гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Грип, ГРВІ, Covid-19: чи буде новий карантин?

06.02.2024
Фото - Грип, ГРВІ, Covid-19: чи буде новий карантин?

 

  1. Епідеміологічна ситуація і захворюваність
  2. Головна небезпека – грип
  3. Типи грипу
  4. Симптоми грипу і ГРВІ
  5. Діагностика
 

Епідеміологічна ситуація і захворюваність

Як повідомив Центр громадського зв’язку Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ), станом на 28 січня, від початку жовтня 2023 року, гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), грипом і Covid-19 перехворіло 2 474 078 осіб, більше половини з яких – діти.

На кінець січня в трьох областях - Житомирській, Хмельницькій та Чернівецькій – епідемічний поріг перевищив високий рівень, а у Вінницькій, Львівській, Рівненській, Тернопільській та Чернігівській – знаходиться на середньому рівні.

Згідно статистики лабораторії ДІЛА, приріст інфікованих на грип відбувається дуже високими темпами. За перший тиждень лютого кількість позитивних результатів досліджень на грип типу А зріс з 1-3 до 15-26 випадків на добу.

Щоб протидіяти розповсюдженню інфекції на Вінничині більш ніж 180 шкіл з минулого тижня перейшли на дистанційне навчання, а влада Ужгорода через різке погіршення ситуації з 5 по 9 лютого провадила карантин для загальних, спортивних і художніх учбових закладів міста.

 

Головна небезпека - грип

Наразі головним фактором ускладнення ситуації є вірус грипу АH1, який зафіксовано у 22 регіонах України. Як повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузін, «враховуючи дані щотижневого моніторингу, очікується, що з січня і до квітня вірус грипу буде переважати над коронавірусною інфекцією». Але подальший розвиток ситуації спрогнозувати досить важко.  

Для введення загальнонаціонального карантину необхідно, щоб епідпоріг захворюваності перебільшив високий рівень більш ніж в половині областей України. Як бачимо, поки до цього не дійшло.

Але грип належить до малокерованих і слабоконтрольованих інфекційних захворювань, здатних до обміну вірусами з тваринами і птахами, що призводить до нових мутацій. І хоча неускладнена форма хвороби має невисоку летальність, яка не перевищує 0,2%, грип особливо небезпечний для літніх людей, маючих хронічні серцево-судинні й легеневі захворювання, а також для вагітних жінок і малечі.

 

Типи грипу

Найбільш розповсюдженим, вірулентним і небезпечним є вірус грипу типу A. Він має багато субтипів, і здатний поражати не лише, людей, а й деяких тварин-ссавців і птахів. До різновидів цього типу відносяться H1N1, відомий як «іспанка» й «свинячий грип».

Пандемія іспанського грипу у 1918-1920 рр. стала наймасштабнішою хворобою в історії людства. Взагалі, «іспанкою» перехворіло близько 550 млн осіб на усіх континентах, тобто третина тодішнього людства. Кількість померлих оцінюється в 50 – 100 млн.

Природними носіями субтипів вірусу грипу А є дикі водоплавні птахи, через яких інфекція може передаватися домашнім птахам, а найбільш здатними для продукування нових мутацій, небезпечних для людей, вважаються свині, через те, що вони хворіють і пташиними і людськими вірусами грипу.     

З грипом А також пов’язані пандемії азійського H2N2 (1957 р) і гонконгського H3N2 (1968 р.) грипу, а також спалахи пташиного грипу H5N1, які фіксувалися в 1990-х і на початку 2000-х рр переважно в Азії.  

На відмінність від грипу А, тип В здатен поражати лише невелике коло тварин, таких як фретки або ластоногі, а розповсюджується здебільшого серед людей. Він має меншу вірулентність і втричі меншу здатність створювати нові мутації, ніж грип А. Ці особливості сприяють тому, що серйозні епідемії грипу В відбуваються раз на 3-4 роки і не було зафіксовано жодної пандемії.

Грип С – дуже часто супроводжує епідемії грипів А і В, але не здатен мутувати і дуже рідко спричиняє важкі захворювання. У багатьох хвороба відбувається в безсимптомній формі. Перехворівши раз на життя, людина отримує до нього стійкий імунітет. Хоча, окрім людей, до цього типу чутливі  собаки й свині.

 

Симптоми грипу й ГРВІ

Як правило, грип відносять до групи гострих респіраторних вірусних інфекцій. Але він відрізняється від ГРВІ за симптомами, наслідками і перебігом хвороби.

Грип ГРВІ
Починається раптово Розвивається поступово
Перші симптоми: сильний головний біль, біль в м’язах, різке підвищення температури до 38-40 градусів. Закладеність носа, але без виділеня слизу Нежить, першіння у горлі, які через декілька днів розвиваються у підвищену температуру, слабкість і головний біль
Окрім верхніх дихальних шляхів може вражати легені й серцевий м’яз У більшості випадків протікають легко і вражають переважно верхні дихальні шляхи
Серед ускладнень найбільш розповсюджені – бронхіт, пневмонія, серцева недостатність і тромбози До ускладнень відносяться гостра дихальна нестача, набряки мозку, захворювання центральної нервової системи, такі як менінгіт і енцефаліт
Загострює існуючі хронічні захворювання, такі як цукровий діабет, бронхіальну астму, захворювання легенів та інші. Дуже рідко діє подібним чином


Найкращим способом запобігти або зменшити наслідки грипу є вакцінація. Щеплення проти грипу можна робити навіть дітям, починаючи з 6 років, і лікарі радять це робити щорічно. Проте, на відміну від Covid-19, вакцинація проти грипу не дотується з державного бюджету, тому вакцини потрібно купляти за свої кошти.

У разі появи симптомів грипу необхідно залишатися вдома, відокремити посуд, щоб не інфікувати рідних, і якнайшвидше звернутися до сімейного лікаря.

 

Діагностика

Велике значення для лікування респіраторних вірусних інфекцій має точне визначення збудника хвороби. Сучасна діагностика для цього використовує метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), який дозволив значно краще ідентифікувати віруси.

Швидко та зручно обстежитися на грип А,В респіраторно-синцитіальний вірус А/В РНК методом RT-ПЛР-якісний можна в лабораторії ДІЛА, а результати дослідженя допоможуть лікарю встановити точний діагноз, одразу ж призначити необхідні ліки й запобігти ускладненням, тому що саме в перші 2 доби після зараження противірусні ліки дають максимальний ефект. 

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому