гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

ВІЛ 1/1о/2, серологічна діагностика з підтвердженням (антиген та антитіла)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Інфекційне ураження організму

Загальна характеристика

Доступність тестування у більшості відділень ДІЛА, перелік яких можна дізнатись за телефоном Інформаційно-сервісної служби: 0 800 217 887.

Дослідження проводиться конфіденційно або анонімно.

При конфіденційному дослідженні інформація, яка стала відома співробітнику МЛ ДІЛА (факт звернення особи, зміст отриманих послуг, дані про особисте життя пацієнта, контактні реквізити, результати дослідження і т.д.), є конфіденційною.
Для оформлення замовлення і отримання результату досліджень конфіденційно необхідно пред'явити паспорт громадянина України або інший документ, що встановлює особу (тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення особи без громадянства, посвідчення водія, пенсійне, посвідчення про інвалідність та ін.) відповідно до Закону України «Про громадянство», Постанови Верховної Ради України «про затвердження положень, про паспорт громадянина України та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» та відповідно до цивільного законодавства України.
Оформлення даного дослідження з наданням паспортних даних пацієнта проводиться на підставі Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ», а також Наказу МОЗ України від 05.04.2019 N 794 «Про удосконалення системи управління якістю лабораторних досліджень у сфері  протидії ВІЛ-інфекції/СНІДУ».
При анонімному дослідженні присвоюється код для проходження консультування, тестування та отримання результатів і в цьому випадку документ, що встановлює особу, надавати не потрібно.

Через 4 тижні після зараження ВІЛ-специфічні антитіла визначаються у 60-65% випадків, через 6 тижнів - у 80% випадків, через 8 тижнів - у 90% випадків, через 12 тижнів - у 95% випадків. Аг р24 з'являється в крові через 2 тижні після інфікування і може бути виявлений методом ІФА в період від 2 до 8 тижнів. Через 2 місяці від початку інфікування Аг р24 зникає з крові. Надалі в клінічному перебігу ВІЛ-інфекції відзначають другий підйом вмісту в крові білка р24. Він припадає на період формування СНІДу. Існуючі тест-системи ІФА для детекції Аг р24 використовують для раннього виявлення ВІЛ у донорів крові і дітей, визначення прогнозу перебігу захворювання та контролю за проведеною терапією. Метод ІФА має високу аналітичну чутливість, що дозволяє виявляти Аг р24 ВІЛ-1 у сироватці крові в концентраціях 5-10 пкг / мл і менше 0,5 нг / мл ВІЛ-2, і специфічністю. Разом з тим слід зазначити, що вміст Аг р24 у крові підлягає індивідуальним варіаціям, що дозволяє виявити тільки 20-30% пацієнтів за допомогою цього дослідження в ранній період після інфікування. АТ до Аг р24 класів IgM та IgG у крові з'являються, починаючи з 2-го тижня, досягають піку протягом 2-4 тижнів і тримаються на такому рівні різний час - АТ класу IgM протягом декількох місяців, зникаючи протягом року після інфікування, а АТ IgG можуть зберігатися роками. 

Показання для призначення

1. При наявності клінічної підозри на ВІЛ-інфекцію після особистого або професійного контакту з хворим.
2. При госпіталізації в стаціонар.
3. Перед хірургічною операцією.
4. Донорам крові і органів.
5. При плануванні і виношуванні вагітності.
6. При обстеженні на інфекції, що передаються статевим шляхом.
7. При ймовірному зараженні (переливання інфікованої крові, близькому контакті з ВІЛ-інфікованим, після випадкового незахищеного сексу).
8. Для з'ясування інфекційного статусу статевого партнера пацієнта.
9. Медичним працівникам при травмі голкою, що містить біологічний матеріал.
10. При тривалому субфебрилітеті.
11. При частих повторних інфекційних захворюваннях. 

Маркер

Серологічний маркер ВІЛ1, в тому числі групи O (ВІЛ-1 + "O") та ВІЛ2 

Клінічна значущість

Визначення ВІЛ - статусу пацієнта 


Склад показників:

ВІЛ 1/1о/2, серологічна діагностика з підтвердженням (АГ та АТ)

Метод: Імунохемілюмінісцентний на мікрочастинках
Діапазон вимірювань: від 0.01
Одиниця виміру: Індекс

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
< 1,0
< 1.0 - негативний
>=1,0 - позитивний

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.Важливо:Для дослідження необхідно пред'явити паспорт громадянина України або інший документ, що встановлює особу. Також можна анонімно – без надання документу, що встановлює особу. Результати досліджень, виконаних анонімно, не можуть бути представлені для отримання довідок, госпіталізації, професійних оглядів і т.п.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК ВІЛ. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 5,0 мл. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • Позитивний результат:
    1. ВІЛ - інфекція.
    2. Хибнопозитивний результат (антитіла до вірус Епштейн - Барр, ревматоїдного фактора, головний комплекс гістосумісності HLA).
    3. Дослідження не інформативно у дітей народжених від ВІЛ-інфікованих матерів до 18 міс.
    Негативний результат:
    1. Не інфікований (дотримані діагностичні терміни проведення дослідження).
    2. Серонегативний варіант перебігу інфекції (антитіла виробляються пізно).
    3. Термінальна стадія СНІД (Порушено утворення антитіл до ВІЛ).
    4. Дослідження не інформативно (діагностичні терміни не дотримані). 

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому