Загальна характеристика
Фермент, підвищений рівень якого свідчить про ушкодження та порушення функції печінки. Перевірка рівня АЛТ важлива для діагностики та моніторингу захворювань печінки: гепатиту, цирозу тощо.
Кому рекомендоване дослідження
- людям із симптомами захворювань печінки, такі як жовтяниця, біль у правому підребер’ї, втомлюваність;
- людям, які приймають ліки, що можуть впливати на функцію печінки;
- людям з хронічними захворюваннями печінки або підозрою на них;
- людям із нездоровим способом життя, наприклад, зловживають алкоголем;
- людям, що мають в анамнезі вірусні гепатити.
Коли потрібно здавати дослідження
- при симптомах, що вказують на можливі проблеми з печінкою;
- під час планових медичних обстежень, особливо для осіб з підвищеним ризиком захворювань печінки;
- перед початком та під час лікування препаратами, що можуть мати гепатотоксичний ефект;
- для моніторингу стану печінки при вже діагностованих захворюваннях.
Що дозволить дізнатися результат дослідження
Ступінь ушкодження печінки та ефективність проведеного лікування.
Визначення рівня АЛТ є важливим інструментом для оцінки здоров’я печінки та своєчасного виявлення патологій.
Підвищений рівень ферменту може свідчити про ушкодження клітин печінки. Це дозволяє вчасно діагностувати захворювання печінки та розпочати лікування на ранніх стадіях. А також слідкувати за динамікою стану печінки у людей з хронічними захворюваннями.
Що входить до складу (показники та що є нормою)
Показник: Аланінамінотрансфераза (АЛТ, ALT)
Норма для чоловіків: 4-41 од/л
Норма для жінок: 4-31 од/л
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров | ||||
капілярна кров |
Правила підготовки
венозна кров
капілярна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
капілярна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка КК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Мікровет (сироватка), 500 мкл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження