гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Алергія на пилок бур’янів

26.08.2020
Фото - Алергія на пилок бур’янів
 
Алергія на пилок бур’янів – це остання хвиля сезонного полінозу. Оскільки часто бур’яни ростуть серед аграрно важливих рослин, вони представляють загрозу для здоров'я людини, як опосередковано через широко розповсюджене використання гербіцидів для боротьби з ними, так і безпосередньо, як джерело алергенного пилку. Пилкові зерна рослин - найрозповсюдженіші алергени навколишнього середовища. Це - водорозчинні білки або глікопротеїни з молекулярною масою від 10 до 70 кДа, більшість з них стійкі до змін pH і високих температура (до 100 ° C)
 
Алергени бур’янів, окрім пилкових зерен, можуть походити з інших частин рослин: кореню, стебла, листя, плодів, що потрібно обов’язково враховувати, рекомендуючи пацієнту певні елімінаційні заходи або збираючи анамнез. 
 
Алергенні на теперішній час бур’яни вказані в базах алергенів, таких як Алергом та Підкомітет Міжнародної Спілки Імунологічних Товариств Алергологічної Номенклатури
 
Основні алергенні бур'яни належать до п’яти різних рослинних сімейств: Asteraceae (Астрові), Amaranthaceae (Амарантові), Urticaceae (Кропивні), Euphorbiaceae (Молочайні) та Plantaginaceae (Подорожникові).
Сімейство Asteraceae  - одне з найбільших сімейств квітучих рослин, що складає приблизно 1100 родів і 20 000 видів. Важливими джерелами алергенів з Астрових є амброзія, полин, соняшник, золотарник.  
 

Амброзія полинолистна

Амброзія коротка (A. artemisiifolia або A. elatior) являється найчастішою причиною пізнього полінозу у чутливих верств населення. Кожна окрема рослина може давати до 62 000 насінин за період цвітіння, створюючи максимальну концентрацію пилку в повітрі в серпні та вересні (800 зерен / м3). 
 
Пилок амброзії вдвічі частіше викликає алергічну астму, ніж інші пилкові алергени!
 
Amb a 1 – пектат ліаза, молекулярна маса 38 kDa, найважливіший алерген пилку амброзії, що демонструє > 95% сенсибілізації у пацієнтів з алергією на пилок амброзії. Перехресно – реактивний з Art v 6  (полин), Amb a 2 (амброзія), Cha o 1 (японське кипарисове дерево), Cup a 1 (кипарис), Cry j 1 (японський кедр), Jun a 1 (гірський кедр).
 

Полин

У Західній та Центральній Європі період пилкування полину з кінця липня і до кінця серпня, тоді як у Середземноморських районах переважно у вересні та на початку жовтня. Від 10% до 14% хворих на поліноз сенсибілізовані до A. vulgaris.
 
Art v 1 – головний алергокомпонент полину, молекулярна маса 28 kDa, дефензин. 79% - 95% пацієнтів з алергією на пилок полину сенсибілізовані до Art v 1. Відмічається перехресна реактивність з амброзією  (Amb a 4), соняшником, піжмою, ромашкою.
 
Art v 3 – головний алергокомпонент полину, молекулярна маса 9,7 кДа, LTP. Перехресна реактивність з іншими джерелами LTP: фруками, овочами, горіхами. Приблизно 25% пацієнтів, які страждають від важкої алергії на пилок полину відмічають гіперчутливість до різноманітних продуктів: мед, насіння соняшника, ромашка, фісташки, фундук, салат, пиво, мигдаль, арахіс, інші горіхи, морква, яблуко. 
 
Враховуючи перехресну реактивність між пилком квіткових рослин сімейства Астрові та сімейства Amaryllidaceae (Альстромерія та Нарцис), визначення наявності сенсибілізації до полину можна використовувати для підтвердження алергії на квіти цих сімейств.
 

Діагностика алергії на пилок бур'янів сімейства Астрові в ДІЛА:

На рівні екстрактів пропонується визначення специфічних IgE до екстрактів алергенів амброзії, полину, кульбаби, золотарнику в вигляді монодосліджень:
  • Специфічні IgE, амброзія (w1) 
  • Специфічні IgE, полин (w6)
  • Специфічні IgE, золотарник (w12)
  • Специфічні IgE, кульбаба (w8)
 
Або в складі Алергопанелі «Пилок бур'янів» 9 алергенів (амброзія полинолистна, полин звичайний, кульбаба, золотарник, постениця, подорожник ланцетолистний, лобода, курай поташевий, щириця звичайна)
 

Використання діагностики на рівні екстрактів алергенів бур’янів дозволяє:

  • визначити причини алергічних симптомів у пацієнта;
  • обгрунтувати вибір подальшого дослдіження на рівні певних алергокомпонентів бур’янів.
 
Зокрема, визначення специфічних IgE до головних алергокомпонентів амброзії та полину можливе при використанні дослідження Молекулярний пакет "Бур’яни 1" (nAmb a1 - Амброзія; nArt v1, nArt v3 ( LTP) - Полин)
 

Отримані результати дозволять:

  • визначити наявність/ відсутність специфічних IgE-антитіл до головних алергокомпонентів амброзії та полину; 
  • зробити прогноз можливих перехресних реакцій у пацієнта (як на рівні пилку інших рослин, так і харчових продуктів; 
  • сформувати обгрунтовані дієтичні рекомендації для пацієнта
  • встановити доцільність проведення АСІТ;  
  • підібрати найбільш оптимальний склад препарату для АСІТ.
 
 
Сімейство рослин Amaranthaceae містить два важливих алергенних бур’янів: лобода біла (Chenopodium album) та курай поташевий (Salsola kali).

Лобода біла

Лобода біла. C. аlbum поширений бур’яни серед помірних районів південної та центральної Європи з періодом пилкування з червня по жовтень. 
 
Che a 1 - основний алерген пилку лободи, 17 kDa глікопротеїн, сенсибілізація до якого визначається більш ніж у 77% пацієнтів. Перехресно-реактивний з Ole e 1- подібним сімейством білків: Fra e 1 ясен, Lig v 1 бірючина, Syr v 1 бузок з сімейства Oleaceae; Lol p 11 пажитниця (плевел); Phl p 11 тимофіївка).
 
Детекція специфічних IgE до Che a 1 доступна в складі Алергочіп ISAC та Мультикомпонентної алергодіагностики ALEX2.

 

Курай поташевий

В Україні рослина переважно поширена в Херсонській, Запоріжській, Донецькій, Миколаївській та Одеській областях. Це типова рослина солоних ґрунтів у напівпустельних регіонах. 
 
Sal k 1 – головний алергокомпонент кураю,  молекулярна маса 43 кДа, пектин метилестераза, з рівнем сенсибілізації 66,6% у пацієнтів з алергією на пилок кураю. Перехресна реактивність серед рослин сімейства Амарантові та Ole e 1- сімейства. 
 
Пектин метилестераза була виявлена у плодах ківі, що може обумовлювати перехресну реактивність  при сенсибілізації до кураю.
 
 
Сімейство Urticaceae включає алергенний бур’ян постеницю, яка зазвичай росте на стінах і грунтах з високим вмістом азоту.
 

Постениця

Рід Parietaria налічує, за різними даними, від 5 до 30 видів, найбільш розповсюдженим є постениця розлога (Parietaria judaica L.). Рослина має дуже тривалий період цвітіння, який досягає піку на початку червня. В Україні постениця найбільш розповсюджена в західних областях. Parietaria judaica основна причина алергії у жителів різних країн Європи.
 
Par j 2 – головний алерген пилку постениці, LTP, маркер істинної сенсибілізації, виявляється у 82% осіб з алергією на пилок постениці. Перехресна реактивність з іншими джерелами LTP білків. 
 
Поширеність астми у хворих на алергію на P. Judaica досить висока, в деяких районах наближається до 60%.
 
 
Сімейство Подорожникові (Plantaginaceae) включає багаточисленний рід Подорожник (Plantago), представники якого продукують пилок у повітрі України тривалий час (з квітня по серпень): адже у нашій місцевості розповсюджені декілька видів. Англійський подорожник (Plantago lanceolata) виробляє більше пилку, ніж інші подорожники і являється найбільш клінічно значущим. 
 
Pla I 1 – головний алергокомпонент подорожника, молекулярна маса 16-20 кДа, рівень сенсибілізації до даного алергокомпонента 86%. Відмічається перехресна реактивність серед членів родини Plantaginaceae, з пилок трав групи 5, з  Ole e 1- подібне сімейство білків Fra e 1 ясен, Lig v 1 бірючина, Syr v 1 бузок з сімейства Oleaceae; Che a 1 лобода біла; Lol p 11 пажитниця (плевел); Phl p 11 тимофіївка).
 
Діагностика алергії на пилок бур’янів сімейств Кропивні, Амарантові та Подорожникові в ДІЛА:
 
На рівні екстрактівпропонується визначення специфічних IgE до екстрактів алергенів постениця (Кропивні), лободи, кураю (солянки), шириці (Амарантові), подорожник (Подорожникові) в вигляді монодосліджень:
 
  • Специфічні IgE, курай поташевий (солянка) (w11)
  • Специфічні IgE, лобода (w10)
  • Специфічні IgE, шириця звичайна (w14)
  • Специфічні IgE, подорожник ланцетолистний (w9)
  • Специфічні IgE, постениця (w19)
 
Або в складі Алергопанелі «Пилок бур'янів» 9 алергенів (амброзія полинолистна, полин звичайний, кульбаба, золотарник, постениця, подорожник ланцетолистний, лобода, курай поташевий, щириця звичайна) та інших Алергопанелей
 
Детекція антитіл на рівні екстрактів алергенів бур’янів дозволяє::
  • визначити причини алергічних симптомів у пацієнта;
  • обгрунтувати подальше дослідження на рівні молекул бур’янів.
 
Визначення специфічних IgE до головних  алергокомпонентів постениці, кураю (солянки), подорожника пропонується у дослідженні Молекулярний пакет "Бур’яни 2" (rPar j2 (LTP) - Постениця; nSal k1 - Солянка; rPla l1 - Подорожник)
 

Важливе використання даного дослідження зумовлене тим, що дозволяє

  • визначити наявність сенсибілізації до головних алергокомпонентів постениці, солянки та подорожника;
  • пояснити можливі перехресні реакції з пилком інших рослин та харчовими продуктами;
  • обгрунтувати проведення АСІТ та підібрати найбільш оптимального складу препарату для АСІТ.
 
Дослідження Молекулярний пакет "Бур’яни 2" найбільш актуальний  для пацієнтів, що проживають в Італії, Франції, Іспанії, Греції, ОАЕ
 
Важливо! Пацієнти з алергією на пилок бур'янів часто сенсибілізовані і до пилку лугових трав.
 
З метою
  • диференціація ко-сенсибілізації до алергенів трав та бур’янів від перехресної реактивності;
  • виявлення специфічних IgE-антитіл до алергокомпонентів тимофіївки, полину, амброзії;
  • прогнозування або пояснення перехресної алергії з пилком інших рослин та харчовими продуктами, відбір пацієнтів для проведення АСІТ;
  • підбору найбільш оптимального складу препарату для АСІТ; 
  • прогнозування ефективності АСІТ.

в ДІЛА пропонується Молекулярний пакет «Лугові трави та бур’яни» (nAmb a1-Амброзія; nArt v1, nArt v3 (LTP) - Полин; rPhl p1, rPhl p 5b (g213); rPhl p7, rPhl p 12 (g214) - Тимофіївка)
 
Велика кількість пацієнтів, які страждають від алергії на пилок, особливо амброзії та полину можуть мати перехресну алергію на рослинну їжу – пилково-харчовий синдром
 
Пилково-харчові синдроми виникають за рахунок харчових алергенів 2 класу, які не можуть викликати пероральну сенсибілізацію, а викликають алергічні реакції у вже сенсибілізованих інгаляційними алергенами пацієнтів.
 
Відповідно до своєї стабільності рослинні харчові алергени можуть викликати симптоми, що варіюються від легких оральних реакцій до анафілактичного шоку.
 

Пилково – харчові синдроми у пацієнтів з алергією на пилок бур'янів

 

Діагностичний алгоритм у пацієнта з підозрою на алергію тільки на пилок бур'янів

Діагностичний алгоритм у пацієнта з підозрою на алергію на пилок трав та бур'янів

Діагностика причин алергії (в тому числі і на пилок бур’янів) у полісенсибілізованих пацієнтів

Переваги діагностики алергії на пилок бур'янів в ДІЛА:

  • представлений спектр найбільш значущих алергенів бур'янів; 
  • доступне визначення специфічних IgE до бур'янів, як на рівні екстрактів так і на молекулярному рівні;
  • дослідження виконуються на обладненні, що є еталонним в алергодіагностиці.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому