гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Рак шийки матки: як попередити завдяки ефективному скринінгу

31.01.2024
Фото - Рак шийки матки: як попередити завдяки ефективному скринінгу

 

Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки розпочався цьогоріч 18 січня. ДІЛА як медична лабораторія, що активно пропагує профілактику хвороб задля збереження здоров’я українців, не могла не долучитися до цього заходу. Наші фахівці ґрунтовно підійшли до питання жіночого здоров’я і підготували статтю, з якої ви дізнаєтесь:

  1. Чому виникає рак шийки матки?
  2. Що таке скринінг та як дізнатися про зараження вірусом папіломи людини?
  3. Що таке передрак шийки матки, цервікальна інтраепітеліальна неоплазія?
  4. Що ми можемо зробити, щоб знизити ризик розвитку раку шийки матки?
  5. Що робити за результатом обстеження на скринінг раку шийки матки: ПАП-тесту, ВПЛ дослідження?
  6. Лікування дисплазії шийки матки
 

Чому виникає рак шийки матки?

Бути щасливою – для кожної жінки це поняття включає абсолютно різні речі. Але є те, що об’єднує більшість з нас – ми всі хочемо бути здоровими та бачити здоровими своїх рідних.

Кожна жінка, яка колись мала статеві стосунки, або має зараз, знаходиться в зоні ризику по розвитку захворювань шийки матки. Шийка матки - це частина матки, яка знаходиться в піхві та приймає на себе всі «приховані подарунки» статевого життя, незалежно від віку да досвіду. Деякими з таких «прихованих подарунків» є інфекції, що передаються статевим шляхом. Однією з найпоширеніших у світі є вірус папіломи людини (ВПЛ).

Ймовірність коли-небудь зіткнутися з ВПЛ складає 80-90%, при цьому існує декілька моментів:

  • з одного боку одужання від більшості випадків інфікування відбувається спонтанно, без клінічних проявів або симптомів;
  • з іншого боку рак шийки матки, розвиток якого у 95% пов'язаний із ВПЛ інфікуванням, посідає 4 за поширеністю місце серед захворюваності на рак у жінок по всьому світі.
     

В Україні, згідно з даними Національного канцер-реєстру України за 2021 рік, захворюваність на рак шийки матки знаходиться серед основних 5 нозологічних форм злоякісних новоутворень і займає:

  • у жінок віком 18-29 років – 4 місце;
  • у жінок віком 30-54 роки – 2 місце.
     

Саме по собі зараження вірусом папіломи людини зазвичай не має жодних проявів ані під час інфікування, ані під час поступового розвитку змін шийки матки – дисплазії або цервікальної інтраепітеліальної неоплазії.

 

Що таке скринінг та як дізнатися про зараження вірусом папіломи людини?

Оглянути самостійно шийку матки жінка не може, тому єдиним шляхом своєчасного виявлення змін на шийці є регулярне профілактичне обстеження у гінеколога і проходження скринінгу на рак шийки матки – ПАП-тест або «цитологія» та/або ВПЛ-тест від початку статевого життя.

ВПЛ тест дозволяє з’ясувати чи є інфікування тими чи іншими типами ВПЛ, чи ні. Позитивний результат на ВПЛ ще не означає, що вже розвинулася хвороба шийки матки або що вона 100% буде, але і не виключає цього. Позитивний результат тесту на ВПЛ вимагає подальшого обстеження для розуміння чи є анормальні/патологічні зміни, дисплазія шийки матки за допомогою ПАП-тесту та/або огляду гінеколога. 

ПАП-тест – це цитологічне дослідження клітин шийки матки, яке дозволяє визначити «атипові» клітини. ПАП-тест (РАР test), або мазок Папаніколау, було названо на ім’я грецького науковця Джорджа Ніколаса Папаніколау, який вперше запропонував це дослідження в минулому столітті. Завдяки ПАП-тесту можна виявити передракові клітини на шийці матки – це такі зміни, які можуть перетворитися із часом на рак шийки матки, якщо їх своєчасно не діагностувати та не провести належне лікування. 

 

Що таке передрак шийки матки, цервікальна інтраепітеліальна неоплазія?

Це клітини шийки матки, які виглядають анормально/ненормально, але ще на стали раковими. Зазвичай, якщо немає інших супутніх проблем, сама по собі дисплазія шийки матки не викликає болю, виділень, порушення менструального циклу, змін у інтимних стосунках та інше. Виявити її можна лише за допомогою ПАП-тесту та при огляді лікарем.

Для взяття матеріалу для двох досліджень використовуються гінекологічне дзеркало, щоб була можливість зазирнути у піхву та оглянути шийку матки, та зібрати тонкий шар клітин з шийки матки та області навколо неї за допомогою тендітної гінекологічної щіточки. Отримані клітини відправляються в лабораторію.

 

Що ми можемо зробити, щоб знизити ризик розвитку раку шийки матки?

Насправді, у випадку раку шийки матки, наше здоров’я цілком і повністю в наших руках. Нам доступні усі засоби профілактики:

Перший рівень профілактики розвитку раку шийки матки: вакцинація/щеплення проти ВПЛ до початку статевого життя є першою лінією захисту та найефективнішим способом запобігання ВПЛ.


Діти віком 11–12 років повинні отримати дві дози вакцини проти ВПЛ з інтервалом від 6 до 12 місяців. Вакцинацію проти ВПЛ можна проводити з 9 років. Дітям, які починають вакцинацію проти ВПЛ у віці 15 років або пізніше, потрібно вводити три дози протягом 6 місяців.

Другий рівень профілактики – це регулярні скринінгові обстеження на рак шийки матки до яких відноситься ПАП-тест та ВПЛ дослідження.


Вакцинація проти ВПЛ, регулярне проходження скринінгу на рак шийки матки, щорічний огляд гінеколога з дотриманням отриманих рекомендацій є найефективнішим шляхом запобігання розвитку раку шийки матки.

Коли ж, по різним причинам, не вдається дотримуватися цього підходу, виникають ризики розвитку злоякісного процесу шийки матки.

Третій рівень профілактики передбачає діагностику та стадіювання раку. Лікування раку шийки матки (хірургія, променева терапія, хіміотерапія та інші методи), а також заходи, які допомагають жінці після курсу лікування повернутися до повноцінного життя. Сюди входять лікувальні заходи, фізична та соціальна реабілітація.

 

Зауважте, що правильне та постійне використання презервативів може знизити ймовірність інфікування та передачі ВПЛ. Але при цьому ВПЛ може інфікувати ділянки, не закриті презервативом, саме тому презерватив не повністю захищає від ВПЛ.
 

Що робити за результатом обстеження на скринінг раку шийки матки: ПАП-тесту, ВПЛ дослідження?

Трактування результатів на скринінг раку шийки матки повинно виконуватися лікарем, щоб не пропустити відхилення від норми, яке вказує на можливі передракові зміни в клітинах та визначитися з подальшими кроками:

  • звичайне профілактичне обстеження;
  • спостереження;
  • лікування.
     

Відхилення від норми може стосуватися клітин:

  • тих, що покривають піхвову частину шийки матки, плоскі клітини – «цервікальна інтраепітеліальна неоплазія (CIN)», ці зміни класифікуються як легкі CIN І, або помірні та важкі CIN ІІ або CIN ІІІ;
  • тих, що вистеляють внутрішній (цервікальний) канал шийки матки, залозисті клітини – «аденокарцинома in situ (AIS)».
     

При отриманні результатів, які свідчать про передракові стани, дисплазію шийки матки, цервікальну інтраепітеліальну неоплазію додатково проводять кольпоскопію.

Кольпоскопія – процедура, яку виконує лікар під час огляду шийки матки за допомогою спеціального мікроскопа, що забезпечує збільшення та освітлення. При візуалізація шийки матки за допомогою кольпоскопа та використанні спеціальних розчинів є можливість відрізнити нормальні клітини від аномальних та за необхідності виконати прицільну біопсію для подальшого гістологічного обстеження. В деяких випадках може виконуватися взяття клітин з цервікального каналу шийки матки – ендоцервікальний кюретаж. Результати прицільної біопсії та ендоцервікального кюретажу покажуть чи справді змінені клітини являють собою дисплазію або рак шийки матки.

 

Лікування дисплазії шийки матки

Щоб запобігти погіршенню або поширенню передракового захворювання шийки матки існує два основних види лікування:

  • методи, що передбачають видалення аномальних ділянок (конізація шийки матки, конусоподібна біопсія, петльова електрохірургічна ексцизія/висічення);
  • методи, які руйнують аномальну ділянку (кріохірургія, лазерна абляція).
     

Не допустити розвитку раку шийки матки, своєчасно пролікувавши передракові стани/дисплазію/цервікальну інтраепітеліальну неоплазію можливо лише за умови регулярного проходження скринінгу на рак шийки матки – ПАП-тесту, ВПЛ дослідження, щорічного огляду гінеколога з дотриманням рекомендацій.

Сьогодні ми повинні зрозуміти, що ми самі здатні зберегти частинку щастя, взявши відповідальність за своє здоров’я в свої руки. Як то кажуть – ми самі ковалі свого щастя. І свого здоров’я теж. Адже хто, як не ми?

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому