гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Жіноче здоров’я в умовах війни: що дійсно важливо?

03.06.2022
Фото - Жіноче здоров’я в умовах війни: що дійсно важливо?

 

У тих страшних обставинах, в яких опинилася наша країна, турбота про власне здоров’я часто витісняється на другий план зовсім іншими речами, пов’язаними зі стресом та боротьбою за виживання. До цього додається відсутність доступу до медичної допомоги, лікарських засобів та навіть звичайних гігієнічних процедур. А жіноче здоров’я – дуже крихка річ, за якою слід доглядати регулярно, інакше можна зазнати непоправної шкоди.

Для розуміння, чому так відбувається, наведемо декілька прикладів з лікарської практики. Це дві різні, але настільки звичайні історії, які можуть трапитися будь-з-ким і будь-де. Сподіваємося, що вони допоможуть вам поставитися до себе й свого тіла з особливою увагою.

Історія Н. з Києва.

Ми з чоловіком вже разом більше 12 років. У нас двоє хлопчиків. Точно не пам’ятаю, коли останній раз робила всі необхідні мазки, мабуть коли була вагітна вдруге. Після цього декілька разів зверталася до лікарів, все начебто було добре. В січні ми з чоловіком вперше відмітили, що після близькості в мене інколи з’являються незначні кров’янисті виділення. Поки підбирала час, щоб звернутися до лікаря, наше звичне життя раптово було зруйновано війною. Все змінилося, було не до себе. Але в травні мене почали турбувати неприємні відчуття по гінекології, певний дискомфорт і я таки потрапила до лікаря. При огляді сказали, що шийка матки деформована за рахунок старих розривів під час пологів та має ознаки тривалого запалення. Як же я здивувалася, коли обстеження виявило у мене хламідію та вірус папіломи людини, інфекції, що передаються статевим шляхом. Звідкіля? Я довіряю чоловіку. Так, ми ніколи не обстежувалися, але нас нічого і не турбувало. На додачу ще й ПАП-тест, це мазок на онкологічні клітини з шийки матки, показав передракові зміни легкого ступеня. Лікар пояснив, що у 70% випадків, тобто майже завжди, ці інфекції не мають жодних проявів, але при цьому повільно змінюють шийку матки, викликаючи її хворобу. Я налаштована лікуватись, бо розумію, що майбутнє моїх дітей залежить також і від мого здоров’я.

Історія К. з Черкаської обл.

Висновок мого з партнером чотирирічного шляху: обстежуватись треба правильно.

На той момент я вже втратила надію і візит до гінеколога, який повернув нас до нормального життя, був просто включений в обов’язковий обстеження.

До цього у нас обох була безкінечність дискомфорту, болів, збоїв циклу, повторних циститів, проблем при інтимі, а також порад, аналізів і лікувань. Останньою краплею була новина, що у мене ще й передраковий стан шийки матки, який зрештою не підтвердився.

Виявляється за всі ці 4 роки мене жодного разу не лікували правильно. А все тому що не була знайдена справжня причина проблем – статева інфекція Мікоплазма геніталіум. Саме Геніталіум! Весь цей час мене обстежували на хламідії, гонорею, мікоплазму гомініс і уреаплазми, але не Мікоплазму геніталіум. Справа в тому, що Мікоплазма геніталіум не чутлива до більшості антибіотиків, якими лікують запалення статевих органів. Щоб вилікувати цю інфекцію потрібен особливий довгий режим антибіотиків для пари.

Правильно пролікувавшись, ми вже тривалий час не маємо скарг і насолоджуємось життям.

Ділюсь цим досвідом, щоб інші не витрачали свій час і здоров’я. Краще здавати мазок на всі статеві інфекції, включаючи Мікоплазму геніталіум. Доречи лікар пояснила, що коли всі інфекції ідуть в один аналіз одним мазком, його точність вища. А також, що статеві інфекції можуть як давати хибний результат на передрак шийки, так і зрештою сприяти його розвитку.


Тому потрібно зрозуміти раз і назавжди, що планові скринінгові обстеження у жінок дозволяють зберегти здоров’я. Зокрема, скринінг раку шийки матки щороку рятує мільйони життів.

Щоб зберегти своє здоров’я та гарне самопочуття, що дуже актуально у нинішній час, ДІЛА пропонує важливі дослідження:

Сьогодні ви можете обрати одне дослідження або усі в комплексі зі знижкою:

Як пройти обстеження в ДІЛА зі знижкою - ДІЗНАТИСЬ БІЛЬШЕ.

Пап-тест методом рідинної цитології в поєднанні з тестом на вірус папіломи людини (ВПЛ) дозволяє виявити основну причину захворювань шийки матки та є найефективнішим методом скринінгу для жінок після 30 років.

Статеві інфекції (ІПСШ) часто не мають значних проявів, але можуть призводити до проблем зі здоров’ям в будь-якому віці. Регулярне обстеження на ІПСШ показане всім жінкам, що піклуються про своє здоров’я.

Сучасний скринінг для профілактики раку шийки матки та профілактичне обстеження на ІПСШ є доступними, безболісними та ефективними.

Репродуктивне здоров‘я жінки не менш важливе у війну, ніж в мирний час. Заплануйте та пройдіть профілактичні обстеження вже зараз!

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому