Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Чому вітамін D важливий для здоров’я шлунково-кишкового тракту?

14.05.2024
Фото - Чому вітамін D важливий для здоров’я шлунково-кишкового тракту?

 

Що ми знаємо про вітамін D? Адже, як виявилося, він не тільки підтримує кальцієво-фосфорний гомеостаз, проліферацію та диференціацію клітин кісток, їх ріст та мінералізацію. Рецептори вітаміну D (VDR) виявлено в ядрах і на клітинних мембранах майже в усіх органах і тканинах людини, включаючи органи шлунково-кишкового тракту.  

При потраплянні в організм вітамін D всмоктується в проксимальному відділі тонкого кишківника, ступінь його всмоктування безпосередньо залежить від кількості жовчі, при цьому біодоступність становить близько 60-90%. Транспортування вітаміну D обумовлене вітамін D-зв’язуючим білком (VDBP).  

Вітамін D не лише бере участь у засвоєнні кальцію та фосфору, він цілюще впливає на стан травної системи. На підставі численних досліджень визначено, чим корисний вітамін Д для шлунка та інших відділів ШКТ: 

  • стимулює вироблення специфічних білків, які мінімізують ризик розвитку раку відділів травної системи; 
  • покращує роботу ендокринних клітин підшлункової залози, сприяє перетравленню їжі та засвоєнню поживних компонентів; 
  • ефективно пригнічує запальні процеси у кишківнику; 
  • покращує кишкову мікробіоту, стабілізує баланс корисної мікрофлори у кишківнику; 
  • має антибактеріальну дію на Helicobacter pylori (H. pylori) — бактерію, яка є причиною розвитку гастриту, виразкової хвороби, аденокарциноми та низькодиференційованої лімфоми шлунка.
     

Тож, на засвоєння і рівень вітаміну D впливає 2 взаємопов’язані процеси: з одного боку дефіцит вітаміну D створює негативний вплив на гастроентерологічну систему, а з іншого - патологія шлунково-кишкового тракту впливає на метаболізм і засвоєння вітаміну D. 

Визначення сироваткового рівня 25(OH)D у дорослих не рекомендовано без чітких показань, тому в практиці гастроентеролога скринінг дефіциту вітаміну D слід розглянути для осіб з наступною патологією/станами:  

  • печінкова недостатність;  
  • синдроми мальабсорбції (наприклад, запальні захворювання кишечника, стани після баріатричних операцій, муковісцидоз, ентерит після опромінення та ін.); 
     

У пацієнтів з муковісцидозом, холестазом та іншими порушеннями функції печінки (стеатогепатоз та ін.) секреція жовчних кислот знижується. Зазначені порушення ускладнюють міцелоутворення і, отже, різко знижують засвоєння вітаміну D (у тому числі з масляних розчинів) та інших жиророзчинних вітамінів. Синтез жирних кислот знижується в осіб літнього віку, а також при дотриманні певних дієт, включення в раціон блокаторів міцелювання і засвоєння вітаміну D – пальмітинової кислоти, насичених жирів, маргарину. 

  • тривалий прийом лікарських засобів з негативним впливом на метаболізм вітаміну D (наприклад, протисудомні препарати, глюкокортикоїди, ліки від СНІДу, протигрибкові засоби, засоби гіпохолестеринемічної дії та ін.);  
  • хронічні автоімунні захворювання;  
  • онкологічні захворювання. 
  • вік ≥ 60 років;  
  •  особам з ожирінням (індекс маси тіла ≥ 30 кг/м2 );  
  • особам з темною пігментацією шкіри;  
  • гіперпаратиреоз;  
  •  хронічна хвороба нирок (ХХН); 
  • цукровий діабет.

При прийнятті рішення щодо застосування препаратів вітаміну D та оцінки ефективності терапії слід керуватись наступними показниками: 

  • < 50 нмоль/л — дефіцит вітаміну D;  
  • ≥ 50 нмоль/л і < 75 нмоль/л - недостатність вітаміну D;  
  • 75–125 нмоль/л достатній рівень вітаміну D; 
  • 125–150 нмоль/л - безпечний, але не цільовий рівень вітаміну D;  
  • 150–250 нмоль/л - зона невизначеності з потенційними перевагами чи ризиками;  
  • 250 нмоль/л - надлишок/зона токсичності вітаміну D.  

 

Для того, щоб ваш пацієнт отримав знижку на дослідження: 

  1. Зверніться до вашого Персонального менеджера, та отримайте промокод.
  2. Надайте пацієнту  промокод, за яким він отримає знижку 25% на дослідження рівня вітаміну D. 
  3. Повідомте, що обстеження можна пройти в будь-якому відділенні ДІЛА. 
  4. Зауважте, що при отриманні результатів разом з бланком пацієнту надійде промокод, за яким він може придбати Олідетрим 2000 або Олідетрим 4000 зі знижкою 25%. Знижка діє лише в мережі аптек «АНЦ», «Копійка» та «ШАР@» по всій території України. 

За необхідності, після курсу лікування чи профілактики, призначте пацієнтові повторне дослідження рівня вітаміну Д  через 3-6 місяців. 

Джерела:

  1. 2023 Діагностика, профілактика та лікування дефіциту вітаміну D у дорослих: Kонсенсус українських експертів 2023 https://www.mdpi.com/2072-6643/16/2/270 
  1. 2017 Вітамін D у різні періоди дитинства: що знаємо, що треба пам’ятати і що забули  https://health-ua.com/multimedia/userfiles/files/2017/Pediatriya_4_2017/Pediatriya_4_2017_str_29_31.pdf 
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому