гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Чому важливо знати кількість нейтралізуючих антитіл до коронавірусу?

17.06.2021
Фото - Чому важливо знати кількість нейтралізуючих антитіл до коронавірусу?

Хочете дізнатися, чи хворіли ви COVID-19 або маєте імунітет після вакцинації? Дослідження "Коронавірус (SARS-CoV-2), COVID-19, антитіла нейтралізуючі IgG до S1 RBD, кількісний" дозволить оцінити рівень нейтралізуючих антитіл до SARS-CoV-2 в результаті перенесеної інфекції COVID-19 і/або після вакцинації. Антитіла IgG доцільно визначати з 14-го дня від початку захворювання (позитивного ПЛР-тесту) або введення першої дози вакцини. Надалі їх кількість буде корисно визначати кожні 3 місяці, щоб дізнатися як довго ваш організм має захист від вірусу.

Навіщо і кому важливо проходити дослідження кількості нейтралізуючих антитіл?

  • Щоб визначити, чи перехворіла людина коронавірусом в минулому, оскільки хвороба могла пройти безсимптомно.
  • Для кількісної оцінки і точного моніторингу рівня імунного захисту організму після перенесеної інфекції COVID-19 або після вакцинації.
  • При тестуванні осіб з групи ризику інфікування – які контактують з великою кількістю людей або перебувають в зоні підвищеного ризику зараження (наприклад, медпрацівники).
     

Таким чином, дослідження підходить усім бажаючим визначити і контролювати в динаміці імунну відповідь
організму – після вакцинації (введення однієї або двох доз вакцини), перенесеного захворювання або при наявності підозр про перенесеної інфекції.

Трохи імунології або що таке нейтралізуючі антитіла

Вірус SARS-CoV-2 має два основних імуногенних білка: N – нуклеокапсидний і S (spike) – білок, який формує всім відомі «шипи» на поверхні вірусних часток. Імуногенні білки спричиняють імунну відповідь, в результаті якої і виробляються антитіла. При проникненні вірусу в організм людини його «шиповидний» білок S зв'язується з ангіотензин-перетворюючим ферментом 2 (ACE 2 рецептор, який вірус використовує для проникнення всередину клітини людини), він є на поверхні більшості клітин (епітелію, нервової системи, легень, серця, нирок, кишечника). Потрапивши в клітини, вірус починає реплікацію, що викликає широкий спектр уражень при COVID-19 і запускає різні патологічні процеси. Завдання нейтралізуючих антитіл – не допустити проникнення вірусу всередину клітини, тобто нейтралізувати шипоподібний рецептор S ( в ділянці RBD), який безпосередньо відповідає за проникнення.

Антитіла, які блокують взаємодію RBD-домену S-1 з ACE-2 (рецептором до SARS-CoV-2 на поверхні клітини), перешкоджають проникненню вірусу в клітину та унеможливлюють його реплікацію, називають нейтралізуючими антитілами. Кількісний рівень антитіл IgG до S-RBD 6350 AU/ml і вище з імовірністю 99% свідчить про наявність високого титру захисних нейтралізуючих антитіл (які саме і забезпечують імунний захист) у осіб, що пройшли вакцинацію, або одужали від COVID-19.

Що дасть кількісна оцінка?

Кількісна оцінка, на відміну від якісної, дозволяє контролювати зміну рівня антитіл IgG до коронавірусу SARS-CoV-2 в динаміці.

Більшість вакцин проти COVID-19, в тому числі схвалені в Україні вакцини, сприяють виробленню антитіл саме до рецептор-зв'язуючого домену (RBD) субодиниці S1 спайкового білка SARS-CoV-2. Значна частина представлених на ринку тестів на антитіла IgG визначає імуноглобуліни G проти іншого компонента вірусу SARS-CoV-2 – N-білка (нуклеокапсидного), тому вони не підходять для оцінки імунної відповіді після введення більшості вакцин.

Біоматеріалом для дослідження служить кров з вени.

Правила підготовки стандартні.

Кількісне визначення нейтралізуючих антитіл має високу діагностичну значимість як для лікаря так і для пацієнта, оскільки дозволяє оцінити не тільки наявність або відсутність імунної відповіді, але і його якісну та захисну складову. Дослідження допоможе в прийнятті рішень щодо необхідності та термінів вакцинації. Це важливо особливо зараз, коли, з одного боку, більшість українців все ще вагається у прийнятті вірного рішення, а з іншого – зберігається обмежений доступ до вакцин. Тому в першу чергу вакцинації потребують ті, у кого зовсім немає імунного захисту.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому