гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Електролітний баланс

15.06.2021
Фото - Електролітний баланс

Без електролітів в організмі людини не відбувається жодного життєво важливого процесу. Вони визначають кислотно-лужний баланс, підтримують осмотичний тиск в плазмі крові, виконують інші важливі функції. Без електролітів клітини припинять взаємодіяти, м'язи - скорочуватися, а нервові волокна - передавати сигнали. Все зупиниться. Баланс натрію, калію і хлору є значущим показником здоров'я людини, особливо роботи серця і нирок. Програма 116 «Баланс електролітів в організмі» дозволяє визначити загальний стан здоров'я і діагностувати порушення електролітного обміну, які призводять до серйозних наслідків - шоку, дихальної та серцевої недостатності, аритмії і зупинки серця.

Програму скомпоновано таким чином, щоб визначити основні показники електролітного і кислотно-лужного балансу:

  • Калій (K+) є клінічно важливим для оцінки функцій нирок, серцево-судинної системи, діагностики аритмій, гіпертонії, недостатності надниркових залоз.
  • Натрій (Na+) відображає здоров'я нирок і надниркових залоз.
  • Хлор (Сl-). Використовується для моніторингу та динамічного спостереження розладів кислотно-лужного балансу, діагностики захворювань нирок, нецукрового діабету.
  • Кальцій (Ca2+). Визначення його концентрації важливо в діагностиці пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю, при визначенні гіпертиреозу, спричиненого затримкою фосфатів в організмі, а також для контролю результатів лікування.
  • Фосфор. Він використовується в діагностиці різних патологічних станів, що викликають порушення фосфорно-кальцієвого обміну.
  • pH крові - визначення кислотно-лужного балансу для діагностики ацидозу і алкалозу.
     

Оскільки порушення електролітного і кислотно-лужного балансу супроводжують широкого спектру гострих і хронічних захворювань, Програма 116 «Баланс електролітів в організмі» може бути призначена як уже госпіталізованим пацієнтам, так і тим, які тільки що звернулися до відділень екстреної медичної допомоги.

Що таке електроліти і чому вони так важливі

Більше половини маси нашого тіла складається з води. Вона є універсальним розчинником: лише у водному середовищі можуть протікати все складні біохімічні процеси. Вода виконує транспортну функцію, транспортуючи різні речовини по всьому організму, а також беручи участь у виведенні кінцевих продуктів обміну. До того ж вода є основним пластичним матеріалом і бере активну участь в терморегуляції. Деякі мінерали є важливими електролітами - речовинами, які переносять електричний заряд, коли вони розчинені в рідині (крові). Електроліти діляться на катіони (носії позитивного заряду) і аніони (носії негативного заряду). До катіонів відносяться калій і натрій, до аніонів - хлор і його сполуки. Найбільше їх знаходиться в кістковій та м'язовій тканинах, а також у крові.

Електроліти допомагають організму підтримувати нормальний рівень рідини. Саме тому серед різних патогенетичних ланок, що лежать в основі безлічі захворювань, важливе місце займають порушення електролітного балансу.

Натрій (Na+). Це основний катіон позаклітинної рідини - 96% загальної кількості натрію в організмі міститься поза клітинами. Він бере участь в проведенні збудження в нервових і м'язових клітинах, в формуванні лужного резерву крові і транспорті іонів водню. Натрій впливає на стан серцево-судинної системи. Оскільки надлишок Na, що надходить з їжею, виводиться нирками, в організмі постійно підтримується його баланс. У регуляції натрієвого балансу грає важливу роль адекватна продукція альдостерону корою наднирників і нормальна робота шлунково-кишкового тракту.

Натрієвий обмін тісно пов'язаний з обміном води. Натріємия не відображає вміст загальної кількості натрію в організмі, але тісно корелює з кількістю води в позаклітинному просторі. При надлишку Na вода затримується, при дефіциті - виводиться.

Гіпонатріємия - зниження концентрації натрію в крові. Найчастіше це обумовлено:

  • важкими виснажливими захворюваннями, що супроводжуються зниженням діурезу;
  • посттравматичними і післяопераційними станами;
  • позанирковими втратами натрію;
  • надмірним надходженням води в антидіуретичну фазу посттравматичних або післяопераційних станів;
  • безконтрольним прийомом діуретиків.
     

Гіпернатріємія - підвищення концентрації натрію в крові. Вона може спостерігатися при водному виснаженні, сольовому перевантаженні, нецукровому діабеті, альдостеронізмі.

Надлишок натрію, в тому числі в результаті його надмірного надходження (зловживання сіллю і солоними продуктами) стає причиною підвищення артеріального тиску, зневоднення, підвищення навантаження на нирки, до сухості очей і шкіри. При його нестачі вода затримується в організмі за рахунок дії гормону вазопресину, що призводить до набряклості, особливо ніг, застійних явищ і серцевої недостатності.

Калій (K+). Він грає важливу роль у фізіологічних процесах скорочення м'язів, роботи серця й проведення нервових імпульсів, а також в процесах ферментації. Підтримка його нормальної концентрації в крові залежить від надходження з їжею, роботи шлунково-кишкового тракту, нирок, кислотно-лужного балансу. Для оцінки балансу електролітів ключове значення мають тільки дуже низькі і дуже високі його концентрації. Калій присутній в усіх рідинах організму, але основна його частина сконцентрована в клітинах. Тільки невелика кількість міститься в крові.

Калій надходить в організм з їжею і виводиться нирками. Його рівень регулюється за допомогою гормону альдостерону, так як навіть незначні коливання можуть обернутися негативними наслідками для здоров'я - шок, дихальна і серцева недостатність, аритмія і зупинка серця Електролітний дисбаланс порушує рН організму в кислу (ацидоз) або лужну (алкалоз) сторону, що може привести до небезпечних для життя наслідків і потреби у невідкладній терапії.

Гіпокаліємія - зниження концентрації калію в крові. Вона може бути викликана:

  • переміщенням калію в клітини;
  • алкалозом (респіраторним, метаболічним);
  • альдостеронізмом;
  • періодичним гіпокаліємічним паралічем;
  • прийомом кортикостероїдів.
     

При нестачі калію з'являється слабкість м'язів, яка може привести до гіповентиляції, хронічної ниркової недостатності, алкалозу, зниження толерантності до вуглеводів, енцефалопатії, динамічної кишкової непрохідності, порушення серцевого ритму (можлива фібриляція).

Гіперкаліємія - підвищення концентрації калію. Вона може бути викликана виходом калію з клітини внаслідок її пошкодження, а також затримкою калію в організмі, найчастіше через надмірне надходження катіона в організм. Гіперкаліємія проявляється характерними ознаками нейром'язового ураження (слабкість, парестезії, висхідний параліч, нудота, блювота) і непрохідністю кишечника. Небезпека цього стану полягає в порушенні функції міокарда.

Хлор (Сl-). Це негативно заряджений іон, який спільно з калієм і натрієм допомагає регулювати кількість рідини в організмі і підтримувати кислотно-лужний баланс. Хлор присутній у всіх рідинах організму, але найбільше його міститься в крові і позаклітинному просторі. Концентрація Сl- відображає рівень натрію і змінюється пропорційно до його коливань. Однак при порушенні кислотно-лужного балансу рівень хлоридів в крові може коливатися незалежно від натрію, оскільки хлор діє як буфер. Він допомагає підтримувати оптимальний рівень pH в клітинах, переміщуючись всередину або назовні при необхідності. Cl надходить в організм з їжею і виводиться нирками.

Спільне вимірювання рівня хлоридів, калію і натрію дозволяє визначити так зване аніонне «вікно» - різницю в концентрації аніонів і катіонів в крові. Його аномальна величина не є специфічним маркером, але дозволяє припустити присутність в організмі токсинів або ймовірність метаболічних порушень, викликаних голодуванням або діабетом.

Також Програма 116 «Баланс електролітів в організмі» від ДІЛА включає визначення рівнів фосфору, іонізованого кальцію і визначення pH крові.

Іонізований (вільний) кальцій Ca2 +. Кальцій є найважливішим макроелементом, який бере участь у формуванні кісткової тканини і зубів, проведенні імпульсів по нервових волокнах, а також у скороченні м'язів, включаючи міокард. До того ж кальцій бере участь в процесах згортання крові і відповідає за нормальну перистальтику кишечника, запобігання запорів і алергічних реакцій, регулює синтез кальцитоніну - одного важливого гормону паращитоподібної залози.

На частку іонізованого кальцію припадає близько половини загального кальцію в організмі. Його концентрація змінюється протягом доби і регулюється вітаміном D, паратгормоном, кальцитоніном.

Низький рівень макроелементу в сироватці (гіпокальціємія) пов'язаний з симптомами порушення нервово-м'язового збудження:

  • онімінням;
  • слабкістю і болями в ногах;
  • порушенням серцевої скоротливості.
     

При підвищеній концентрації кальцію (гіперкальціємії) спостерігаються зниження апетиту, нудота, болі в животі, аритмія.

Фосфор. Цей макроелемент необхідний для формування кісткової тканини і бере участь в клітинному енергетичному обміні. Процеси метаболізму фосфору і кальцію тісно пов'язані, тому для нормального засвоєння мінералів необхідне їхнє певне співвідношення один з одним. До того ж на концентрацію фосфатів впливають кількість ПТГ (паратгормону) і вітаміну D. Основна частина всього фосфору зосереджена в тканинах скелета.

Нестача фосфору (гіпофосфатемія) може бути викликана:

  • порушенням кислотно-лужного балансу;
  • неповноцінним харчуванням;
  • мальабсорбцією;
  • гіперкальціємією;
  • порушеннями, що впливають на процеси виділення в нирках.
     

Причиною надлишку фосфору (гіперфосфатемії) може бути надмірне надходження мінералу з їжею, гіпокальціємія і ураження нирок.

pH крові. Кислотно-лужний баланс є найважливішим параметром, який підтримується в крові людини в певному діапазоні, необхідному для нормальної роботи всіх систем і органів, протікання біохімічних реакцій, оптимального функціонування ферментів. Зсув рН нижче норми свідчить про ацидоз (зміщення кислотно-лужного балансу крові в бік збільшення кислотності). При відхиленні рН вище норми розвивається алкалоз (надлишок речовин з властивостями лугів в крові).

Ацидоз проявляється наступними симптомами:

  • нудотою і блювотою;
  • почастішанням частоти дихання;
  • головними болями;
  • порушенням свідомості (аж до коми);
  • падінням артеріального тиску (при важких формах);
  • аритмією.
     

Прояви алкалозу можуть включати:

  • головні болі;
  • запаморочення;
  • пригнічення свідомості (аж до коми);
  • судоми в різних групах м'язів;
  • порушення серцевого ритму.
     

Причиною ацидозу і алкалозу в більшості випадків є важкий перебіг основного захворювання, при якому виникають зміни рН крові, що перевищують можливості механізмів регуляції цього параметра.

Висновки

Пам'ятайте, що будь-які відхилення рівня електролітів від норми (особливо калію) небезпечні для життя і здоров'я, можуть швидко привести до серйозних порушень в роботі серця і навіть до смерті.

Коли призначають дослідження Програма 116 «Баланс електролітів в організмі»?

  • Для діагностики порушення кислотно-лужного балансу (ацидоз, алкалоз) і контролю ефективності їх лікування.
  • Як частина біохімічного комплексу загальної медичної діагностики.
  • При наявності симптомів, характерних для порушень водно-електролітного балансу - аритмії, нудоти, набряклості, помутніння свідомості.
  • Для контролю ефективності лікування захворювань печінки та нирок, серцевої недостатності.
  • При обстеженні пацієнтів з гострими і хронічними захворюваннями.
     

Результати скринінгового дослідження дозволять вам перевірити баланс електролітів - важливих елементів для регуляції роботи серця, м'язів. Програма 116 «Баланс електролітів в організмі» рекомендується всім, хто займається спортом або активним відпочинком (має збільшені фізичні навантаження), що призводить до підвищеного потовиділення - значної втрати частини рідини і мікроелементів, важливих для нормальної роботи організму. Порушення електролітного балансу можуть бути пов'язані з різними факторами. На результати впливають як захворювання, так і питний режим, раціон харчування, прийом деяких лікарських препаратів. Тому при розшифровці результатів, постановці діагнозу і призначенні терапії лікар обов'язково враховує всі ці моменти.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому