гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Не ПЛРом єдиним. Як не пропустити небезпечні ускладнення COVID-19

26.10.2021
Фото - Не ПЛРом єдиним. Як не пропустити небезпечні ускладнення COVID-19

 

Часто ускладнення COVID-19 небезпечніше за саму інфекцію, а більшість летальних випадків при коронавірусній інфекції пов'язані саме з ускладненнями. З огляду на стрімке погіршення епідеміологічної обстановки, постійні мутації вірусу і збільшення випадків важкого перебігу COVID-19 навіть серед молодих людей, щоб рятувати життя, необхідно діяти дуже швидко. У більшості випадків розвитку ускладнень можна запобігти, якщо вчасно на них відреагувати і виробити індивідуальну стратегію медичного супроводу. А прогнозувати важкий перебіг і своєчасно прийняти необхідні лікувальні заходи допоможе лабораторна діагностика.

SARS-CoV-2 уражає не тільки легені – під ударом весь організм. Ускладнення COVID-19 проявляються у вигляді ураження серця і судин, мозку, печінки і нирок, органів кровотворення, а новий штам «Дельта» майже в 15% випадків зачіпає ще й шлунково-кишковий тракт. Особливо небезпечні зміни в системі гемостазу, запальні процеси в органах і системах і приєднання бактеріальної інфекції. Тому життєво важливо контролювати стан не тільки легень, але також оцінювати зміни біохімічних і гематологічних маркерів, параметрів гемостазу і лабораторних предикторів гострого запалення.

Для оцінки ступеня ураження найбільш вразливих органів і систем в ДІЛА доступні наступні комплексні дослідження:

  • «Оцінка стану організму при COVID-19, мінімальний» (за відсутності симптомів COVID-19) – дозволить запідозрити і вчасно попередити розвиток ускладнень у пацієнтів із групи ризику і своєчасно призначити коректне лікування.
  • «Оцінка стану організму при COVID-19, базовий» (за наявності симптомів COVID-19 навіть при легкому перебігу захворювання). Комплекс дозволить оцінити ризик розвитку тяжкого перебігу COVID-19, вчасно відправити на госпіталізацію пацієнтів з таким ризиком і дасть можливість швидко призначити лікування саме тим, хто має потребу в ньому в першу чергу.
  • «Оцінка стану організму при COVID-19, розгорнутий» (за наявності симптомів COVID-19 при середньому та важкому перебігу захворювання) призначений для отримання розгорнутої картини тяжкості перебігу захворювання у пацієнтів з COVID-19.
  • «Оцінка стану організму при COVID-19, MAX» (за наявності симптомів COVID-19 при важкому перебігу захворювання та наявності супутніх захворювань). До його складу входять всі необхідні дослідження для всебічної оцінки організму і виявлення будь-яких відхилень у роботі основних органів і систем.

Комплекси допоможуть виявити специфічні біологічні маркери розвитку ускладнень і знизити ймовірність їх появи.

У програму «Оцінка стану організму при COVID-19, мінімальний» входить дослідження найбільш важливих показників:

  • загальний розгорнутий аналіз крові;
  • С-реактивний білок (СРБ);
  • Д-димер;
  • феритин.
     

У комплекс «Оцінка стану організму при COVID-19, базовий» додатково включена коагулограмма, а в програму «Оцінка стану організму при COVID-19, розгорнутий» – печінкові маркери (АСТ, АЛТ, білірубін), визначення рівня лактатдегідрогенази (ЛДГ), креатиніна і глюкози. Найбільш розширений комплекс, «Оцінка стану організму при COVID-19, MAX», окрім перерахованих маркерів, включає інтерлейкін-6 (IL-6) і прокальцитонін. Оптимальний склад дослідження підбирає лікар залежно від клінічної картини, віку пацієнта і потенційних ризиків ускладнень.

Таким чином, лабораторні комплекси від ДІЛА допоможуть визначити загальний стан як системи кровотворення, так і інших органів і систем організму, виявити гострі запальні процеси, контролювати розвиток дихальної недостатності і септичних ускладнень у пацієнтів з діагностованим COVID-19. Маркери, що входять до складу програм, також дозволять діагностувати обмінні порушення, розвиток поліорганної недостатності, наявність процесів тромбоутворення.

Найнебезпечніші ускладнення

Незважаючи на те, що COVID-19 є, перш за все, інфекцією дихальних шляхів, досвід боротьби з SARS-COV-2 у всьому світі вказує, що COVID-19 – захворювання системне, що зачіпає не тільки легені, але також серцево-судинну, нервову, кровотворну, травну, імунну та ендокринну системи.

  • Найпоширеніший прояв коронавірусної інфекції – пневмонія. Це дифузне вірусне ураження альвеол з пошкодженням дрібних судин легенів, що знижує надходження кисню в кров. Приблизно у 5-6% пацієнтів розвивається важкий гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС, основна причина смертей від COVID-19). При ГРДС на тлі запального процесу прогресує пошкодження легеневої тканини, кількість функціонуючих альвеол різко зменшується, як результат кисню в кров надходить все менше і менше, що призводить до загибелі інших органів і систем від гіпоксії. Виявляється у вигляді важкої задишки і розвитку поліорганної недостатності
  • У частини пацієнтів може розвиватися підвищення згортання крові з розвитком тромбозів в різних органах. Патологічні зміни можуть відбуватися і в центральній нервовій системі, міокарді, нирках, печінці, шлунково-кишковому тракті, ендокринній та імунній системах. У деяких випадках можливий розвиток сепсису і септичного шоку. Порушення вуглеводного обміну нерідко призводить до розвитку цукрового діабету
  • «Цитокіновий шторм» – опосередкований наслідок впливу коронавіруса на імунну систему людини. Шанси його виникнення підвищуються в разі важкого перебігу хвороби і приєднання бактеріальних інфекцій. Ситуація, коли імунна відповідь настільки сильна і неконтрольована, що це призводить до ураження не тільки вірусу, а й власних клітин організму, може стати причиною численних ускладнень і поліорганної недостатності.
     

Більшість цих ускладнень проявляються характерними змінами біохімічних маркерів – С-реактивного білка, феритину і Д-димера, а також змінами коагулограми і результатів загального аналізу крові. Розглянемо ці маркери детальніше.

Лабораторні предиктори ускладнень

Запалення і «цитокіновий шторм». У відповідь на інфікування SARS-CoV-2 запускається реакція макрофагів, які провокують запальний процес. Запалення проявляється підвищенням рівня специфічних маркерів:

  • С-реактивний білок (СРБ) – показник активності запального процесу в організмі. Як показує наш досвід, у більшості (90-95%) дорослих пацієнтів з діагностованим COVID-19 вміст СРБ був значно підвищений не тільки при важкій формі захворювання, а й за легкого перебігу. Збільшення концентрації С-реактивного білка корелює з об'ємом ураження легеневої тканини і є підставою для негайного початку протизапальної терапії. Кількісне визначення С-реактивного білка може вказувати на ступінь тяжкості хвороби і дозволяє прогнозувати її перебіг. Діагностичної цінністю цього маркера є те, що його вміст збільшується вже через кілька годин після інфікування.
  • Ферритин. При вірусних захворюваннях цей білок активує клітини імунітету (макрофаги) для боротьби з інфекцією. Макрофаги, в свою чергу, виробляють цитокіни, а коли макрофагів стає занадто багато, розвивається синдром вивільнення цитокінів (CRS) – так званий «цитокіновий шторм», який є причиною летального результату приблизно у 60% літніх пацієнтів з COVID-19. Збільшення концентрації феритину більше ніж в два рази верхньої межі норми є цінним діагностичним критерієм ускладнень при коронавірусній інфекції. «Цитокіновий шторм» в кінцевому підсумку може стати причиною поліорганної дисфункції та пошкодження легенів.
     

На тлі запальних процесів і «цитокінового шторму» розвивається прогресуюча поліорганна недостатність, тому розширені комплекси додатково включають визначення рівнів креатиніну, АСТ, АЛТ, загального білірубіну і лактатдегідрогенази (ЛДГ), а також глюкози і прокальцитоніну:

  • АСТ, АЛТ, загальний білірубін, ЛДГ вказують на метаболічні порушення в організмі, розвиток дихальної і поліорганної недостатності (печінки, підшлункової залози, легень).
  • Прокальцитонін – маркер сепсису, використовується для ранньої діагностики у пацієнтів з наявністю або ризиком розвитку сепсису і системної запальної реакції. Прокальцитонін допоможе провести моніторинг ефективності проведеного лікування і оцінити тяжкість стану і прогноз при септичних ускладненнях.
  • Креатинін – допоможе оцінити фільтраційну здатність нирок і своєчасно виявити гостру ниркову недостатність.
  • Глюкоза. При зараженні COVID-19 важливо контролювати рівень цукру в крові і своєчасно коригувати глікемічний індекс. В іншому випадку створюється сприятливе середовище для розмноження патогенної мікрофлори, пневмонія складно піддається терапії, буквально виснажуючи без того ослаблений організм.
     

Також діагностичну цінність має визначення концентрації інтерлейкіну IL-6 – протизапального цитокіну, який є головним учасником цитокінового шторму. Інтерлейкін-6 – чутливий маркер гострих системних запалень, який допоможе вчасно виявити підвищену нерегульовану імунну відповідь організму під впливом коронавіруса (синдрому вивільнення цитокінів). Він призводить до пошкодження тканин (часто легеневої) і органів, важкого перебігу інфекції з можливим летальним результатом. Визначення рівня IL-6 показано пацієнтам із тяжким перебігом COVID-19.

Порушення з боку системи кровотворення. COVID-19-асоційована коагулопатія, яка супроводжується порушенням системи згортання крові, може стати причиною ниркової недостатності, погіршення роботи печінки, серця, органів шлунково-кишкового тракту. Страждають також ендокринна і нервова системи. Тому моніторинг маркерів коагуляції є важливим критерієм оцінки ризиків тромбоемболій у пацієнтів із діагностованим COVID-19.

До цих маркерів відносяться:

  • D-димер. Цей білок є маркером тромбоутворення і фібринолізу, збільшення його рівня є предиктором летального результату. Перевищення верхньої межі норми D-димеру в 3-4 рази є підставою для негайної госпіталізації навіть в разі легкого або безсимптомного перебігу COVID-19.
  • Коагулограма – комплексне дослідження показників згортання крові. Подовження протромбінового часу (ПТВ), підвищення кількості тромбоцитів і зниження рівня фібриногену є важливими коагуляційними маркерами наростаючою коагулопатії.
     

Систематичний контроль параметрів гемостазу потрібен не тільки при важкому перебігу COVID-19, але навіть в разі відсутності характерних клінічних проявів інфекції. У сукупності всі ці гемостатичні зміни можуть вказувати на небезпечні форми коагулопатії і схильність до тромбоемболічних проявів.

Для оцінки загального стану всієї системи кровотворення до складу всіх комплексів також включений розгорнутий аналіз крові. Він дозволяє своєчасно виявити і відстежити в динаміці небезпечні стану:

  • Лейкоцитопенію – зниження кількості лейкоцитів, що відповідають за захист організму від чужорідних агентів.
  • Лімфоцитопенію – зменшення числа лімфоцитів, яке вказує на пригнічення імунної відповіді організму.
  • Анемію – зниження кількості гемоглобіну та еритроцитів, що спричиняє гіпоксію тканин і органів.
  • Тромбоцитопенію – зменшення кількості тромбоцитів, що відповідають за згортання крові.
     

Зміни гематологічних параметрів прогностично небезпечні.

Як видно, програми містять безліч показників і призначені для всебічної оцінки стану різних органів і систем при діагностованому COVID-19. Оцінити отримані результати може тільки лікар. Тому з отриманими результатами дослідження необхідно звернутися до терапевта або сімейного лікаря, а якщо є відхилення від референсних значень – звернутися негайно, так як стани на кшталт цитокінового шторму небезпечні для життя і можуть розвиватися дуже швидко.

Коли і кому проходити дослідження?

Комплекси дозволяють з однієї проби крові отримати всі необхідні дані для швидкої оцінки стану організму і визначити, чи входите ви в групу ризику по розвитку ускладнень COVID-19.

Дослідження рекомендується пройти в обов'язковому порядку людям наступних категорій:

  • Вагітним.
  • Людям старше 60 років.
  • За наявності хронічних захворювань – хвороб серцево-судинної системи, цукрового діабету, захворювань органів дихання, хронічних захворювань печінки і нирок, онкологічних патологій, хвороб крові та аутоімунних порушень.
  • Тим, хто зловживає курінням і алкоголем.
  • Із зайвою вагою.
     

Навіть якщо ви не належите до жодної з груп ризику і у вас легкий або середньотяжкий перебіг коронавірусної інфекції, але ви відчуваєте погіршення самопочуття і стану (зазвичай спостерігається на 5-10 день хвороби), також рекомендується пройти обстеження. Це необхідно для оцінки тяжкості стану, обсягом уражень і визначення потреби в госпіталізації, в тому числі екстреної.

Висновок

Важке інфекційне захворювання, спричинене коронавірусом SARS-CoV 2, з епідемічного спалаху в Ухані швидко переросло в пандемію з мільйонами летальних випадків і сотнями мільйонів заражених. В Україні і в світі кількість хворих знову збільшується. І, якщо рік тому COVID-19 називали, перш за все, інфекцією дихальних шляхів, то сьогодні його розглядають як системне захворювання, що вражає багато органів і системи.

Поряд з такими факторами ризику, як вік і наявність супутніх захворювань, деякі лабораторні параметри завчасно можуть вказувати на важкий перебіг COVID-19 і підвищений ризик смертності:

  • З точки зору COVID-19, С-реактивний білок відіграє роль основного лабораторного маркера запалення в легеневій тканині. За ступенем підвищення СРБ лікар може визначити обсяг ураження легень і призначити необхідну протизапальну терапію.
  • Підвищення рівня ферритина корелює з тяжкістю перебігу COVID-19: чим вище його концентрація, тим важче протікає хвороба. Дуже високий рівень ферритина пов'язаний з ризиками розвитку дихальної недостатності – гострого респіраторного дистрес-синдрому (ГРДС), при якому пацієнтові може бути призначена киснева підтримка.
  • У людей з важким перебігом COVID-19, як правило, підвищений рівень Д-димера в крові. Це може свідчити про накопичення кров'яних згустків (тромбів), які здатні блокувати кровоносні судини не тільки в тканинах легень, але і в інших органах. Така ситуація може спричинити зниження концентрації кисню в крові, що призводить до ускладнення перебігу COVID-19.
  • Показники розгорнутого аналізу крові дозволяють своєчасно виявити небезпечні стани – лейкопенію, лімфоцитопенію, анемію і тромбоцитопенію.
  • Результати коагулограми є важливими маркерами змін в системі згортання крові.
     

Комплекси рекомендується проходити не тільки людям з групи ризику, а й усім, у кого ПЛР-тест підтвердив інфікування коронавірусом SARS-COV-2. Маркери, що входять до складу програми, дозволять діагностувати небезпечні для життя ускладнення і своєчасно призначити відповідну терапію.

Не варто забувати, що ускладнення і наслідки COVID-19 можуть зберігатися протягом декількох місяців, і проявлятися у вигляді постковідного синдрому, діагностика і моніторинг якого також виконується за допомогою лабораторних маркерів. Тому всім, хто вже перехворів, обов'язково потрібно перевіряти стан свого здоров'я і вчасно вжити відповідних заходів.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому