гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Герпес, Varicella Zoster, антитіла до типу 3 IgG

Повернутися

Діагностичний напрямок

Інфекційне ураження організму

Загальна характеристика

Вірус герпесу людини 3 типу (ВГЛ-3, Varicella Zoster Virus) викликає у людини два захворювання: вітряну віспу та оперізуючий лишай (herpes zoster, оперізуючий герпес). Вітряна віспа розвивається, коли вірус вперше потрапляє в організм людини. Зазвичай це трапляється в дитинстві (тому вітрянка традиційно вважається дитячою хворобою). При цьому у дорослих захворювання протікає важче, ніж у дітей. Зараження відбувається при контакті з хворою людиною: вірус передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період складає близько 2 тижнів (від 10 до 21 дня). Перші симптоми хвороби: підвищена температура і загальне нездужання. Через 1-2 дні з'являється висип. Незабаром пухирці підсихають, покриваються корочками і через 2 тижні зникають, частіше за все не залишаючи рубців. Після перенесеної інфекції у людини розвивається довічний імунітет, на вітряну віспу не хворіють вдруге. Після того як людина перехворіла на вітряну віспу і видужала, вірус зазвичай не гине. Він переходить в приховане стан і зберігається в нейронах. Пізніше під дією стресу, при зниженні імунітету або при різкому охолодженні вірус може активізуватися та призводити до появи такого захворювання як оперізуючий лишай (herpes zoster, оперізуючий герпес). У перші дні оперізуючого лишаю пацієнт відчуває загальну слабкість, у нього підвищується температура. В тулубі або рідше на обличчі виникає сильний біль (поколювання, свербіж, подразнення). Через 1-3 дні на цих місцях з'являється висип, причому з одного боку тіла. Больові відчуття (невралгія) зберігаються і після її зникнення, протягом місяця. Обидва захворювання, як правило, діагностуються за зовнішніми ознаками. Проте в нетипових випадках потрібна лабораторна діагностика (зокрема, визначення IgM/ IgG).

Показання для призначення

¦ При типових симптомах вітряної віспи:
- висип по всьому тілу, одночасно присутні цятки і папули різної величини
- помірний свербіж
- температура, головний біль, слабкість
¦ При типових симптомах оперізуючого лишаю:
- пекучий локалізований біль в місцях появи висипу
- висип на одній стороні тулуба
- температура, загальна інтоксикація
¦ При нетипових симптомах оперізуючого лишаю:
- відсутність висипу при наявності інших ознак захворювання
- різні неврологічні порушення (параліч лицьового нерву, запаморочення, глухота, мозочкова атаксія та ін.).

Маркер

Серологічний маркер імунної пам'яті до вірусу Varicella Zoster

Клінічна значущість


Специфічні антитіла до вірусу Varicella Zoster з'являються на 4-5 добу від початку клінічних проявів при вітряній віспі. Сероконверсія (поява IgG антитіл при їх первинній відсутності) або 4-кратне їх наростання при дослідженні в парних сироватках через 7-10 днів підтверджує інфекцію Varicella Zoster. Антитіла класу IgG після перенесеного захворювання зазвичай зберігаються довічно. Вірус зберігається в організмі в латентній формі, і присутність IgG антитіл не гарантує від реактивації інфекції в формі оперізуючого лишаю. У крові новонароджених в перші місяці після народження можуть бути присутніми материнські IgG антитіла.

Склад показників:

Герпес, Varicella Zoster, антитіла до типу 3 IgG

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Діапазон вимірювань: не застосовується
Одиниця виміру: Одиниць на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
< 9
<9 негативний
9-11 сумнівний
>11 позитивний

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • 9-11 Од/мл – сумнівний
    > 11 Од/мл – позитивний
  • < 9 Од/мл – негативний
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому