гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як гарантувати точність гормональних обстежень?

20.06.2019
Фото - Як гарантувати точність гормональних обстежень?
 
Визначення рівня гормонів відіграє вирішальну роль у діагностиці і лікуванні ендокринних розладів та порушень репродуктивного здоров’я. Відомо, що на показники результатів рівнів гормонів може впливати велика кількість факторів, більшість із яких можна контролювати шляхом дотримання правил підготовки дообстеження. Проте з часом з’ясовуються раніше невідомі фактори, що можуть суттєво вплинути на точність оцінки рівня гормонів та деяких інших показників.
 
Нещодавно стало відомо про інтерферуючий вплив біотину на результати лабораторних тестів. 
 

Що таке біотин і чому він впливає на точність результатів досліджень?

Біотин (віт B7), водорозчинний вітамін, що міститься в багатих білком продуктах харчування та деяких овочах. За умови повноцінного харчування людина отримує середню добову дозу біотину (30-40 мкг). Але біотин також входить до складу багатьох мультивітамінних комплексів, біодобавок та місцевих засобів для покращення стану волосся, шкіри та нігтів. За період з 2014 по 2017 роки об’єм продажів засобів з біотином зріс на 52%. Великі дози біотину використовуються для лікування деяких важких захворювань (розсіяний склероз).   
 
Більша частина імуноферментних методик визначення рівнів гормонів включає біотин-стрептавідин комплекс. Зумовлена супрафізіологічними дозами наявність в крові вільного біотину спотворює результати імуноферментного аналізу, призводячи, як до завищених, так і до занижених результатів. 
 
Період звільнення організму від біотину та ступінь впливу супрафізіологічних концентрацій цієї речовини на результати імуноферментних методик варіюють в дуже широких межах, в зв’язку з чим їх важко передбачити. 
 

Клінічний приклад  

В Journal of the Endocrine Society (травень 2018) представлений клінічний випадок. Перименопаузальна жінка звернулась зі скаргами на серцебиття, гірсутизм, неможливість нормалізувати вагу. Обстеження показало значиме зниження рівнів ТТГ, АКТГ, пролактина та підвищення тестостерона і кортизола. Була запідозрена гормонпродукуюча пухлина, проте подальше обстеження (включаючи і діагностичну лапароскопію) дозволило з’ясувати, що аномальні показники гормонів були зумовлені інтерференцією з біотином, що містився в нерецептурному препараті. 
 
Отже проблема інтерферуючого впливу біотину серйозна! Але вихід є!
 
В 2017 році Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) вперше випустило  рекомендації щодо попередження інтерферуючого впливу препаратів біотину на хід лабораторних досліджень, згідно яких необхідно з’ясовувати деталі щодо прийому пацієнтом біотину і утримуватись від нього перед обстеженням. 
 
Наразі готуються оновлені і розширені рекомендації з приводу цього питання, в яких будуть прописані інструкції не лише для лікарів, а й для виробників лабораторної апаратури і реагентів. 
 
 
Медична лабораторія ДІЛА проводить дослідження гормонів із застосуванням біотин-незалежних методик, що забезпечує достовірність результатів.
 
 
1. Avery, Gordon. "Biotin interference in immunoassay: a review for the laboratory scientist." Annals of clinical biochemistry (2019)
2. Stieglitz, Heather M., et al. "Suspected testosterone-producing tumor in a patient taking biotin supplements." Journal of the Endocrine Society 2.6 (2018)
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому