Укр
icon
icon
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для пацієнтів
0 800 217 887
Консультація лікаря для пацієнтів
0 800 219 696
Гаряча лінія для лікарів
0 800 752 180
Гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
Гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Простатит у чоловіків: симптоми та лікування

Створено: 16.07.2024 | Оновлено: 18.07.2024
Фото - Простатит у чоловіків: симптоми та лікування
  1. Вступ: де знаходиться простата у чоловіків
  2. Що таке простатит?
  3. Які види простатиту існують?
  4. Причини простатиту
  5. Ознаки та симптоми простатиту
  6. Як болить простатит
  7. Діагностика простатиту
  8. Лікування простатиту
  9. Профілактика простатиту
 

Вступ: де знаходиться простата у чоловіків

Один із найважливіших органів, який визначає стан здоров'я чоловіків – передміхурова залоза або простата. Ця непарна залоза статевої системи знаходиться під сечовим міхуром і оточує сечівник. Її розмір залежить від статури чоловіка, але в середньому не перевищує волоський горіх або невеликий каштан, а по масі – 20 гр. Не дивлячись на малий розмір, простата відіграє надважливу роль у статевому житті чоловіка, через це її іноді називають «чоловічим серцем».

Цей орган виконує бар’єрну та секреторну функції, відповідає за плодючість сперми і якість статевого акту, а також – за сечовипускання. Від стану простати залежить функціонування як статевої, так і сечовидільної систем.

Бар’єрну функцію простати виконує м’язова частина органу, яка захищає статевий тракт чоловіка від інфекцій, перешкоджає закиданню насіннєвої рідини в сечовий міхур, а крім того, утримує сечу та забезпечує її нормальний відтік у потрібний час.

Секреторну функцію виконує залозиста частина передміхурової залози. Її завдання: 

  • вироблення простатичного соку, який забезпечує розрідження еякуляту та нормальну активність сперматозоїдів;
  • постачання організмові простагландинів, які беруть участь у кровопостачанні органів малого тазу та відповідають за нормальну ерекцію;
  • синтез тестостерону, ферментів, вітамінів, імуноглобулінів, лимонної кислоти та простатоспецифічного антигену (ПСА).  
     

Тобто простата відіграє ключову роль у сексуальному житті чоловіка, а до того ж забезпечує стабільну ерекцію та продуктивність чоловіка і створює приємні відчуття під час статевого акту.

 

Що таке простатит?

Простатитом називають запальний процес передміхурової залози. З віком людини простата змінює свій розмір, а її функціональність знижується. Проте, негативні зміни можуть відбуватися передчасно під впливом бактерій або нездорового способу життя. Такі патології передміхурової залози і називають простатитом.

 

Які види простатиту існують?

Залежно від причин, що спричинили захворювання, виділяють кілька видів простатиту, кожен з яких має свої особливості.

Найпоширеніша форма – бактеріальна – викликана інфекцією на тлі зниження імунітету. Найчастіше має запальний характер і проявляється болями в промежині, погіршенням самопочуття та підвищенням температури. При тяжких проявах спостерігається кров чи гній у сечі.

Збудниками небактеріального простатиту (його також називають синдромом хронічного тазового болю) є аутоімунні захворювання, аномалії передміхурової залози та хронічний цистит, які призводять до структурних змін тканин органу. Може мати запальний та незапальний характер.

Застійний простатит розвивається на тлі хронічного та пов'язаний з порушенням кровообігу в органах малого тазу, порушенням сечовипускання та ерекції. Часто спостерігається у чоловіків за тривалої відсутності статевих контактів

Калькульозна форма зустрічається переважно у чоловіків віком від 55-60 років і пов'язана з появою у простаті каменів. Характерними проявами цієї форми є ослаблення ерекції, порушення сечовипускання та поява крові у сечі. А причинами, в основному, є сечокам'яна хвороба та неправильне лікування хронічного простатиту.

Гнійний простатит - найбільш небезпечна форма, яка є наслідком неправильного лікування гострого простатиту і зачіпає всю область промежини та паху. Характерними особливостями є больовий синдром, підвищення температури, проблеми з сечовипусканням та гній у сечі. За відсутності лікування може призвести до важких септичних ускладнень і навіть до смерті.

Залежно від інтенсивності розвитку простатит може бути гострим або хронічним. Причинами першого, який хоч і трапляється досить рідко (приблизно в 5% випадків), як правило, є різні мікроорганізми, такі як кишкова або синьогнійна паличка, золотистий стафілокок, ентеробактер та ін.

Симптомами гострого простатиту є:

  • інтенсивний больовий синдром;
  • підвищення температури;
  • озноб;
  • рясне потовиділення;
  • слабкість.
     

Для гострої форми простатиту характерний стрімкий розвиток запального процесу і наступні стадії:

  • катаральна – зачіпає структуру слизових оболонок та підслизового шару та призводить до застійних явищ у фолікулах залози;
  • фолікулярна – викликає осередкове нагноєння уражених часток простати;
  • паренхіматозна – запальний процес зачіпає практично всі тканини, що призводить до множинних уражень органу та формування гнійного абсцесу, який може розкритися, з попаданням вмісту у сечовий міхур, уретру або пряму кишку.
     

Для хронічного простатиту характерні млявий розвиток і відсутність або непостійність симптомів. При цьому на початку розвитку хвороби навіть може спостерігатися сплеск сексуального потягу та спонтанні ерекції. Однак з розвитком патології статевий акт скорочується, а еякуляції стають болючими. Хворі скаржаться на загальне погіршення самопочуття, зниження лібідо та підвищену пітливість у пахвинній ділянці. У період загострення спостерігається болючість, порушення сечовипускання та лихоманка.

 

Причини простатиту

Найбільш поширеною причиною простатиту є бактеріальні інфекції. Однак, хвороба також може розвинутися на тлі захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ) і зараження хламідіями, гонококами, тріхомонадами, вірусом герпесу і т.д.

Крім того, факторами, що сприяють розвитку патології простати є:

Гіпотермія. Переохолодження провокує стрес організму, зниження імунітету та активацію умовно-патогенної мікрофлори, що сприяє розвитку простатиту.

Малоактивний спосіб життя. Сидяча робота, зайва вага та дефіцит рухової активності призводять до застійних процесів та запалення простати.

Неправильне харчування. Хронічні запори та наявність токсинів у кишківнику сприяють розмноженню хвороботворних організмів.

Стреси. Постійна перевтома, порушення сну та психоемоційні розлади пригнічують імунну систему та можуть стати причиною активізації патогенних бактерій.

Травми. Фізичні порушення органів малого тазу погіршують кровообіг та підвищують ризик виникнення простатиту.

Особливості статевої активності. Причиною запальних процесів можуть стати як тривала помірність, так і надмірна сексуальна активність.

 

Ознаки та симптоми простатиту

Для простатиту характерні три групи симптомів:

Больовий синдром. У міру розвитку запального процесу болі можуть бути все більш інтенсивними і зачіпати не тільки промежину і мошонку, але і поперек, нижню частину живота та анальну ділянку. Під час сечовипускання виникає відчуття печіння в уретрі, а під час статевого акту біль може загострюватися.

Дизуричний синдром. Запалення простати викликає її збільшення та звужує просвіт сечоводу. Через це хворий відчуває труднощі при сечовипусканні, часто ходить у туалет, але спорожнення все одно виявляється неповним. Походи в туалет частішають, але між ними можуть відбуватися підтікання. При гострому простатиті в сечі можуть бути частки крові (гематурія) або гною.

Сексуальні проблеми. Оскільки простата впливає на відчуття при статевому акті, запалення цього органу може спочатку призводити до спонтанних ерекцій, а потім до повної відсутності сексуального збудження. При цьому статевий акт у хворого на простатит стає коротким, а відчуття оргазму - не вираженими.

Водночас у багатьох випадках простатит протікає безсимптомно, що ускладнює можливості своєчасної діагностики. 

 

Як болить простатит

Оскільки в тканинах простати відсутні больові рецептори, болі виникають у міру поширення запалення на органи малого тазу, набряку та стискання нервових закінчень. Вони можуть бути як гострими та інтенсивними, так і слабкими ниючими, і посилюються підчас сечовипускання та статевого акту. 

 

Діагностика простатиту

Діагноз «простатит» ставить лікар-уролог на основі анамнезу життя та хвороби пацієнта, після ректального обстеження передміхурової залози та лабораторних досліджень, таких як загальний аналіз крові та сечі, УЗД органів малого тазу, мазок з уретри на наявність ЗПСШ та мікроаналізу секрету простати. Крім того, лікар може направити пацієнта на додаткові обстеження, у тому числі визначення чутливості до антибіотиків.

Мережа лабораторій ДІЛА пропонує чоловікам дослідження «Комплекс №180 "Здоров’я чоловіка 45-60 років», який серед іншого включає оцінку стану передміхурової залози і раннє виявлення раку передміхурової залози )за умови регулярного обстеження).

 

Лікування простатиту

При лікуванні простатиту зазвичай використовується комплексний підхід. Якщо хвороба має бактеріальну природу, призначається курс антибіотиків, що займає 4-6 тижнів, інколи й довше.

При гострому простатиті найважливіше значення має правильний вибір препаратів проти конкретного збудника, що дозволяє досягти непоганого прогресу вже в перші дні лікування. При складнощах із сечовипусканням призначаються ліки, що розслаблюють м'язи сечового міхура та простати, що допомагає нормалізувати відтік сечі. Для зменшення розміру передміхурової залози можуть також призначатися м'язові релаксанти та гормональні засоби. Для зниження больового синдрому – протизапальні нестероїдні препарати.

До арсеналу методів лікування простатиту входять допоміжні фізіотерапевтичні процедури (ударно-хвильова та магнітно-лазерна терапія, електрофорез, ультрафіолетове та лазерне опромінення крові та ін.), а також ректальний масаж простати. Останній проводиться лікарем і дозволяє посилити відтік секрету та відновити прохідність органу.

Лікування простатиту потребує професійного підходу. Самолікування неприпустимо, оскільки неправильний підбір терапії може призвести до таких ускладнень, як цистит, пієлонефрит, везикуліт, еректильна дисфункція та ін.

Медична лабораторія ДІЛА пропонує хворим на простатит дослідження «Комплекс №229 "Індекс вільного ПСА ((ПСА вільн/ПСА заг)х100)».

Дослідження дозволяє оцінити ризик раку простати, визначити за необхідністю додаткове обстеження для кінцевого постановки діагнозу, моніторити ефективність лікування раку простати і є раннім індикатором рецидиву.

 

Профілактика простатиту

Профілактика простатиту включає дотримання принципів здорового способу життя, раціональне харчування, фізичну активність та відмову від шкідливих звичок. Регулярні фізичні навантаження, спеціальні вправи та регулярне статеве життя допомагають уникнути застою в органах малого тазу, а здорове харчування сприяє загальному здоров’ю організму та підтримці імунної системи.

Щоб уникнути запалення простати, фахівці радять:

  • не допускати переохолодження;
  • чергувати сидячу роботу з гімнастикою та фізичними навантаженнями;
  • віддати перевагу пішим прогулянкам;
  • повноцінно харчуватися та не допускати запорів;
  • вести регулярне статеве життя з постійним партнером;
  • проходити щорічні профілактичні огляди в уролога.
     

Питання – відповіді:

Чим відрізняється простатит від аденоми?

На відміну від запалення передміхурової залози, яким є простатит, аденома – це доброякісне розростання тканин простати, яке також негативно впливає на чоловіче здоров’я і несе в собі ризик злоякісного переродження.

Чи є простата у жінок?

У жінок функцію, подібну до чоловічої простати, виконують залози Скіна. Вони розташовані по обидва боки від уретри і виробляють речовину, що має протимікробний ефект. Якщо врахувати, що залози Скіна виділяють незначну кількість простатичного специфічного антигену (ПСА), їх можна назвати жіночою простатою. Однак, будова цих залоз все ж таки істотно відрізняється від чоловічого органу і не несе в собі відповідної функції.

Чи виліковується хронічний простатит?

Хронічний простатит виліковний, але потребує більше часу і зусиль, вимагає професійної участі лікаря та відповідального ставлення пацієнта до своєї проблеми.

Простатит і статеве життя. Як поводитися дружині якщо у чоловіка простатит?

Хоча безпосередньо простатит не передається статевим шляхом, жінка має пройти дослідження на TORCH-інфекції. Якщо простатит у чоловіка має інфекційне походження, це може негативно вплинути на організм жінки також. 

В будь якому разі підчас простатиту, жінка має більше уваги приділяти власній інтимній гігієні і здоров’ю взагалі, підчас сексу користуватися презервативом, дбати про власний імунітет, бажано також пройти перевірку у гінеколога.

Окрім того, простатит повинен внести корективи у плани подружжя завести дітей, тому що ця хвороба послаблює якість сперматозоїдів і це може негативно вплинути на майбутніх нащадків.

Редакторська група
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому