гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

COVID-19? Грип? Як дізнатися причину ГРВІ?

25.02.2021
Фото - COVID-19? Грип? Як дізнатися причину ГРВІ?

Причиною захворювань респіраторного тракту у дорослих і дітей можуть бути як бактерії, так і віруси. Більшість захворювань дихальних шляхів, в тому числі пневмоній, викликають саме віруси. Щоб підібрати адекватну терапію і уникнути ускладнень, потрібно точно визначити, який саме мікроорганізм спричинив хворобу. Антибіотики не лікують вірусну інфекцію, а противірусні препарати не діють на бактерії. Через схожу клінічну картину респіраторних інфекцій точно визначити збудника можна тільки лабораторними методами, особливо, якщо справа стосується ГРВІ – їх прояви практично ідентичні.

Традиційні методи діагностики (імунологічні, серологічні, мікробіологічні) мають ряд недоліків:

  • недостатня чутливість;
  • погана відтворюваність результатів;
  • велика тривалість отримання відповіді.
     

Для точного визначення причини інфекції дихальних шляхів у медичній лабораторії ДІЛА можна пройти комплексний «Скринінг респіраторних інфекцій, ПЛР, 21 показник, FTD (високочутливий)».

Це дослідження допоможе виявити віруси, які найчастіше стають причиною гострих захворювань дихальних шляхів (ГРВІ), а також мікоплазму (Mycoplasma pneumoniae), яка викликає «атипові пневмонії». Ця пневмонія може нічим не відрізнятися від вірусної, проте тактика її лікування принципово інша.

У чому перевага методу? Дослідження виконується за запатентованою європейською методикою Fast Track Diagnostics (FTD), яка забезпечує набагато вищу чутливість і специфічність тест-системи до кожного збудника в порівнянні зі звичайними методами ПЛР, що дозволяє визначити вірус, який викликав ГРВІ, в перші дні хвороби (ще до того , як сформується імунна відповідь). Це дає можливість лікареві своєчасно призначати необхідну противірусну терапію (або антибактеріальну у випадку з мікоплазмою) і істотно знизити ризик ускладнень.

Одночасне виявлення декількох збудників стало можливим за рахунок впровадження молекулярних мультиплексних тестів замість традиційних одноплексних.

Для чого проводять дослідження?

  • диференційна діагностика COVID-19 з іншими інфекціями дихальних шляхів;
  • діагностика і диференційна діагностика респіраторних інфекцій, особливо у дітей, літніх людей, пацієнтів з імунодефіцитом, які отримують імуносупресивну терапію;
  • визначення показань для призначення специфічної терапії – противірусної, антибактеріальної (в разі клініки гострого респіраторного захворювання і отримання негативного результату ПЛР тесту SARS-CoV-2).

Скринінг включає в себе виявлення в досліджуваному матеріалі вірусів, які найбільш часто викликають інфекції верхніх і нижніх дихальних шляхів.

Яких збудників виявляє тест

Віруси – основна причина захворювань дихальних шляхів. Більшість збудників ГРВІ розмножуються в клітинах верхніх дихальних шляхів.

Скринінг респіраторних інфекцій, ПЛР, 21 показник, FTD (високочутливий) призначений для діагностики респіраторних інфекцій, викликаних вірусами грипу А і В, коронавірусами 4-х типів, вірусами парагрипу 1-4, метапневмовірусами A і B, бокавірусом, респіраторними синцитіальними вірусами A і B, пареховірусом, ентеровірусом, аденовірусами і Mycoplasma pneumoniae.

Віруси грипу В, А (IAV), включаючи H1N1. Цей серотип є найбільш небезпечним (патогенним) для людини і може призвести до серйозних ускладнень, одним з яких є важка атипова пневмонія. Схильний до швидкого поширення. Має сезонність.

Риновіруси (HRV). Це РНК-вмісні віруси, які часто викликають, на відміну від COVID-19, осінньо-весняні сезонні спалахи респіраторних інфекцій. Симптоми типові для ГРВІ. У дітей можуть призводити до ускладнень: бронхітів, отитів, синуситів. У хворих з бронхіальною астмою можуть стати причиною загострення.

Коронавіруси людини (HCoV) 229E, NL63, HKU1 і OC43О. РНК-вмісні віруси. Тест виявляє 4 типи типових для ГРВІ коронавірусів. Сезон пікової захворюваності припадає на зимовий період. Вражають верхні і нижні дихальні шляхи. Можуть бути причиною бронхіоліту і пневмонії. Захворювання, викликані коронавірусами, схильні до швидкого поширення, важкого перебігу, з явищами атипової пневмонії або гострого респіраторного дистрес-синдрому. Появу нових штамів, в тому числі і SARS-COV-2, пов'язують з підвищеною схильністю до мутацій.

Віруси парагрипу (HPIV). РНК-вмісні віруси. Тест виявляє 4 типи вірусів парагрипу.

HPIV-1 і HPIV-2 частіше вражає гортань з розвитком ларингіту, стенозуючого ларинготрахеїту, стенозу гортані (несправжній круп).

HPIV-3 має тропність до бронхів (бронхіт і/або бронхіоліт), зрідка – до слизових носа (риніт). Збільшення захворюваності зазвичай спостерігається навесні і восени.

HPIV-3 зустрічається рідше, супроводжується ураженням верхніх дихальних шляхів.

Заражаються як дорослі, так і діти, однак у дітей інфекція протікає важче. Сезонні спалахи відбуваються не щороку.

Метапневмовірус (hMPV) A і B – РНК-вмісні. Тест виявляє 2 типи: А і В. Спалахи захворюваності спостерігаються навесні і взимку, часто збігаються зі спалахами респіраторно-синцитіального вірусу, висока частота змішаних інфекцій. У дорослих hMPV викликає ГРВІ у легкій формі, у немовлят, літніх і пацієнтів з імунодефіцитом – можливий важкий або середньоважкий перебіг із кашлем, задишкою, ураженням бронхів, легень і шлунково-кишкового тракту. Клінічна картина схожа з інфекцією, викликаною респіраторно-синцитіальним вірусом, однак протікає швидше і легше.

Бокавірус (HBoV). ДНК-вмісний вірус. Бокавірусна інфекція може мати важкий перебіг з високою лихоманкою, кашлем, задишкою та розвитком пневмонії. У багатьох пацієнтів захворювання, окрім респіраторних проявів, супроводжується розвитком гастроентериту: нудотою блювотою, діареєю. Рідше відзначаються висипання на шкірі, біль у вухах.

Респіраторно-синцитіальні віруси (HRSV). РНК-вмісні, тест виявляє два типи: А і В. Викликають спалахи захворюваності переважно взимку. HRSV – найбільш часта причина бронхіоліту і пневмонії у дітей в усьому світі. Набутий імунітет до вірусу неповний, але пом'якшує протікання повторної інфекції у дорослих. У літніх людей і пацієнтів з імунодефіцитами хвороба може протікати важко. Високо заразний, оскільки досить стійкий у зовнішньому середовищі і близько години може зберігатися на предметах і поверхнях, які оточують людину.

Аденовіруси (HAdV). ДНК-вмісні віруси. Поширені в будь-який час року, захворюваність дещо вище в холодний період. Захворювання протікає з ураженням верхніх дихальних шляхів (ринофарингіт), кон'юнктиви очей, шлунково-кишкового тракту і сечовивідних шляхів. У дітей може розвинутися бронхіоліт, пневмонія. У людей на імуносупресивній терапії, з імунодефіцитом може ускладнитися важкою генералізованою інфекцією з ураженням шлунково-кишкового тракту і нервової системи.

Спалахи спостерігається в місцях скупченого проживання (казарми, гуртожитки).

Пареховіруси (HPeV). РНК-вмісні віруси, викликають симптоми ураження шлунково-кишкового тракту і дихальної системи у дітей. Небезпечні тим, що у новонароджених можуть спровокувати розвиток сепсису і менінгіту.

Ентеровіруси (EV), РНК-вмісні, поширені повсюдно. Спалахи часто спостерігаються в літню пору серед відпочиваючих готелів з басейнами. З проявів найбільш типовими є: фарингіт, пропасниця, висипання на мигдалинах і порожнини рота – герпетична ангіна, висипання (бульбашки) на руках і ногах, на тулуб. Можуть викликати тяжкий перебіг у вигляді бронхітів, пневмонії, асептичного менінгіту, перикардиту.

Окрім того, Скринінг респіраторних інфекцій, ПЛР, 21 показник, FTD (високочутливий) включає визначення Mycoplasma pneumoniae. Це ДНК-збудник, що займає проміжне положення між вірусами, бактеріями і найпростішими. Викликає захворювання респіраторного тракту у дітей і дорослих. Може стати причиною пневмонії, включаючи позалікарняні пневмонії, які за частотою займають до 50% випадків позалікарняних запалень легень.

Біоматеріалом для дослідження є мазок з ротоглотки.

Як підготуватися?

  • За 6 годин до взяття біоматеріалу не можна використовувати препарати для зрошення ротоглотки, застосовувати препарати для розсмоктування, краплі або спреї для носа, а також промивати ніс.
  • За 2 години не можна їсти і пити воду, жувати жувальну гумку, чистити зуби, полоскати рот/горло і курити.
  • При наявності рясних виділень з носа безпосередньо перед взяттям біоматеріалу необхідно очистити носові ходи – сильним видихом видалити слиз з носа (висякатися).

Замість висновку

Всі збудники, визначення яких входить до складу дослідження, викликають інфекції, що супроводжуються симптомами запалення слизової оболонки дихальних шляхів і вираженою інтоксикацією. Обов'язковим патогенетичним етапом розвитку і перебігу ГРВІ є проникнення вірусу в клітини дихальних шляхів і розмноження в них. Незважаючи на те, що загальна клінічна картина при ГРВІ має подібні прояви, ряд збудників (вірус парагрипу, респіраторно-синцитіальний вірус і аденовіруси) можуть викликати інфекції з тяжким перебігом, ускладненнями, а іноді і з летальним результатом. З огляду на те, що проти деяких збудників, представлених в цьому тесті, є патогенетична терапія, точна діагностика збудника ГРЗ набуває величезних значень.

Діагностичний комплекс «Скринінг респіраторних інфекцій, ПЛР, 21 показник, FTD (високочутливий)» розроблений для одночасного виявлення нуклеїнових кислот вірусів і бактерій в назо- і орофарингеальних мазках з метою виявлення причини респіраторної інфекції. Технологія Fast Track Diagnostics (FTD) дозволяє виконувати кілька тестів одночасно і дає можливість клініцистам діагностувати інфекції навіть по найдрібніших зразках ДНК або РНК збудника. Впровадження системи FTD в комплекс молекулярної діагностики респіраторних інфекцій підвищує якість надання клініко-лабораторної інформації. Технологія виключає необхідність повторної діагностики і скорочує час дослідження. В результаті підвищується точність і достовірність скринінгу.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому