гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Спорт, осінь і суглоби - як поєднати?

14.09.2021
Фото - Спорт, осінь і суглоби - як поєднати?

 

Для когось осінь – це період затишку, гарячого чаю і домашніх пирогів, але для інших ця пора року завжди означає загострення хронічних захворювань. Восени дуже багато пацієнтів скаржаться на біль в суглобах. Дійсно, підвищена вологість, часті дощі, різкі перепади температур і холодний вітер лише загострюють захворювання опорно-рухового апарату. І терпіти біль, сподіваючись, що він пройде сам собою зі зміною сезону, дуже небезпечно. По-перше, чекати тепла доведеться дуже довго, адже попереду ще більш холодна зима і кілька перших місяців весни, які теж не завжди теплі. По-друге, так можна пропустити перші ознаки серйозного захворювання суглобів – артрозу.

Якщо восени або в іншу пору року почали боліти суглоби, займатися самолікуванням не варто. Краще звернутися до ревматолога, який визначить точну причину неприємних відчуттів і призначить лікування. У портфелі ДІЛА представлений широкий спектр досліджень для діагностики захворювань суглобів. Програми 195 «Ревмопроби» і 152 «Болять суглоби? Перевір!» дозволять вчасно виявити хворобу суглобів і одразу ж почати їх лікування. Це допоможе зберегти рухливість, легкість рухів і позбавить від сильних болів. До складу комплексних скринінгів входять підібрані експертами лабораторної діагностики дослідження, що дозволяють запідозрити або виявити захворювання на початкових стадіях, коли його клінічні симптоми ще можуть явно не проявлятися. Обстеження допоможе своєчасно поставити діагноз і призначити ефективне лікування.

Хронічні захворювання суглобів розвиваються довго, а перші симптоми свідчать про те, що хвороба вже досягла певної стадії. Зазвичай ранкова скутість рухів або незначний біль після фізичної активності насторожують рідко. Однак саме вони є першими клінічними проявами захворювань суглобів, які є лідерами в списку причин втрати працездатності. За статистикою ВООЗ, більше половини людей старше 50 років страждає від артритів, а після 60 років цей показник і зовсім наближається до 100%. Небезпека цих захворювань полягає в тому, що багато хто з них вражають не тільки кістково-м'язову систему, але можуть призвести до порушень роботи серця, легенів, нирок, печінки та інших внутрішніх органів. Щоб не допустити серйозних ускладнень, необхідно регулярно проходити лабораторні обстеження.

Чому суглоби болять восени?

Класичний артроз – захворювання мультифакторне. Однією з причин посилення болів є сезонні перепади температури, які особливо гостро характерні для осіннього періоду. Окрім того, серед причин загострення неприємних відчуттів з настанням холодів виділяють:

  • Зміну атмосферного тиску. Багато що залежить від регіону – десь перепади сильніші, десь вони слабкіші.
  • Різницю температур. Якщо вона занадто велика, при виході з теплого приміщення на холодну вулицю суглоби змушені адаптуватися до різких змін.
  • Високу вологість. Вона також впливає на самопочуття людей із захворюваннями суглобів. Люди, які давно хворіють, можуть помічати, що їх коліна буквально «відчувають» дощ. Винні не самі опади, а зміна тиску: при низькому атмосферному тиску тканини починають сильніше тиснути на нерви, больовий поріг знижується, а больові рецептори стають більш чутливими.
     

Існує кілька теорій, які пояснюють сезонність загострення хронічних болів. Згідно з однією з них, це може бути пов'язано з кількістю рідини, яка вистилає поверхні суглоба. Вона не встигає вчасно адаптуватися під зміни температури і тиску. Інший фактор – зміна кровотоку і наповнення периферичних судин під час перепадів температури. Тиск локально вищий там, де кровообіг посилений. А там, де він зростає, більш висока і больова імпульсація.

Окрім перерахованих причин, існують і інші обтяжливі чинники. До них відносяться шкідливі звички, зайва вага, важкі умови праці. Не варто забувати і про спадкові особливості. Ще однією причиною загострення болю є гіподинамія. Суглоби забезпечуються поживними компонентами і киснем через кров. Коли м'язи навколо суглобів атрофуються або перебувають не в тонусі, відбувається порушення мікроциркуляції і живлення. В результаті виникає дистрофія хряща, він стоншується, збільшується навантаження на суглобові поверхні кісток і з'являються болі.

Основні захворювання суглобів

Більшість порушень, особливо артрит і артроз, проявляються болем в суглобах, коли «крутить» ногу або руку. У міру прогресування порушення можлива ранкова скутість рухів, яка може тривати від декількох хвилин до декількох годин. Іноді клінічна картина доповнюється набряком і місцевими почервонінням. Через деякий час людині важко здійснювати навіть елементарні дії – ходити, ворушити ураженими кінцівками.

Артрит. Причиною цього захворювання є інфекційні процеси, «збої» в роботі імунної системи або порушення обміну речовин. Сприяють розвитку артриту спадковість і малорухливий спосіб життя. Найчастіше від артриту страждають люди у віці до 40 років, хоча хвороба може проявлятися і у літніх, наприклад, після перенесеної застуди або ГРВІ.

Найчастіше зустрічається ревматоїдний артрит, при якому вражається сполучна тканина і переважно дрібні суглоби. Це захворювання належить до аутоімунних порушень, за яких організм починає виробляти антитіла, які, замість знищення вірусів або бактерій починають атакувати клітини суглобів, що призводить до їх руйнування. Для ревматоїдного артриту, характерні набряклість і почервоніння в області уражених суглобів, утворюються невеликі ущільнення (ревматоїдні вузлики), а за тривалого перебігу розвивається деформація і нерухомість суглобів. Одразу після пробудження, коли тіло довгий час перебувало в нерухомому стані, виникає скутість і болі в суглобах. Одночасно підвищується температура і з'являється загальна слабкість.

Підступність артриту полягає в тому, що, окрім суглобів можливе ураження шкіри, серця, легенів, нирок і навіть печінки. Нерідко наступають періоди тимчасового полегшення, однак потім хвороба прогресує з більшою силою, тому потрібне дороге і тривале лікування. Часто напади артриту загострюються саме із настанням холодів.

Артроз. Люди старше 40 років частіше за інших схильні до ризику захворіти на це захворювання. При артрозі суглоби руйнуються і змінюється структура кісткової тканини. Захворювання може виникати в результаті перенесених травм, на тлі неправильного харчування, зайвої ваги, малорухомого способу життя, генетичної схильності і вроджених дефектів суглоба. Часто хвороба розвивається під впливом тривалого стресу. При стресі відбувається спазм м'язів, і в результаті м'язового тиску хрящі руйнуються. У цьому процесі відіграє роль і кортизол, який накопичується і порушує кровообіг навколо суглоба. Це також сприяє руйнуванню хрящової тканини. Симптоми артрозу (різкі болі в суглобах, припухлість в області окремих зчленувань, обмеження рухливості) можуть посилюватися із настанням осені. За появи перших же ознак необхідно звернутися до лікаря, щоб якомога раніше виявити хворобу і призначити лікування. В іншому випадку хвороба може прогресувати до повної інвалідності.

Болі і набряклість у суглобах можуть вказувати і на інші захворювання – зокрема подагру, хондрокальциноз, хворобу Бехтерева. Нерідко порушення в роботі опорно-рухового апарату виникають через запального процесу, який може бути викликаний інфекційними і системними захворюваннями. Склад досліджень Програми 195 «Ревмопроби» і 152 «Болять суглоби? Перевір!» підібраний таким чином, щоб виявити запальні процеси в організмі, ревматоїдні фактори і маркери аутоімунних захворювань.

Які показники служать маркерами захворювання суглобів?

Програма 152 «Болять суглоби? Перевір!» включає наступні дослідження:

  • Ревматоїдний фактор (РФ). Це група аутоантитіл, які помилково нападають на власні клітини, приймаючи їх за чужорідні. Кількісне визначення ревматоїдного фактора застосовується в якості маркера запальних і аутоімунних процесів. Цей показник дозволяє діагностувати ревматоїдний артрит і синдром Шегрена, однак вміст РФ може збільшуватися і при інших аутоімунних захворюваннях, таких як червоний вовчак, склеродермія, дерматоміозит.
  • Антистрептолізин «О» (АСЛ-O). Це маркер стрептококової інфекції в організмі. Підвищення вмісту АСЛ-O може вказувати на ревматизм. Streptococcus pyogenes – часта причина ангіни, одним з ускладнень якої є ревматизм і клубочковий нефрит, які можуть призвести до артеріальної гіпертензії, пороків серця, серцевої і ниркової недостатності.
  • С-реактивний білок. Це загальний маркер запального процесу, який корелює з тяжкістю перебігу запалення. СРБ може залишатися підвищеним якийсь час після перенесених інфекцій. За наявності будь-яких інших запальних захворювань С-реактивний білок може вказувати на їх загострення.
  • Сечова кислота. Підвищення її вмісту може вказувати на подагру, ревматизм, артрит та інші захворювання суглобів. При порушенні пуринового (білкового) обміну сечової кислоти виробляється швидше, ніж виводиться з організму. Відкладення кристалів солей сечової кислоти (оксалатів) на стінках суглобів супроводжується гострим болем, набряком і почервонінням уражених суглобів, з часом призводячи до зменшення їх рухливості, аж до повного анкілозу (нерухомості). До того ж солі сечової кислоти можуть осідати в нирках, формуючи камені.
     

Окрім цього, лікар може призначити загальний розгорнутий аналіз крові для виявлення запального процесу і визначення його активності.

Лабораторні дослідження проводяться з метою диференціальної діагностики артритів, синдрому Шегрена і інших аутоімунних захворювань як за наявності вже діагностованих порушень, так і за сезонного погіршення стану здоров'я.

7 простих кроків, щоб захистити суглоби восени

Щоб мінімізувати осінні загострення, досить дотримуватися 7 простих рекомендацій:

  1. Зберігайте ноги (і суглоби в цілому), в теплі. Обов'язковим атрибутом вашого осіннього гардеробу повинні бути теплі речі і, особливо, взуття. Потрібно обов'язково захистити стегна, коліна, лікті і кисті рук від вогкості і холодного вітру.
  2. Тренуйте суглоби. Фізкультурою краще займатися протягом всього року, це зміцнить суглоби і збереже тонус м'язів. Однак в осінній період можна почати виконувати спеціальні вправи для суглобів. Комплекс вправ, їх періодичність та інтенсивність повинен підбирати лікар.
  3. Не перевантажуйте суглоби. Надмірне навантаження, як і його нестача, також небезпечне. Навантаження повинні бути регулярними, але помірними. Уникайте різких рухів і не перевантажуйте суглоби, особливо при занятті силовими видами спорту.
  4. Контролюйте вагу тіла. При зайвій вазі суглоби витримують підвищене навантаження, тому треба тримати себе в формі і контролювати свій раціон харчування.
  5. Зігрівайтеся. Якщо сильно змерзли на вулиці, зайдіть додому або в будь-яке приміщення, щоб зігрітися.
  6. Позбавтеся від стресів. Стреси не тільки призводять до ослаблення імунітету, а й посилюють перебіг вже наявних захворювань, а також підсилюють біль.
  7. Регулярно перевіряйте стан свого здоров'я. Це дозволить точно виявити причину болю в суглобах і своєчасно звернутися до лікаря-ревматолога для призначення лікування.

Комплексні скринінги від ДІЛА включають перелік лабораторних досліджень, які дозволяють запідозрити або діагностувати захворювання суглобів на ранніх стадіях, коли клінічні прояви ще можуть явно не проявлятися. Лабораторні тести допоможуть своєчасно поставити діагноз і призначити лікування, забезпечивши хорошу якість життя

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому