гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

«Флурона»: чим небезпечне одночасне зараження грипом і COVID-19

10.02.2022
Фото - «Флурона»: чим небезпечне одночасне зараження грипом і COVID-19

 

У періоди сезонного сплеску захворюваності на респіраторні інфекції та, зокрема, грип, завжди була актуальною проблема вторинної інфекції, яка впливає на перебіг та результат захворювання. Якщо раніше лікарів насторожувала супутня коінфекція «вірус+бактерія», то під час пандемії SARS-CoV-2 не менш важливою стала супутня інфекція «вірус+вірус».

Так, у грудні 2021 року в Ізраїлі у двох молодих вагітних жінок із симптомами респіраторної інфекції виявили і коронавірус, і грип. На щастя, захворювання протікало не важко і закінчилося одужанням. Перші випадки одночасного зараження грипом та COVID-19 також були зареєстровані наприкінці грудня в Іспанії. Наразі такі випадки фіксують уже в багатьох країнах світу. Передбачалося, що це були перші випадки подвійного інфікування, але повідомлення про пацієнтів із грипом та COVID-19 з'явилися у США ще навесні 2020 року. Одразу ж з'явився новий термін – «флурона».

Втім, процес словотворення у зв’язку з пандемією COVID-19 не зупинився на «флуроні». З креативної подачі авторів The Washington Post цей список поповнився ще одним складеним словом «твіндемія» (від англійського twin – «близнюк» та pandemic – «пандемія»)

Що таке «флурона»

Що це? Медичний термін «флурона» (англ. flurone) – поєднання грипу та COVID-19 в одному эпізоді ​​захворювання у одного пацієнта. Це означає, що людина одночасно інфікована двома інфекціями: грипом (з англійської flu) та коронавірусом (coronavirus). По суті це коінфекція – одночасне зараження організму різними видами вірусів.

Захворювання не є новим вірусним «мутантом», а лише позначення двох інфекцій, які були одночасно підтверджені у пацієнта. При цьому зараження необов'язково відбувається одночасно, але віруси накладаються один на одного у короткий проміжок часу та існують незалежно.

Які ризики заразитися?

Враховуючи значне зростання в Україні грипу та стрімкий підйом захворюваності на COVID-19 варіантом «Омікрон», ймовірність інфікування цими збудниками є досить високою. Якщо минулого року випадки грипу фіксувалися вкрай рідко і це сезонне захворювання було практично витіснене коронавірусом у всіх регіонах світу, то цього року ситуація змінилася.

У всьому світі та в Україні відзначається стабільне зростання захворюваності на грип. Хоча, за даними Центру громадського здоров'я, показники захворюваності на ГРВІ та грип у нашій країні станом на лютий на 40% нижчі від епідемічного порога. У Києві епідпоріг перевищено на 28,7%. У столиці з 24 по 30 січня зафіксовано зростання грипу та ГРВІ у 1,8 рази порівняно з попереднім тижнем серед як дитячого, так і дорослого населення. Так, захворіло 11 944 дитини, серед дорослих – 18 486 осіб. На частку дитячої захворюваності припадає 39,3%, з них 61,5% – діти шкільного віку .

У період сезонного підйому одночасне зараження більш ніж одним респіраторним вірусом є надзвичайно поширеним явищем. Так, за даними Лабораторії молекулярно-генетичного аналізу ДІЛА, із 391 дослідження біоматеріалу пацієнтів з ГРВІ, у т.ч. COVID-19 за січень 2022 року, велика частина припадає на виявлення вірусу грипу. З метою діагностики проводили дослідження «Скринінг респіраторних інфекцій, ПЛР, 21 показник, FTD (високочутливий)» або Програму 211 «Виявлення причин ГРВІ/пневмонії: COVID-19 +21 збудник».

Нижче наведено результати цього дослідження.

За даними зарубіжних досліджень, у міжепідемічний період близько 7% госпіталізованих пацієнтів із COVID-19 мали бактеріальну коінфекцію. Найбільш поширеною у тому числі була Mycoplasma pneumoniae. 3% госпіталізованих пацієнтів були коінфіковані вірусами. Основними були грип А та респіраторно-синцитіальний (РСВ). Тому є всі підстави вважати, що в епідсезон грипу та інших респіраторних вірусів переважатимуть вірусні «мікси» зі схожими шляхами передачі.

Які симптоми флурони?

Дослідники під керівництвом Лея Бай з університету Ухань в Китаї опублікували результати дослідів із одночасним зараження мишей вірусом грипу А та SARS-CoV-2. Вчені виявили, що таке поєднання збудників збільшує проникнення вірусу в клітини, підвищує вірусне навантаження та посилює пошкодження легень. Низка досліджень показує, що ризик смерті при «флуроні» зростає майже вдвічі, порівняно з «чистим» коронавірусом або «чистим» грипом.

Дані CDC (Centers for Disease Control and Prevention, Центри з контролю та профілактики захворювань в США) показали, що найпоширенішими симптомами при «Омікроні» є кашель, втома, закладеність носа та нежить.

Враховуючи схожість клінічної картини, відрізнити грип та коронавірус один від одного не так просто. Лабораторна діагностика залишається єдиним та незамінним методом визначення збудника.

Як зрозуміти, що це саме «флурона»?

Визначити самостійно наявність «флурони» не вдасться. Тим більше, що симптоми у грипу, інших вірусних захворювань та коронавірусу зазвичай дуже схожі: це ті ж самі лихоманка і озноб, втома, кашель, задишка або утруднене дихання, біль у горлі, м'язовий біль і ломота в тілі, головний біль, блювання або діарея, зміна або втрата смаку та запаху. Все це може бути як за коронавірусної інфекції та грипу, так і за інших респіраторних інфекцій або їх поєднань.

Основне значення для виявлення причини коінфекції дихальних шляхів, у тому числі коронавірусної хвороби, має виявлення генетичного матеріалу збудників методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Запідозрити коінфекцію можна у наступних ситуаціях:

  • за наявності симптомів ГРВІ та ознаках обтяжливого стану – це, насамперед, задишка, кашель, слабкість, підвищення температури, болі у м’язах та суглобах, «погіршення після покращення»;
  • при «важкій» пневмонії: наявні симптоми дихальної недостатності, ціаноз (посиніння шкіри), знижена сатурація, висока температура, що не піддається жарознижувальним засобам
  • пацієнтам з імунодефіцитами, у яких причиною хворобливого стану може бути одночасно кілька збудників;
  • за повторних захворювань органів дихання (бронхітах, пневмоніях).
     

Враховуючи високу ймовірність поширення «флурони» у період сезонного підйому грипу та інших респіраторних інфекцій, фахівці ДІЛА розробили та підібрали комплекс необхідних діагностичних лабораторних досліджень, що дозволяють у найкоротший час виявити причину інфекції. До складу цього комплексу входить виявлення 21 збудника сезонних респіраторних інфекцій, у тому числі грипу. А розпочате своєчасне лікування не допустить розвитку ускладнень та призведе до повного одужання.

Далі слід діяти по ситуації, в залежності від того, чи був діагностований COVID-19:

  • У разі, якщо коронавірусна інфекція лабораторно підтверджена раніше, пройдіть дослідження «Скринінг респіраторних інфекцій, ПЛР, 21 показник, FTD (високочутливий)». Скринінг респіраторних інфекцій визначає 21 збудник, серед яких віруси грипу А, В, риновірус, парагрип, метапневмовіруси, бокавірус, респіраторні синцитіальні віруси, пареховірус, ентеровірус, аденовірус, коронавіруси людини (HCoV) та мікоплазма пневмонії. Детально про усі види збудників можна дізнатись тут.
  • Якщо збудник ще не виявлений, рекомендована Програма 211 «Виявлення причин ГРВІ/пневмонії: COVID-19 +21 збудник». Вона включає всі дослідження, які входять до складу попереднього скринінгу + ПЛР-дослідження Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК методом RT-ПЛР-якісний. Це економить ваш час та гроші*
     

Обидві програми доступні у відділеннях ДІЛА (перелік дізнайтесь за телефоном Інформаційно-сервісної служби ДІЛА 0 800 217 887 або в розділі COVID-19) та через замовлення послуги «Виклик медсестри додому»;

*Вартість скринінгової програми 211 на 30% нижча від сумарної вартості окремих досліджень, що входять до її складу.

Пам’ятайте, наслідки такого вірусного впливу можуть бути дуже серйозні – важкий перебіг хвороби, пневмонія, ускладнення у вигляді гострого респіраторного дистрес-синдрому, тромбозу та багатьох інших. Особливо небезпечним є поєднання двох вірусів для людей з хронічними захворюваннями, які входять до групи ризику при коронавірусі та грипі. Подвійне зараження негативно позначається на стані всіх органів та систем. Величезне навантаження на імунну систему призведе до її виснаження, і одужання затягнеться.

Щоби уникнути небезпечних наслідків та вчасно призначити лікування, пройдіть комплексне дослідження за європейською запатентованою технологією Fast Track DiagnosticsТМ. Вона дозволяє діагностувати інфекції навіть по дрібним зразкам ДНК або РНК збудника, тому забезпечує значно вищу чутливість та специфічність у порівнянні з аналогічними ПЛР-методиками. Тож ви можете бути впевненими, що пройшли оптимальне за складом скринінгове дослідження для виявлення причини гострого респіраторного захворювання, яке допоможе лікареві призначити коректне лікування, а вам – значно знизити або взагалі виключити можливість ускладнень.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому