гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Бактеріологічний посів матеріалу із носа на дифтерію + антибіотикограма

Повернутися

Діагностичний напрямок

Інфекційне ураження організму

Загальна характеристика

Коринебактерії дифтерії мають характерну для всього роду форму. Вони розташовуються під кутом один до одного у вигляді римських п'ятірок. Зерна волютина виявляються при фарбуванні оцтовокислої синькою за методом Нейссера, яка забарвлює тільки включення, не зачіпаючи цитоплазму. Дифтерійна паличка оточена мікрокапсулою і має пілі. С. diphtheriae вимогливі до поживного субстрату.
Дифтерія - гостре антропонозне (їм хворіють тільки люди) інфекційне захворювання, з переважно повітряно-крапельним шляхом передачі, яке викликається паличкою Клебса-Леффлера, яке проявляється розвитком фібринозно-некротичного запалення в місці вхідних воріт на слизових оболонках і шкірних покривах, синдромом інтоксикації, у випадках тяжкого перебігу ознаками токсичного ураження серця, наднирників, периферичної нервової системи, нирок.
Попередній діагноз грунтується, головним чином, на клінічних даних і визначає рішення питань про госпіталізацію та ізоляції хворого, необхідності лікування протидифтерійної сироваткою (ПДС) або можливості спостереження за хворим без серотерапії. Діагноз підтверджується бактеріологічним дослідженням мазків, взятих з ділянки ураження. У типових випадках відсутність бактеріологічного підтвердження не є підставою для скасування клінічного діагнозу дифтерії. При атиповому перебігу хвороби, рідкісних локалізаціях процесу бактеріологічне підтвердження діагнозу обов'язково.

Показання для призначення

1. Серозно-гнійного (іноді - геморагічного) характеру виділення з носа.
2. Слизова носа при огляді у виразках, відзначаються фібринозні нальоти, при плівковому варіанті знімаються на зразок клаптів.
3. Шкіра навколо ніздрів роздратована, можуть відзначатися мацерації, скоринки, утруднення дихання через ніс.

Маркер

Маркер інфікування Corynebacterium diphtheriae

Клінічна значущість

1. Для підтвердження діагнозу «дифтерія».
2. Для диференціальної діагностики захворювань, що протікають з подібними симптомами, сикоз або фолікуліт входу в ніс, синехії, гематоми і абсцеси перегородки носа, озена, носові кровотечі.
3. Для оцінки ефективності проведеної антібактерільной терапії.

Склад показників:

Бактеріологічний посів на BL

Метод: Бактеріологічний, ручний
Діапазон вимірювань: не застосовується
Одиниця виміру: Колонієутворюючих одиниць на зразок

Правила підготовки пацієнта

мазок із носа

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 8 годин Припинити прийом будь-яких місцевих лікарських препаратів та процедур в ділянці взяття біоматеріалу. За 4 години Припинити прийом антибактеріальних препаратів. Припинити прийом будь-яких крапель та спреїв для носа.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

мазок із носа

Біоматеріал для дослідження: Мазок із носа. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Гелеве транспортне середовище Amies (Вузький). Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 48 год.

Інтерференція:

  • Прийом антимікробних препаратів впливає на достовірність результату.

Інтерпретація:

  • Інфікування Corynebacterium diphtheriae
  • Відсутність інфікування Corynebacterium diphtheriae
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому