Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
Молоко є джерелом основних поживних речовин, необхідних для мінералізації та росту кісток, що важливо в періоди пікового росту дитини та є основним джерелом для більшості дитячих сумішей. Тому, виключення коров’ячого молока з раціону має бути обгрунтованим. Коров’яче молоко є одним із восьми головних харчових алергенів у США, а в розвинених країнах це найпоширеніша харчова алергія у немовлят і дітей, що вражає приблизно 2-3% дітей , симптоми , зазвичай, з’являються протягом перших шести місяців життя, приблизно 80 % дітей переростають свою алергію на молоко до 16 років. натомість, алергія на молоко у дорослих спостерігається нечасто. Важливо, що непереносимість лактози та алергія на молоко не пов’язані між собою. Симптоми алергії на молоко пов’язані з реакцією імунної системи -це кропив’янка, свербіж, екзема, симптоми з боку ШКТ¬ випорожнення з кров'ю (особливо у немовлят), біль у животі, діарея, нудота, блювання, шлункові спазми, та анафілаксія. Більшість алергічних реакцій на коров’яче молоко є легкими або помірними, але у 1–2 відсотків людей із алергією також може виникнути анафілаксія. При непереносимості лактози симптоми пов’язані з проблемами перетравлювання молочного цукру ( лактози) у молоці і це супроводжується такими симптомами, як діарея, газоутворення та спазми в животі.
Між коров’ячим молоком і молоком інших ссавців існує високий ступінь перехресної реактивності. Отже, якщо є симптоми при вживанні коров’ячого молока, то можливі реакції на молоко кіз, овець, буйволів і верблюдів. Також симптоми можуть супроводжувати вживання сирої яловичини Якість тесту підтверджується сертифікатом програми зовнішньої оцінки якості Quality Club.
Маркер
Маркер алергії до коров'ячого молока
Клінічна значущість
Виявлення сенсибілізації до молока
Склад показників:
Алерген коров'ячого молока, sIgE (f2)
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Правила підготовки
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.