гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Онкомаркер нейроендокринних пухлин Хромогранін А

Повернутися

Діагностичний напрямок

Онкоскринінги

Загальна характеристика

 Хромогранін А - глікопротеїн, знаходиться в секреторних везикулах нейронів і ендокринних клітин, є попередником декількох функціональних пептидів (вазостатин, панкреастатин ін).   Нейроендокринні пухлини (НЕП)–різнорідна група новоутворень з клітин APUD-системи, здатні виробляти біологічно активні речовини (гормони, гормоноподібні молекули). НЕП можуть виникати в органах, де в нормі присутні нейроендокринні клітини (шлунково-кишковий тракт, легені, тимус, нирки, яєчники, передміхурова залоза, щитоподібна, молочні залози). Лікарю: при наявності злоякісного захворювання, вкажіть діагноз в
направленні.


Показання для призначення

1.в комплексній діагностиці наступних пухлин: гастроінтестинальні – гастринома, інсуліноми, глюкагонома, ВИПома, соматостатинома та ін; медулярний рак щитоподібної залози, прищитоподібних залоз; нервової системи – парагангліома, нейробластома, пухлини гіпофіза (Соматотропінома, АКТГ-нома); надниркових залоз – феохромоцитома; легень – дрібноклітинний рак легенів, не входять до групи нейроендокринних: рак молочної, підшлункової та передміхурової залоз (несприятливий прогноз перебігу), рак яєчників
2.моніторинг ефективності лікування, прогноз рецидиву пухлини: дослідження Хромограніну А в комплексі + нейронспецифічна енолаза (NSE) + інші біомаркери в залежності від виду НЕП. 

Маркер

Високочутливий універсальний маркер діагностики  та моніторингу нейроендокринних пухлин 

Клінічна значущість

Хромогранін А - переваги маркеру
1. Універсальний маркер НЕП, чутливість,  специфічність залежить від гістопатологічних характеристик, розмірів, поширеності НЕП (до 100% при великих, добре диференційованих і метастатичних пухлинах). Дуже чутливий (83%) і високо специфічний (96%) маркер оцінки діагностованої або підозрюваної феохромоцитоми (перевага дослідження в комплексі з катехоламінами: препарати, які використовуються в діагностиці /лікуванні феохромоцитоми, практично не впливають на рівень хромограніна А в плазмі).
2. Підвищення рівня є маркером нейроендокринної тканини навіть у випадках, коли наявна НЕП не секретує гормони та подібні їм речовини (наприклад, кальцитонін «-», але хромогранин А «+» C-клітинна карцинома, карциноми прищитоподібної залози або інші карциноми 


Склад показників:

Хромогранін А

Метод: Твердофазний імуноферментний аналіз
Діапазон вимірювань: 1.4 - 900
Одиниця виміру: Мікрограм на літр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
< 100

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 14 дiб Припинити прийом прийом інгібіторів протонної помпи (омепразол та інші). За 24 години Виключити діагностичні процедури. Припинити прийом прийом антагоністів гістамінових рецепторів 2 типу (циметидин, фамотидин та інші). За 8 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. За 2 години Не вживати їжу та напої дітям 1-5 років. За 30 хвилин не палити. виключити фізичні навантаження та стреси. Не вживати їжу та напої дітям до 1 року.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК ***. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати, відібрати сироватку у два епендорфи по 1 мл у кожний, заморозити. Умови доставки: Температура -20 градусів, 72 год.

Інтерференція:

  •  хронічний атрофічний гастрит (гастрит типу А), тривалий прийом інгібіторів протонної помпи (омепразол, ін…), блокаторів гістамінових рецепторів другого типу (ранітидін ін…), знижена функція нирок, артеріальна гіпертензія, серцева недостатність, ревматоїдний артрит, запальні захворювання кишечника (неспецифічний виразковий коліт і хвороба Крона).

  • не виявлено

Інтерпретація:

  • 1.показник в референтних межах - найбільш ймовірно НЕП відсутня (оцінювати в комплексі з дослідженням рівня інших пухлинних маркерів, клінічною картиною, даними візуалізуючих методів обстеження).
    2.значно підвищений: характерний для НЕП. *Не всі нейроендокринні пухлини синтезують біологічно активні речовини. При виявленні підвищеного рівня хромограніна А без / з симптомами карціноїдного синдрому визначити локалізацію пухлини за допомогою візуалізаційних методів, проводити біопсію з наступним імуногістохімічним аналізом.
    3. підвищений  значно менше того, який спостерігається при НЕП: при Helicobacter pylori + гастриті (з підвищенням секреції гастрину), патології печінки (цироз, хронічні гепатити), доброякісній гіперплазії і карцинома простати.  Незначне підвищення - при виразкових колітах і хворобі Крона, хворобі Паркінсона, ревматоїдному артриті, гіперпаратироїдизмі, гіпертиреоїдизмі, серцевій недостатності, у частини пацієнтів з пухлинами, що не відносяться до нейроендокринних (легенів, шлунково-кишкового тракту ін.).  

  •  зниження на тлі лікування - свідчить про ефективність терапії.  Зростання попередньо зниженого в процесі лікування рівня хромограніну А характерне для рецидиву пухлини. * При моніторингу пацієнта в динаміці регламентованим є використання тестової системи одного виробника (інша тест-система - відповідні інші базальні рівні).

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому