гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Протидія коронавірусу: нові виклики та зміни до правил перетину державного кордону

29.07.2021
Фото - Протидія коронавірусу: нові виклики та зміни до правил перетину державного кордону

 

Станом на грудень 2021 року правила перетину українського кордону регулюються Постановою Кабінету Міністрів України №1236, з останніми змінами від 6 грудня 2021.

Кому не потрібно дотримуватись самоізоляції?

Зверніть увагу! Невакциновані громадяни, які прибувають з Росії, повинні пройти обов'язковий 14-денний карантин без можливості його дострокового припинення.

За новими правилами перетин державного кордону України з будь-яких країн не є безперешкодним:

З 3 грудня ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ в'їзд іноземців та осіб без громадянства, які не мають дозволу на постійне або тимчасове проживання в Україні, та які перебували понад 7 днів за останні 14 днів на території ПАР, Республіки Ботсвана, Зімбабве, Намібії, Королівства Лесото, Королівства Есватіні, Мозамбіку, Республіки Малаві.

Винятки: громадяни України; іноземці та особи без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні; подружжя чи діти громадян України; співробітники зарубіжних дипломатичних представництв та консульських установ, представництв міжнародних організацій, акредитованих в Україні та члени їх сімей; інші категорії іноземців та осіб без громадянства за погодженням з МЗС – після в'їзду вони мають пройти обов'язковий 14-денний карантин.

Безперешкодно потрапити до України та не дотримуватись самоізоляції можна в наступних випадках:

1. Для громадян України за умови наявності одного з документів:

  • сертифікату, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію;
     

або

  • довідки 063-О про перше щеплення з курсу вакцинації від COVID-19.
     

2. Для іноземців, іноземних громадян, власників посвідки на тимчасове проживання, а також осіб без громадянства потрібно мати один з зазначених документів:

  • негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР (не більше як за 72 години до перетину кордону);
     

або

  • негативний результат експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 (не більше як за 72 години до перетину кордону);
     

або

  • документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання у надзвичайних ситуаціях, виданий відповідно до ММСП або відповідно до укладених Україною міжнародних договорів про взаємне визнання документів про вакцинацію;
     

або

  • іноземний COVID-сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 1, 2 чи більше дозами вакцини, що включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, або негативний результат тестування методом ПЛР, або одужання від COVID-19.
     

Тести для в'їзду в Україну не потрібні вакцинованим особам і дітям до 12 років.

Всім іноземцям незалежно від віку та країни прибуття для в'їзду в Україну потрібно мати страховий поліс (свідоцтво, сертифікат), виданий страховою компанією, зареєстрованою в Україні, або іноземною страховою компанією, яка має представництво на території України чи договірні відносини із страховою компанією-партнером на території України (асистанс), що покриває витрати, пов'язані з лікуванням COVID-19, обсервацією, і діє на весь термін перебування в Україні.

Якщо вам виповнилося 18 років і ви є громадянином або іноземцем з посвідкою на постійне проживання в Україні і не маєте при собі відповідних документів, вам потрібно встановити додаток «Вдома» незалежно від терміну перебування на території України та розпочати самоізоляцію через 72 години, якщо протягом цього часу ви не отримаєте негативний результат тестування на COVID-19 одним із двох методів:

  • ПЛР-тестування;

  • експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2.

У разі неможливості використати додаток «Вдома» ви перебуватиме в обсервації (у державному закладі під наглядом лікарів).

Як відбувається припинення самоізоляції?

ДІЛА пройшла верифікацію відповідно до встановленої процедури Наказом МОЗ України від 28.03.2020 №722 (зі змінами) та має право проводити ПЛР-тестування з метою діагностики COVID-19 і подавати інформацію про негативні результати ПЛР за запитом особи, яка бажає припинити самоізоляцію у Центр громадського здоров'я.

Якщо ви перетнули кордон, не маєте документів про вакцинацію і бажаєте припинити самоізоляцію, зверніться в медичну лабораторію ДІЛА з метою здійснення тестування на COVID-19. Після перетину кордону ви маєте 72 години для авторизації у додатку «Вдома» та підтвердження наданої адреси місця самоізоляції за допомогою геолокації, тож можете обрати найбільш зручний для вас спосіб для проведення тестування:

Для уникнення непорозумінь при зверненні в лабораторію в Анкеті-Направленні слід зазначати той номер телефону, який використовувався для встановлення додатку «Вдома».

Для зняття з самоізоляції після отримання негативного результату ПЛР тесту є 2 шляхи заповнення заявки: 

  1. Заповнити заявку на сайті і передати дані в ЦГЗ, натиснувши відповідну кнопку.
  2. Перейти за посиланням з вайбер повідомлення з результатом ПЛР.
     

Важливо! Додаток “Вдома” не контролюватиме і не обмежуватиме ваше пересування перші 72 години після перетину кордону. Контроль самоізоляції розпочинається з третьої доби у разі:

  • якщо ви не пройшли тестування з якихось причин;
  • якщо ви пройшли тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 і отримали позитивний результат.

Не відкладайте важливі справи на післязавтра, пройдіть тестування у найближчому відділенні ДІЛА і живіть звичайним життям. ДІЛА завжди поруч!

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому