гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Чим небезпечна дифтерія та чому зростає ризик під час війни?

20.02.2024
Фото - Чим небезпечна дифтерія та чому зростає ризик під час війни?
  1. Чому важливо знати про дифтерію саме зараз
  2. Як проявляється хвороба
  3. Як захиститися від дифтерії
  4. Де можна вакцинуватися?
 

Дифтерія є одним з найбільш небезпечних інфекційних захворювань, збудником якого є бактерія – коринебактерія дифтерії. Вона є дуже стійкою до дії різних чинників та може зберігатися у зовнішньому середовищі до 15 діб. Передається інфекція повітряно-крапельним шляхом, а тому заразитись можна під час спілкування або перебування поруч з людиною, яка хворіє або є носієм. В зоні ризику – будь-хто, у кого не має імунного захисту , тобто відсутня вакцинація або пройдений неповний курс вакцинації.

Чому важливо знати про дифтерію саме зараз

Під час війни існує особливо великий ризик зараження. Ведення бойових дій створює умови для низького рівня вакцинації населення через пошкодження інфраструктури системи охорони здоров’я, зниження рівня надання медичної допомоги, переповнення місць тимчасового прихистку.

Саме всі ці фактори ризику ми можемо сьогодні спостерігати та відчувати на собі в Україні, де другий рік поспіль триває активна фаза війни, що викликала небачені досі руйнування та міграційні процеси. При цьому рівень вакцинації дорослих від дифтерії на кінець 2023 року становив лише 47.8%. Наприкінці 2023 року в Київській області вже зафіксовано перший летальний випадок від дифтерії жінки похилого віку.

Перевір, чи маєш імунітет від цієї хвороби?

Для цього зроби швидке та просте дослідження Дифтерія, Corynebacterium diphteriae, антитіла до дифтерійн. анатоксину IgG

З результатами обстеження - відвідай лікаря, який, за необхідності, призначить тобі щеплення – і ти захищений на 10 років.
 

Як проявляється хвороба

Коли дифтерійна паличка потрапляє в дихальні шляхи, вона місцево спричиняє специфічне запалення та починає виробляти токсин, який призводить до важких уражень внутрішніх органів - серця, нервової системи, нирок.

Симптоми хвороби проявляються через 2-5 днів після інфікування.

Типовими проявами є:

  • біль у горлі;
  • лихоманка;
  • припухлість шийних лімфатичних вузлів;
  • слабкість;
  • блідість.
     

За 2-3 дні на мигдаликах, тканинах носа, горла в зоні запалення утворюється дуже щільний сірий наліт, який складається з частинок відмерлих тканин, які не відділяються від здорової тканини. Їх поява призводить до ускладнення дихання та ковтання, з’являються ознаки стенозу ( справжній круп), задуха. За відсутності своєчасного лікування плівки перекривають дихальні шляхи – настає асфіксія та смерть.

Дифтерійний токсин дуже небезпечний ускладненнями та окрім ураження дихальних шляхів призводить до:

  • запалення серцевого м’яза (дифтерійний міокардит);
  • ураження нервової системи (різні форми паралічів);
  • ураження нирок;
  • набряку головного мозку;
  • поліорганної недостатності.
     

Наслідки захворювання дають про себе знати місяцями , а то й роками та потребують моніторингу.

Лікування дифтерії  здійснюється виключно в умовах стаціонару, це складний та тривалий процес. Головним у лікуванні є введення антитоксичної протидифтерійної сироватки (ПДС), яка пригнічує дифтерійний токсин у крові. Вводити її необхідно максимально швидко після встановлення діагнозу. Також призначаються антибактеріальні препарати, проводиться боротьба з інтоксикацією та ускладненнями.

 

Як захиститися від дифтерії

Єдиний захист від дифтерії - це вакцинація, завдяки якій формується захисний імунітет. Вакцину вводять в дитячому віці 2-4-6-18 місяців, потім в 6 та 16 років, надалі необхідно щеплюватися кожні 10 років протягом всього життя.

Щоб дізнатися, чи є захисний імунітет, потрібно визначити наявність захисних антитіл у крові. ДІЛА має для цього дослідження Дифтерія, Corynebacterium diphteriae, антитіла до дифтерійн. анатоксину IgG.

Лікар проаналізує результати дослідження та порадить провести щеплення у випадку якщо імунний захист недостатній або взагалі відсутній.

 

Де можна вакцинуватися?

Зверніться до свого сімейного лікаря з результатами дослідження. В Україні всі регіони забезпечені безкоштовною вакциною від дифтерії.

Бережіть себе та своїх близьких!

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому