гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Тиреотоксикоз чи стрес: як відрізнити

16.05.2022
Фото - Тиреотоксикоз чи стрес: як відрізнити

 

Під час війни поширеним є стресовий стан, однак подібні до стресу симптоми спостерігаються і при підвищенні функції щитоподібної залози – тиреотоксикозі. Прояви стресу потребують терапевтичного лікування, тиреотоксикоз за відсутності спеціального лікування вимагає оперативного втручання на щитоподібній залозі. Тому важливою є своєчасна достовірна діагностика та лікування тиреотоксикозу.

За відсутності можливості обстеження, при порушенні постачання препаратів під час війни забезпечити оцінку стану та лікування пацієнтів допоможуть рекомендації практикуючих лікарів.

Самостійно відрізнити симптоми тиреотоксикозу від стресового стану можна за наступними проявами:

щитоподібна залоза часто збільшена, що може бути помітним візуально та викликати відчуття «кома в горлі»;
серцево-судинна система: порушений ритм серця, наявна артеріальна гіпертензія;
нервова система: підвищена збудливість, плаксивість, тремтіння пальців витягнутих рук, усього тіла, м'язова слабкість, швидка стомлюваність;
шкіра: бархатиста, тепла, спостерігається пітливість, ламкість нігтів, випадіння волосся;
статева система: порушення менструального циклу у жінок, у чоловіків - порушення функціонування статевої системи;
шлунково-кишковий тракт: схильність до проносів, порушення функції печінки, втрата ваги;
для хвороби Грейвса (дифузний токсичний зоб) окрім вищезазначених симптомів характерним є випинання очного яблука або обох (екзофтальм).


Симптоми тиреотоксикозу однакові, але причини виникнення різні, відповідно відрізняється і лікування.

У 80% випадків відбувається підвищення функції саме щитоподібної залози – гіпертиреоз.

Причини:

  • Дифузний токсичний зоб (хвороба Грейвса).
  • Токсичний вузловий зоб.
  • Токсичний багатовузловий зоб.
     

В Україні зареєстровані препарати, які пригнічують функцію щитоподібної залози, однак при неефективності терапії протягом до 18 місяців або при появі побічних ефектів препаратів, які унеможливлюють подальше лікування таблетками, показана або операція (зазвичай видалення щитоподібної залози при хворобі Грейвса, багатовузловому токсичному зобі, можливо видалення частини залози при вузловому токсичному зобі), або радіойодлікування (застосовується при протипоказаннях до операції).

У 20% випадків підвищення рівнів гормонів щитоподібної залози відбувається внаслідок причин, не пов'язаних зі щитоподібною залозою. Лікування в таких випадках значно відрізняється та не потребує призначення препаратів, які пригнічують функцію щитоподібної залози або проведення операції на щитоподібній залозі. Прикладами таких станів можуть бути передозування йодовмісних препаратів, домішок (їх слід відмінити, замінити), пошкодження клітин щитоподібної залози та надмірне виділення з них гормонів внаслідок запалення щитоподібної залози (підгострий тиреоїдит, проводиться протизапальне лікування) або впливу змін рівнів гормонів після пологів. Причиною може бути пухлина яєчника, яка або впливає на підвищення рівня гормонів щитоподібної залози або містить тканину щитоподібної залози (необхідно видалити таку пухлину яєчника).

Що можна зробити при хворобі Грейвса за відсутності можливості обстеження?

Якщо ви приймаєте препарат для пригнічення функції щитоподібної залози, але симптоми тиреотоксикозу зберігаються, самостійно можна підвищити дозу на 2,5мг та намагатись зв'язатись з ендокринологом, провести лабораторний контроль якомога скоріше.

Якщо ви отримуєте лікування супутніх станів та приймаєте препарат для пригнічення функції щитоподібної залози, однак симптоми тиреотоксикозу прогресують, слід виключити вплив препаратів та процедур, які підвищують функцію щитоподібної залози.

Якщо у вас відсутня можливість придбати звичний препарат або аналог, вичерпується запас препарату, самостійно можна зменшити щоденну дозу на 25% до моменту відновлення можливості придбання ліків.

Якщо комплекс симптомів, характерних для тиреотоксикозу відзначається вперше, необхідно якомога швидше зв'язатись з ендокринологом, щоб вірно встановити причину тиреотоксикозу та розпочати відповідне лікування.

У вагітної на фоні тиреотоксикозу існує ризик втрати вагітності. Однак, без лабораторного підтвердження хвороби Грейвса не можна самостійно розпочинати прийом препаратів, які пригнічують функцію щитоподібної залози через ризик їх впливу на плід. Тому, при вагітності обов'язково необхідно знайти можливість зв'язатись з ендокринологом та обстежитись, щоб підтвердити або виключити тиреотоксикоз.

Дієтичні рекомендації:

Передозування йоду (домішки, препарати), безконтрольне вживання домішок L-тирозину може викликати підвищення рівнів гормонів щитоподібної залози. Дещо знижує функцію щитоподібної залози Перстач білий. Слід пам'ятати – до складу деяких домішок входить не лише Перстач, але й L-тирозин (попередник гормонів щитоподібної залози, протипоказаний при тиреотоксикозі).  

Діагностика та моніторинг лікування тиреотоксикозу за наявності можливості лабораторно-інструментального обстеження

Для встановлення діагнозу ДІЛА рекомендує визначення наступних показників:

  • тиреотропного гормону (ТТГ);
  • гормонів щитоподібної залози – вільного Т3 та вільного Т4;
  • стимулюючих антитіл до рецептору ТТГ для підтвердження хвороби Грейвса і призначення препаратів, що пригнічують функцію щитоподібної залози.
     

При тиреотоксикозі характерним є зниження рівня ТТГ та підвищення рівнів вільного Т4, вільного Т3.

Для вагітних в ДІЛА в бланках результатів наводяться референтні значення ТТГ та вТ4, що дозволяє лікарю проводити вірну корекцію дозування препаратів у вагітних з тиреотоксикозом та не нашкодити плоду. Зважаючи на побічні ефекти препаратів слід регулярно контролювати також показники загального аналізу крові та показники функціонування печінки.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому