гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Пепсиногени (I/II/співвідношення)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Функціональний стан організму

Загальна характеристика

Пепсиногени (I/II/співвідношення) це комплексне дослідження, що включає визначення рівнів і співвідношення специфічних білків травного тракту (пепсиногенів I і II). Індекс PGI/PGII (співвідношення концентрацій пепсиногену I та II) потрібен для раннього виявлення атрофічного гастриту та його ускладнень.

Пепсиноген є неактивним попередником ферменту пепсину і існує в двох біохімічно і імунологічно різних варіантах - пепсиноген I і II.

Пепсиноген I -це неактивна проформа ферменту пепсину, яка під дією соляної кислоти перетворюється на пепсин, який бере участь у розщепленні білкової їжі. Пепсиноген I секретується переважно клітинами дна і тіла шлунка. Визначення рівня пепсиногену I використовується для оцінки атрофічного гастриту тіла шлунка - кількість парієтальних клітин, які секретують соляну кислоту, знижується і також зменшується концентрація пепсиногена I в крові.

Пепсиноген II - це неактивна проформа ферменту пепсину, яка також під дією соляної кислотою перетворюється на пепсин. Пепсиноген II виробляється клітинами всього шлунка і дванадцятипалої кишки, і також використовується для секреції пепсину. Визначення рівня пепсиногену II застосовується для діагностики та оцінки асоційованого з Helicobacter Pilory гастриту або може підвищуватися у людей, інфікованих бактерією H.Pilory та інших захворюваннях шлунка.

При цьому для пепсиногена I оптимальна висока кислотність (рН = 1,5-2,0), а для пепсиногена II нижча (рН = 4,5). У нормі невелика кількість пепсиногену I і II надходить в кров і може бути виміряна.


Показання для призначення

1.Скринінгове обстеження:

  • пацієнти з диспепсичними проявами;
  • виявлення пацієнтів, які потребують проведення гастроскопії та гістологічного дослідження біоптатів слизової оболонки шлунка (онкологія);
  • контроль ефективності терапії хелікобактерної інфекції та стану слизової оболонки шлунка.


2.Діагностика стану та локалізації змін на слизовій оболонці шлунка:

  • у пацієнтів із протипоказаннями до ендоскопічного обстеження;
  • визначення ризику розвитку гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, стравоходу Барретта та раку шлунка;
    для раннього виявлення аденокарциноми
  •  у пацієнтів із факторами ризику (паління, зловживання алкоголем);
  • у пацієнтів з діагностованою залізодефіцитною анемією В12;
  • у пацієнтів з високим рівнем гомоцистеїну (на фоні серцево-судинної патології, синдрому мальабсорбції, ендокринних захворювань (цукрового діабету, захворювання щитовидної залози), псоріазу, патології нирок та ін.);
  • у пацієнтів із захворюваннями нервової системи (депресія, полінейропатія, деменція та ін.);
  • для діагностики гастриноми;
  • за наявності клінічних проявів (симптоми атрофічного гастриту: дискомфорт в епігастральній ділянці, відчуття швидкого насичення, нудота, диспепсія) та випадків захворювань шлунка (хронічні гастрит/гастродуоденіт, рак шлунка та ін.) у найближчих родичів.

Маркер

Біохімічний маркер стану слизової оболонки шлунка


Клінічна значущість

Дане дослідження необхідне лікарю в клінічній практиці:
•Для діагностики атрофічного гастриту у пацієнтів, які входять до групи ризику розвитку атрофічного гастриту, з симптомами шлункової диспепсії або супутніми аутоімунними захворюваннями
•Для діагностики виразки шлунка та дванадцятипалої кишки
•Для контролю за лікуванням H. pylori-асоційованого гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.
•Для оцінки необхідності проводити інвазивні та радіологічні дослідження при симптомах шлункової диспепсії
• Щоб оцінити стан слизової оболонки шлунка
 у пацієнтів, які отримують інгібітори протонної помпи (омепразол, лансопразол) понад 1 рік
•Для ранньої діагностики аденокарциноми та карциноїду шлунка
•Для діагностики гастриноми

Інтерпретація результатів здійснюється з урахуванням віку, особливостей харчування, клінічного стану та інших лабораторних показників стану слизової оболонки шлунка (гастрин –17, антитіла до H. Pylori Ig G).


Склад показників:

Пепсиноген I

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Одиниця виміру: Мікрограм на літр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
30,0 - 160,0

                                                                    

Пепсиноген II

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Одиниця виміру: Мікрограм на літр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
3,0 - 15,0

                                                                    

Спiввiдношення пепсиноген I до пепсиноген II

Діапазон вимірювань: не застосовується

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
3,0 - 20,0

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 7 дiб Припинити прийом препаратів, що впливають на шлункову секрецію: ІПП, Н2-блокатори. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо переривання прийому лікарських засобів. У разі неможливості переривання прийому препаратів, що пригнічують вироблення шлункового соку, проінформуйте медичну сестру у лабораторії, щодо назв препаратів. За 1 добу Припинити прийом препаратів, що нейтралізують соляну кислоту. Не вживати жирну та смажену їжу. За 12 годин виключити фізичні навантаження та стреси. За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. За 3 години не палити.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК . Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерпретація:


  • Підвищення рівняпепсиногену Iантральний H. pylori-асоційований гастрит; виразка дванадцятипалої кишки;інфікування H. pylori; гастринома; хронічна ниркова недостатність; регулярне застосування інгібіторів протонної помпи протягом короткого терміну.

    Підвищення рівняпепсиногену ІІ гострий або хронічний H. pylori-асоційований гастрит; виразка дванадцятипалої кишки чи шлунка; синдром Золлінгера – Еллісона;застосування інгібіторів протонної помпи (наприклад: омепразол, пантопразол).

    PG I / PG II співвідношення:

    Співвідношення підвищується: з віком; при хронічній нирковій недостатності.


  • Зниження рівняпепсиногену I :атрофічний гастрит тіла шлунка чи пангастрит; перніциозна анемія;аденокарцинома та карциноїд шлунку; аутоімуний тиреоїдит; цукровий діабет І типу; ваготомія; резекція шлунка;гіпофункція аденогіпофізу; регулярне застосування інгібіторів протонної помпи протягом тривалого терміну (більше 1 року); знижені значення можуть бути ознакою вираженої атрофії при високому ризику виникнення раку шлунка, дефіциті В12, Zn, Ca, Fe.

    Зниження рівня↓ пепсиногену II первинна надниркова недостатність (хвороба Адісона); резекція шлунку та гастректомія; мікседема

    PG I / PG II співвідношення : 

    Знижується зі збільшенням вираженості атрофічного гастриту, причому ступінь зниження пропорційна тяжкості процесу.


Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому