гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Новий коронавірус - 2019 nCoV

07.02.2020
Фото - Новий коронавірус - 2019 nCoV
 
Коронавіруси - велике сімейство (на сьогодні відомо 40 видів) РНК-вірусів, здатних викликати хвороби у тварин і людини - від звичайної застуди до важкої вірусної пневмонії. Вперше вірус був виділений в 1965 році від хворих на ГРВІ. Найбільш відомі спалахи захворювань, викликані даними вірусами:
 
  • В Китаї в 2002-2003 роках - атипова пневмонія - важкий гострий респіраторний ийиндром (ВГРС, SARS);
  • В Саудівській Аравії в 2012 році і в Південній Кореї в 2015 році - близькосхідний респіраторний синдром (MERS). 
 
У першому випадку захворювання було викликано вірусом SARS-CoV, у другому - вірусом MERS-CoV.
 
В останній день 2019 року ВООЗ отримала повідомлення про низку випадків пневмонії, зареєстрованих в місті Ухань провінції Хубей, Китай. Дані про збудника не збігалися з даними про жоден з відомих вірусів. Ця обставина викликала велику стурбованість, оскільки при виявленні будь-якого нового вірусу виникає ситуація, пов'язана з відсутністю інформації про те, як він передається і впливає на організм людини. 7 січня, органи влади Китаю підтвердили, що мова йде про новий вірус із сімейства коронавірусів, який раніше не виявлявся у людей - 2019 nCoV.
 
ВООЗ оголосила глобальний спалах захворювання, викликаного новим коронавірусом, надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров'я, що має міжнародне значення. Станом на 5 лютого 2020 року в світі зареєстровано 24 505 лабораторно підтверджених випадків коронавірусної інфекції - 2019 nCoV, 493 з них – летальні.
Джерело: https://moz.gov.ua
 
Крім Китаю, захворювання зафіксовані в 23 країнах світу. В Україні випадки нової коронавірусної інфекції на даний момент - не зареєстровані.
 
В ході докладних досліджень спалахів коронавірусної інфекції в минулому були встановлені факти зараження людей SARS-CoV від цивети в Китаї в 2002 р. і MERS-CoV від одногорбих верблюдів в Саудівській Аравії в 2012 р.
 
 

Механізм передачі

 

При інфекції, що викликана новим коронавірусом 2019, можливе зараження від тварин контактним шляхом і при вживанні сирих або недостатньо термічно оброблених м'ясних продуктів. Оскільки йдеться про коронавіруси, а коронавіруси зазвичай викликають респіраторні захворювання, то передача вірусу від людини до людини відбувається повітряно-крапельним шляхом, частіше за все, після близького контакту з інфікованою людиною, наприклад, в домашній обстановці або медичному закладі.
 
Потенційно
небезпечними
є такі види
контактів:
Контакт, пов'язаний з наданням медичної допомоги, включаючи надання медичної допомоги пацієнтам із захворюванням, викликаним nКоV;
Робота спільно з працівниками охорони здоров'я, інфікованими новим коронавірусом, відвідування пацієнтів або перебування в одному замкнутому просторі з хворим nКоV;
Спільна робота в безпосередній близькості або в одній кімнаті з хворим nКоV;
Спільні поїздки з хворим nКоV будь-яким видом транспорту;
Проживання в одному домашньому господарстві з хворим nКоV.


Зараження можливе при контакті з інфікованим протягом 14 днів до або після початку захворювання, що відповідає максимальному інкубаційному періоду.

 
На даний момент вакцин і препаратів для специфічної профілактики і лікування хвороби, викликаної новим коронавірусів 2019 nCoV не існує. Однак, можна полегшити багато симптомів. Тому лікування залежить від клінічного стану пацієнта. Крім того, інфікованим пацієнтам може дуже допомогти своєчасна підтримуюча терапія.
 

Найпоширеніші ознаки
інфікування коронавірусом:

  • Висока температура;
  • Кашель;
  • Задишка і утруднене дихання.

У більш важких випадках
інфекція може викликати:

  • Пневмонію;
  • Важкий гострий респіраторний синдром;
  • Ниркову недостатність;
  • Смерть.

Коронавірусна інфекція
протікає значно важче у осіб:

  • Які страждають хронічними захворюваннями і патологічними станами (цукровий діабет, ниркова недостатність, хронічні легеневі захворювання та ін.);
  • З ослабленим імунітетом (новонароджених і літніх людей).

Людям з цих категорій слід якомога раніше звернутися за медичною допомогою при наявності зазначених симптомів.

 

Лабораторна діагностика

 
 
Лабораторна діагностика повинна проводитися при будь-якій підозрі на наявність інфекції. Для тестування на 2019 nCoV ВООЗ рекомендує по можливості здійснювати збір зразків з нижніх дихальних шляхів. При отриманні негативного результату первинного тестування пацієнта, у якого є серйозні підозри на наявність інфекції, викликаної вірусом 2019 nCoV, необхідно провести повторне тестування з використанням зразків, узятих з декількох ділянок дихальних шляхів (виділення з носа, мокротиння, ендотрахеальний аспірат).
 
Коли серологічні аналізи (визначення специфічних антитіл до збудника) стануть доступними, ВООЗ рекомендує також по можливості здійснювати збір парних сироваток крові, отриманих в гострий період і період одужання.
 
Лабораторна діагностика повинна проводитися при будь-якій підозрі на наявність інфекції, оскільки прояви коронавірусної інфекції дуже схожі з іншими захворюваннями органів дихальної системи, а сезон застуд нещадно наближається. Тому відмінності в загальному аналізі крові при вірусній та бактеріальній інфекції допоможуть лікарю своєчасно поставити правильний діагноз і почати адекватне лікування, щоб уникнути важких і небажаних ускладнень.
 
 

Важливо визначити:
Інфекція - бактеріальна чи вірусна? 

 
 
 
Кров завжди реагує на інфекцію. Залежно від показників загального розгорнутого аналізу крові, лікар зможе визначити, бактеріальна чи вірусна інфекція має місце. Від цього залежить вибір тактики лікування, його ефективність та результат.
 
Нижче наведені деякі закономірності, пов'язані з перебігом інфекційного захворювання і рівнем показників загального аналізу крові.
 
Важливо! Тим не менш, це - лише закономірності. Широко відомі випадки, коли кров реагує на інфекцію зовсім інакше, ніж зазвичай. У зв'язку з цим, будь-яка людина, що не має медичної освіти, може дійти помилкових висновків. Це означає, що інтерпретацією результатів досліджень і постановкою правильного діагнозу повинен займатися виключно лікар.
 

Загальний аналіз крові
при бактеріальній інфекції:

  • Підвищені: лейкоцити, паличкоядерні лейкоцити, нейтрофіли, ШОЕ;
  • Знижені: лімфоцити.

Загальний аналіз крові
при вірусній інфекції:

  • Підвищені: лімфоцити, моноцити;
  • Знижені: нейтрофіли;
  • Лейкоцити: в нормі або дещо знижені;
  • ШОЕ: в нормі або незначно підвищена.


Загальний розгорнутий аналіз крові (автоматичний геманалізатор: 33 показника) треба здавати натще, тому що можлива підвищена кількість лейкоцитів після прийому їжі. В цьому випадку можуть бути складності з діагностикою. При наявності симптомів ГРВІ зміни в загальному аналізі крові дивимося на другу-третю добу. 

Пам'ятайте, що без аналізу крові навіть досвідчений лікар не завжди може визначити: вірус це чи бактерія.
 
Для диференціальної діагностики вірусної і бактерійної інфекції потрібно так само дивитися значення С-реактивного білка - дослідження «С-реактивний білок (СРБ) - кількісні.»
 
Значущим підвищенням СРБ є рівень - вище 10 мг / л.
 
Пам'ятайте, що кількість СРБ не має добових коливань і не реагує на прийом їжі (як, наприклад, лейкоцити).
 
А зараз зізнавайтесь: приймаєте антибіотик після першого чиху чи чекаєте три дні? А може, все-таки здаєте загальний аналіз крові та погоджуєте тактику лікування разом зі своїм лікарем?
 
 

Для зниження ризику зараження себе та інших людей слід дотримуватися рекомендацій ВООЗ:

 
  • Ретельно мити руки під проточною водою з милом, регулярно обробляти спиртовмісним антисептиком;
  • При кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою, тут же викидаючи серветку; 
  • Триматися на відстані від людей, у яких спостерігаються ознаки ГРВІ (кашель, задишка, чхання, нежить, сльозотеча, млявість);
  • При підвищенні температури, кашлі, утрудненому диханні - якомога швидше звернутися за медичною допомогою. Обов'язково повідомити медичного фахівця: якщо ви протягом 14 днів до появи симптомів відвідували місця, де реєструється новий коронавірус;
  • Відвідуючи місця торгівлі живими тваринами в районах, де в даний час реєструються випадки інфікування новим коронавірусом, уникати прямого контакту з тваринами або поверхнями, з якими вони стикаються, без використання засобів захисту;
  • Не вживати в їжу сирі або напівсирі продукти тваринного походження;
  • Відповідно до правил забезпечення безпеки продуктів харчування особливу обережність слід проявляти при поводженні з сирим м'ясом, молоком або органами тварин для уникнення перехресного забруднення продуктами харчування, які не пройшли термічну обробку.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому