гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Прихована кров в калі (гемоглобін та трансферин)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Онкоскринінги

Загальна характеристика

Якісне визначення гемоглобіну і трансферину людини в калі з метою виявлення шлунково-кишкової кровотечі будь-якої етіології. «Прихованою» називають кров, яка не змінює колір калу і не визначається макро- і мікроскопічно. Людський гемоглобін в калі є високоспецифічним дослідженням для діагностики кровотеч з нижніх відділів ШКТ, тому гемоглобін - нестабільне з'єднання, він руйнується в міру проходження по кишківнику і при кровотечах у шлунку, верхніх відділах кишківника можливе отримання «псевдонегативних» результатів. Трансферин - білок крові, який потрапляє в просвіт кишківника тільки при захворюваннях, що супроводжуються кровотечами в ШКТ і є більш стабільним з'єднанням, що дозволяє з високим ступенем достовірності виявляти кровотечі у верхніх відділах ШКТ. Дослідження не дає перехресних реакцій з гемоглобіном і трансферином тваринного походження, тому перед дослідженням пацієнту не потрібно виключати м'ясо з раціону харчування.

Показання для призначення

1. Раннє скринінгове дослідження для діагностики колоректального раку, включаючи профілактичні огляди у віці після 50 років . 2. Неінвазивна діагностика прихованих кровотеч ШКТ, відбір пацієнтів для ендоскопічного дослідження. 3. Диференційна діагностика анемій. 4. Діагностика захворювань ШКТ: поліпозу кишківника, дивертикуліту, виразкового коліту, некротизуючого ентероколіту у дітей раннього віку та ін. 5. При виявленні гельмінтів - для оцінки пошкодження слизових ШКТ. 6. Оцінка адекватності терапії виразкової хвороби шлунку, неспецифічного виразкового коліту, хвороби Крона, туберкульозу кишківника та ін.

Маркер

Маркер діагностики прихованих кровотеч з верхніх і нижніх відділів ШКТ.

Клінічна значущість

Своєчасне визначення «прихованої» кровотечі вкрай важливо для діагностики цілого ряду важких захворювань шлунково-кишкового тракту (ШКТ), у тому числі онкологічних: 1. Первинні і метастатичні пухлини ШКТ      2. Виразкові пошкодження слизової ШКТ    3. Дивертикуліт   4. Туберкульоз кишківника    5. Неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, некротизуючий ентероколіт    6. Гельмінтози з пошкодженням слизової кишківника    7. Інфекційні ураження кишківника.

Склад показників:

Гемоглобін

Метод: Спектрофотометричний

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
негативний

                                                                    

Трансферин

Метод: Імунотурбідіметричний

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
негативний

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

кал

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 14 дiб Виключити проведення інструментальних досліджень шлунково-кишкового тракту або медичних процедур, які можуть викликати механічні пошкодження слизової (наприклад, колоноскопія, ректороманоскопія, очищення кишківника за допомогою клізм і ін.). За 3 доби Припинити прийом антимікробних препаратів, проносних засобів, клізм, свічок. Не потрібно дотримання попередньої дієти.Особливості забору:Кал приймається тільки у спеціально призначених для збору біоматеріалу (калу або сечі) пластикових контейнерах з кришкою, які можна придбати в аптеках або у відділеннях ДІЛА.Примітки:Ознайомтесь з особливостями правил підготовки, збирання та доставки калу в закладці "ПРАВИЛА ПІДГОТОВКИ" на сторінці "ПАЦІЄНТАМ" , в інструкції до дослідження або зверніться до відділення ДІЛА. Рекомендовано: зберігання та доставка зразку у відділення протягом 2 год при +2...+25°С.

інструкція_калу_цит.pdf

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

кал

Біоматеріал для дослідження: Кал. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Контейнер для збору біоматеріалу. ПреА обробка перед транспортуванням: зберігати у холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год. Коментар: Увага! Для цитологічних досліджень калу потрібен окремий контейнер.

Інтерференція:

  • Можливі «хибнопозитивні результати» при попаданні в пробу людської крові з інших джерел кровотечі (менструальна кров, кровоточивий геморой, механічні пошкодження слизової при колоноскопії, ректороманоскопія, очищення кишківника за допомогою клізм і ін.).

Інтерпретація:

  • У пробі виявлений людський гемоглобін і/або трансферин -« позитивно », що свідчить про наявність ушкоджень слизової оболонки ШКТ. Слід пам'ятати, що результати повинні оцінюватися в комплексі з іншими клініко-інструментальними дослідженнями, так як самі по собі не можуть бути єдиним критерієм для встановлення діагнозу.
  • Результат - «негативно» свідчить про відсутність даних на користь кровотеч в ШКТ.
    Слід пам'ятати, що результати повинні оцінюватися в комплексі з іншими клініко-інструментальними дослідженнями, так як самі по собі не можуть бути єдиним критерієм для встановлення діагнозу. 
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому