Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
Молоко є джерелом основних поживних речовин, необхідних для мінералізації та росту кісток, що важливо в періоди пікового росту дитини та є основним джерелом для більшості дитячих сумішей. Тому, виключення коров’ячого молока з раціону має бути обгрунтованим. Коров’яче молоко є одним із восьми головних харчових алергенів у США, а в розвинених країнах це найпоширеніша харчова алергія у немовлят і дітей, що вражає приблизно 2-3% дітей , симптоми , зазвичай, з’являються протягом перших шести місяців життя, приблизно 80 % дітей переростають свою алергію на молоко до 16 років. натомість, алергія на молоко у дорослих спостерігається нечасто. Важливо, що непереносимість лактози та алергія на молоко не пов’язані між собою. Симптоми алергії на молоко пов’язані з реакцією імунної системи -це кропив’янка, свербіж, екзема, симптоми з боку ШКТ¬ випорожнення з кров'ю (особливо у немовлят), біль у животі, діарея, нудота, блювання, шлункові спазми, та анафілаксія. Більшість алергічних реакцій на коров’яче молоко є легкими або помірними, але у 1–2 відсотків людей із алергією також може виникнути анафілаксія. При непереносимості лактози симптоми пов’язані з проблемами перетравлювання молочного цукру ( лактози) у молоці і це супроводжується такими симптомами, як діарея, газоутворення та спазми в животі.
Між коров’ячим молоком і молоком інших ссавців існує високий ступінь перехресної реактивності. Отже, якщо є симптоми при вживанні коров’ячого молока, то можливі реакції на молоко кіз, овець, буйволів і верблюдів. Також симптоми можуть супроводжувати вживання сирої яловичини
Маркер
Маркер алергії до коров'ячого молока
Клінічна значущість
Виявлення сенсибілізації до молока
Склад показників:
Алерген коров'ячого молока, sIgE (f2)
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення: