гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Літня небезпека. Що таке алергія на комах

16.06.2021
Фото - Літня небезпека. Що таке алергія на комах

Укуси комах зазвичай несподівані, а алергічні реакції на укуси можуть носити катастрофічний характер. Алергени спричиняють реакцію при попаданні в організм разом з отрутою, контактним і інгаляційним способом. Найбільш тяжкі алергічні реакції виникають у відповідь на укуси комах із ряду перетинчастокрилих (Hymenoptera) - бджіл, ос і шершнів.

Влітку ми багато часу проводимо на вулиці, працюємо на дачі, відпочиваємо на природі. Але навіть звичайне перебування на свіжому повітрі може обернутися неприємними сюрпризами. Кровоссальні і отруйні комахи здатні не тільки зіпсувати відпочинок, а й призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Контакти з ними часто непередбачувані, непомітні і можуть призводити до реакції на їх алергени. В результаті виникають або легкі місцеві, або ж системні реакції, які можуть навіть стати причиною смерті. Уникнути важких ускладнень дозволить лабораторне виявлення сенсибілізації (підвищеної чутливості організму) до алергенів комах. Лабораторія ДІЛА пропонує дослідження Алергопанель «Отрута комах» 5 алергенів, яке допоможе визначити можливий розвиток алергічних реакцій до найнебезпечніших з точки зору алерголога комах – ос, шершнів і бджіл.

Кому рекомендовано обстеження?

  • пацієнтам з важкою формою алергічних реакцій на комах;
  • дітям з алергічними симптомами, які проявляються під час перебування в зоні скупчення комах – на пасіках, в садибах, на відкритому повітрі.
     

Якщо дослідження підтвердить сенсибілізацію, рекомендується звернутися до алерголога. Лікар надасть необхідну інформацію щодо правил поведінки при укусі, призначить додаткове обстеження і спеціальне лікування.

Не медом єдиним

У світі існує понад 8 мільйонів видів комах – це найбільш поширені живі істоти на планеті. Контакти з ними різноманітні і часто супроводжуються алергічними реакціями: від легких місцевих симптомів до важких системних проявів.

Хто жалить? Тільки у самок ряду перетинчастокрилих є модифікований яйцеклад, який і служить жальним апаратом:

  • Бджоли і джмелі жалять лише при захисті. При цьому серед усіх перетинчастокрилих тільки у бджоли є зазубрені жало, яке залишається при укусі в тілі жертви. Це призводить до загибелі комахи. Джмелі жалять рідко і жала не залишають.
  • Оси гніздяться в землі, їх можна легко потривожити під час садових робіт. Оси концентруються навколо дворових сміттєзбірників, часто будують гнізда з сотами на кілька особин під карнизами і балками, на горищах і балконах. Ці комахи агресивні і можуть нападати першими.
  • Шершні, які близькі за походженням до ос, гніздяться в кущах, тому важливо дотримуватися особливої ​​обережності під час проведення робіт зі зрізання гілок.
     

На поодинокі укуси зазвичай загальної реакції не виникає. Токсичні укуси більше 5 бджіл, а кількох сотень – смертельні. При укусі (навіть однократному) в кровоносну судину загальні реакції миттєві і виражені. Особливу небезпеку становлять укуси в області глотки, гортані, порожнини рота.

Що це? Під інсектною алергією розуміють алергічні реакції, що виникають при контактах з комахами. Це можуть бути зіткнення з ними, вдихання продуктів життєдіяльності комах, укуси. Свою назву цей вид алергії отримав від назви класу Insecta. Широке видове різноманіття обумовлює і широкий спектр сенсибілізації – контактний дерматит, інгаляційна алергія (риніт, ринокон'юнктивіт), а також системні прояви після потрапляння в організм отрут жалких комах.

Найчастіше алергічні реакції розвиваються у відповідь на укуси перетинчастокрилих комах – ос, бджіл, шершнів, джмелів. Інсектна алергія є класичним проявом IgE-залежних станів підвищеної чутливості, які викликані перехресним зв'язуванням IgE-антитіл до перетинчастокрилих жалячих комах на поверхнях тучних клітин і базофілів сенсибілізованих суб'єктів. Реакції призводять до місцевих проявів, рідко – до анафілаксії.

Атакують завжди лише самки, у яких є модифікований яйцеклад – жало. У всіх перетинчастокрилих гладкі жала, крім медоносної бджоли (5 зазубрин), тому вони залишають його в тілі жертви, через що пошкоджується кишечник і особина гине. Бджоли і джмелі жалять виключно з метою самооборони, оси і шершні можуть нападати без видимих ​​причин. Бджоли зазвичай жалять навесні і в перші місяці літа, а оси – в період з серпня по вересень.

Як проявляється? Алергічні реакції можуть бути місцевими і системними. На перший в житті укус ніколи не буває загальних алергічних реакцій: тяжкість проявів зростає з кожним наступним укусом.

  • При місцевих алергічних реакціях набряклість і почервоніння в місці укусу мають діаметр до 10 см і зберігаються не менше доби. Відзначається сильне свербіння. Набряклість, що розвивається в горлі і порожнині носа, є небезпечною прогностичною ознакою, оскільки може викликати асфіксію.
  • Системні алергічні реакції можуть бути легкими, середньої важкості і важкими. Легка ступінь характеризується генералізованим висипом, свербінням, нездужанням, занепокоєнням. Якщо до цих симптомів приєднуються інші (ангіоневротичний набряк, запаморочення або біль в серці, животі, диспепсичні явища), реакція розцінюється як середньотяжка. Важка генералізована ступінь ураження, крім перерахованих вище проявів, характеризується диспное, дисфагією, охриплістю голосу, набряком гортані, бронхоспазмом.
     

За даними Європейського алергологічного товариства, після місцевих алергічних реакцій при повторному укусі системні прояви розвиваються менш ніж у 5% випадків, після легкої системної реакції – в 15-30%, а після важкої – більш ніж в 50%.

Швидкість виникнення і наростання проявів є важливим індикатором тяжкості стану. Найважчими вважаються реакції, які розвиваються одразу ж після укусу – через 1-2 хвилини. Відстрочені – набагато легше.

Важливо! Анафілактичний шок розвивається через кілька секунд або хвилин після укусу: він проявляється задухою, нудотою, блювотою, падінням артеріального тиску, колапсом, ціанозом, втратою свідомості, нетриманням сечі і калу. Летальний результат пов'язують з колапсом і обструкцією дихальних шляхів.

Чим небезпечна отрута? В отруті перетинчастокрилих комах містяться мелітин, апамін, фосфоліпаза, гіалуронідаза, кініни, гістамін, серотонін та інші біогенні аміни, які здатні призвести до розширення судин і підвищення їх проникності. У пептидів і фосфоліпази виражені токсичні властивості, ферменти і високомолекулярні пептиди можуть призводити до розвитку алергічних реакцій. Токсичні ефекти при укусах пов'язані з основними пептидами або фосфоліпідами: у бджіл це мелітин, а у ос – нейротоксин. А алергічні реакції здебільшого обумовлені сенсибілізуючим впливом ферментів: це фосфоліпаза А, кисла фосфатаза, гіалуронідаза.

Біологічний вплив отрути перетинчастокрилих комах можна виразити як сумарний ефект чотирьох видів токсичної дії отрути:

  • геморагічної;
  • гемолітичної;
  • нейротоксичної;
  • гістаміноподібної.
     

Алергічні реакції на укуси перетинчастокрилих часто пов'язані зі специфічними імуноглобулінами (Ig) класу E до алергенів отрути, оскільки клінічні прояви розвиваються негайно. Відстрочені реакції (через 4-6 годин після укусу) зустрічаються набагато рідше. Вкрай рідко реакції при укусі пов'язані з імуноглобулінами класу G. У цих випадках спостерігається або розвиток місцевої реакції на кшталт феномена Артюса (геморагічне запалення і інфільтрація в ділянці ураження), або сироваткової хвороби з лихоманкою, артритами, васкулітом або нефритом.

Важливість лабораторної діагностики

Сучасні підходи в лабораторній діагностиці інсектної алергії рекомендують виявляти специфічні IgE до перетинчастокрилих (через 2 дні після укусу). До складу дослідження Алергопанель «Отрута комах» 5 алергенів, входять саме специфічні IgE найпоширеніших в Україні перетинчастокрилих:

  • бджоли медоносної (i1);
  • звичайної оси (i3);
  • шершня звичайного (i75);
  • паперової оси (i4);
  • бромелаїну (o214).
     

Бромелаїн – це речовина, яка міститься в різних джерелах алергенів, в тому числі в алергенах комах. Виявлення специфічних IgE до бромелаїну дозволяє виключити хибнопозитивні результати до алергенів отрути комах.

Біоматеріалом для дослідження є кров з вени.

Сучасні лабораторні методи алергодіагностики¸ що використовуються в ДІЛА, дозволяють точно визначити наявність сенсибілізації організму до отрути комах, призначити адекватне лікування і профілактику.

Перша допомога при укусі

Зберігайте спокій. Хоч більшість видів бджіл жалять лише один раз, оси і шершні можуть жалити повторно. Якщо вас вкусили, повільно відійдіть від тої ділянки, щоб запобігти додатковим атакам.

Подальший алгоритм дій виглядає наступним чином:

  1. Вийміть жало. Якщо жало залишилося в шкірі, його слід видалити, потерши по ньому нігтем або шматком марлі. Для вилучення не рекомендується використовувати пінцет, так як здавлювання отруйного мішка прискорить потрапляння отрути в рану.
  2. Промийте уражену ділянку шкіри з милом і прикладіть лід. Це допоможе запобігти поширенню отрути.
  3. Охолодіть місце укусу і забезпечте спокій.

Сверблячу рану не можна розчісувати, можна прийняти знеболюючий і антигістамінний засіб. Ранозагоювальні мазі рекомендується використовувати лише після консультації з лікарем.

Важливо! Якщо набряклість починає поширюватися на інші ділянки тіла (шию, обличчя), утруднюється дихання, з'являється нудота, запаморочення або кропив'янка, слід негайно звернутися за медичною допомогою. За наявності в анамнезі випадків гострої реакції організму на алергени, в тому числі з задишкою і утрудненням дихання, потрібно завжди носити з собою автоматичний інжектор-шприц з адреналіном для усунення симптомів анафілактичного шоку.

Як уникнути укусу оси і бджоли? Якщо комаха літає поруч, не махайте руками і не робіть різких рухів. Така поведінка інтуїтивно сприймається як загроза, відповіддю на яку може бути укус. Відганяти джмелів, бджіл і ос слід акуратно або ж просто перечекати, поки вони втратять до вас інтерес. До речі, розчавлена ​​комаха приваблює своїм запахом побратимів: тому якщо вас вжалила одна бджола, можна чекати повторного нападу.

Комахи люблять солодощі – фрукти, цукерки, морозиво. Пам'ятайте про це, обідаючи на свіжому повітрі. Також їх приваблюють квіткові аромати. Тому використання парфумів з подібними ароматами може обернути неприємною ситуацією. Привабити комах можуть і захисні лосьйони від засмаги, якщо до їх складу входить віск. Ос і бджіл приваблює також одяг яскравих кольорів.

Щоб уникнути або істотно знизити ймовірність укусу, необхідно дотримуватися запобіжних заходів:

  • виходьте на вулицю в одязі (краще світлих тонів), яка максимально закриває тіло;
  • не ходіть босоніж по траві (через небезпеку наступити на комаха);
  • уникайте сильних фізичних навантажень (піт приваблює комах);
  • не вбивайте комах близько біля гнізд або вуликів;
  • не робіть різких рухів поблизу оси або бджоли;
  • носіть головні убори, адже або бджола, яка заплуталася у волоссі, обов'язково вкусить.
     

Пам'ятайте, що гнізда комах можуть бути в траві, чагарниках, на горищах, в покинутих приміщеннях.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому