гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Весняне нездужання: алергія на пилок дерев

29.03.2018
Фото - Весняне нездужання: алергія на пилок дерев
 
Поліноз (сезонний алергічний ринокон'юнктивіт, сінна лихоманка) - сезонне алергічне захворювання, яке проявляється розвитком симптомів алергії під час цвітіння вітрозапилюваних рослин. Найчастіше загострення у людей, чутливих до пилку дерев і чагарників, спостерігається на початку весни - з квітня по травень. В цей час у повітря викидається величезна кількість пилку, який з вітром розноситься на великі відстані і при вдиханні потрапляє на слизові оболонки. Для здорової людини контакт з пилком не принесе змін у стані здоров’я, а для людей, схильних до алергії, така зустріч може закінчитися алергічною реакцією.
 
Що може спровокувати алергію у весняний період?
 
У квітні-травні розвиток алергічних реакцій може бути пов'язаний з цвітінням дерев і чагарників - берези, вільхи, граба, ліщини, дуба, бука, в'яза та інших. Відмінною особливістю пилку, який викликає алергію у чутливих людей, є те, що він легкий, має маленькі розміри і здатний розноситися вітром на великі відстані. Навіть невеликої кількості пилку в повітрі може бути достатньо, щоб викликати симптоми алергії, а в період піку цвітіння кількість зерен пилку досягає величезної кількості.
 
Як проявляється сезонна алергія?
 
Відмінною особливістю сезонної алергії служить поява симптомів практично в один і той же час щорічно. Ступінь вираженості симптомів захворювання залежить від концентрації пилку в повітрі, тривалості цвітіння рослин, ступеня індивідуальної чутливості. Також відзначається залежність від погодних умов: стан хворих на поліноз погіршується в суху вітряну погоду і поліпшується під час та після дощу.
 
Сезонна алергія має такі характерні особливості:
  • починається частіше в молодому віці (до 20 років);
  • більш схильні люди з обтяженою спадковістю (близькі родичі страждають на алергічні захворювання);
  • сувора сезонність загострень, що збігається з періодом цвітіння рослин;
  • при відсутності контакту з пилком симптоми припиняються.
Симптоми алергічного запалення верхніх дихальних шляхів складають найбільш типовий для полінозу ринокон'юнктивальний синдром:
  • ринорея (виділення з носа), напади чхання, порушення носового дихання, свербіж носа, піднебіння, по мірі залучення в процес слизових носоглотки і слухових труб з'являється біль у вухах, осиплість голосу;
  • сльозотеча, світлобоязнь, відчуття стороннього тіла в оці, почервоніння кон'юнктив і склер, набряк повік.
При запаленні дрібних бронхів і бронхіол розвивається бронхообструктивний синдром, який є одним з найбільш важких проявів полінозу. Для нього характерні приступи задухи, нападоподібний кашель, відчуття стиснення у грудній клітці.
 
Діагностика сезонної пилкової алергії
 
Діагностика сезонної алергії ґрунтується на проведенні спеціального обстеження.
 
В зв'язку з тим, що симптоми, схожі з алергічними, можуть спостерігатися при інших захворюваннях, в разі підозри на алергію до пилку дерев фахівці медичної лабораторії ДІЛА рекомендують провести скринінгове дослідження - скринінг інгаляційної алергії «Phadiatop», яке дозволить визначити, чи обумовлені наявні симптоми алергією.
 
Якщо результат скринінгу «Phadiatop» буде позитивним, то для виявлення аллергена-«провокатора» наступним кроком у діагностиці алергії може послужити дослідження крові на специфічні імуноглобуліни Е або проведення шкірних алергологічних проб. Слід зазначити, що шкірні алергологічні тести виконуються в спеціалізованому алергологічному відділенні поза періодом цвітіння рослин, їх не можна проводити на тлі прийому ряду лікарських препаратів.
 
Виявлення специфічних імуноглобулінів Е до того чи іншого алергену можна проводити в будь-який період, незалежно від пори року і наявності загострення захворювання, а також дітям у ранньому віці, вагітним, літнім людям. Також завдяки відсутності контакту з алергеном, дослідження безпечне для пацієнтів, так як не викликає додаткової сенсибілізації і ризику гострих алергічних реакцій. У медичній лабораторії ДІЛА ви можете пройти обстеження на наявність алергії до пилку дерев і чагарників у вигляді окремих алергенів, таких як:
Існують також комплексні дослідження у вигляді аллергопанелей, в яких представлені найбільш поширені алергени пилку дерев у нашій місцевості:
Для більш глибокого розуміння причини алергії МЛ ДІЛА пропонує дослідження на рівні молекул окремих алергенів - молекулярну алергодіагностику. Одним з головних переваг дослідження є можливість відрізнити справжню сенсибілізацію від сенсибілізації внаслідок перехресної реактивності. Ці дані допомагають визначити джерела алергії (один, кілька близькоспоріднених або безліч різних).
 
З цією метою можна провести дослідження Молекулярний пакет «Весняні дерева». Потрібно відзначити, що вітрозапилювані дерева та чагарники починають цвісти найпершими і практично в один час (поки не розпустилося листя):
 
Період цвітіння Рослина-алерген
Кінець березня Вільха
Квітень Лісовий горіх, береза, верба
Кінець квітня Іва, тополя, в'яз, граб, клен, осика
Травень Дуб, хвойні дерева

При алергії на пилок дерев часто спостерігаються алергічні реакції на певні види продуктів і непереносимість рослинних препаратів. Причина цього явища, яке називається перехресної алергією, полягає в тому, що структура деяких харчових і інгаляційних алергенів дуже схожа. Через ці подібності імунна система реагує не тільки на пилок, а й на схожі молекули, що містяться в їжі.

Перехресні алергічні реакції до продуктів харчування і лікарських препаратів
 
Пилок Продукти харчування Препарати з рослинної сировини
Береза, вільха, ліщина Березовий сік, яблука, груші, ківі, черешня, сливи, персики, абрикоси, вишня, маслини, оливки, фундук, волоські горіхи, мигдаль, морква, зелень і спеції (селера, кріп, каррі, аніс, кмин, цибуля), картопля, помідори, огірки Листя і бруньки берези, шишки вільхи, кора жостеру

 

Профілактичні заходи

Основним профілактичним заходом при алергії на пилок дерев є видалення алергену з оточення хворого:
  • обмеження прогулянок в суху вітряну погоду, заборона поїздок за місто і носіння темних окулярів на вулиці;
  • попередження потрапляння пилку рослин у житлові приміщення (потрібно закривати кватирки та вікна сіткою, міняти одяг при поверненні з вулиці і приймати душ, по можливості - використовувати очищувачі повітря);
  • виключення з раціону харчових продуктів і фітопрепаратів, що мають перехресні алергенні властивості з пилком рослин;
  • дотримання гіпоалергенної дієти, яка передбачає обмеження прийому цитрусових, меду, полуниці, шоколаду, червоних сортів яблук, копченостей, консервів, гострих страв і прянощів, алкогольних напоїв, солі та рафінованих вуглеводів.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому