Загальна характеристика
Арахіс один з найважливіших харчових алергенів, що відноситься до "золотої вісімки", є членом сімейства бобових. Та володіє найбільш алергенними властивостями серед всіх бобових, викликаючи важкі алергічні реакції, загострення респіраторної алергії, алергічного дерматиту. На відміну від алергій на інші харчові алергени, толерантність до земляного горіху розвивається тільки у 20% дітей, у решти зберігається і в дорослому віці. Арахіс широко використовується в харчовій промисловості та часто являється прихованим алергеном. Алергокомпонент Ara h 8 належить до групи PR-10-протеїнів. Більшість пацієнтів з інгаляційною алергією на пилок берези мають чутливість до Ara h 8, яка проявляється розвитком орального алергічного синдрому: свербіж, поколювання і набряк губ, язика,піднебіння, глотки, які можуть супроводжуватись набряком Квінке легкого або середнього ступеня тяжкості, а також атопічним дерматитом. Ara h 8 відноситься до алергенів другого класу та являється перехресно-реактивний з іншими джерелами Bet v 1- гомологів: найчастіше виявляється сенсибілізацію до плодів сімейства Розоцвітних (персик Pru p 1, яблуко Mal d 1, черешня Pru av 1), ківі Act d 8, полуниці Fra a 1; з овочів найбільш частою причиною сенсибілізації являються Зонтичні (морква Dau c 1, селера Apa g 1.01) та картопля Sol t 1; з сімейства Бобових соя Gly m 4.
Тип біоматеріалу та способи взяття:
Тип БМ | ||||
---|---|---|---|---|
венозна кров |
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.
У лабораторному довіднику можна ознайомитися з докладним описом дослідження