гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Гепатит. Попереджений - озброєний

14.02.2019
Фото - Гепатит. Попереджений - озброєний

Згідно даних ВООЗ, більше 250 мільйонів жителів по всій землі мають діагноз «гепатит В», а ще 180 мільйонів - «гепатит С». Кожного дня тисячі людей дізнаються про те, що заражені цими вірусами, і за статистикою 1,4 мільйона з них помирають від цього діагнозу або через різні ускладнення.
 
Україна належить до країн з середньою розповсюдженістю гепатитів - за даними МОЗ щороку в нашій країні фіксується 11-14 тис. випадків зараження. Страшна статистика, враховуючи, що хвороба є смертельно небезпечною для організму.
 
Щоб зменшити ці жахливі цифри досить почати з себе - набагато ефективніше знати про прості правила попередження хвороби, ніж боротися з її наслідками.
 
 

Що таке гепатит

Гепатит - це термін, який застосовується для позначення гострих і хронічних захворювань печінки. Переважно першопричина виникнення - це вірус гепатиту, але варто відзначити, що винуватцями служать і різноманітні інфекції, надмірне споживання алкоголю, наркотичних речовин, медичних препаратів.
 

Кому рекомендовано проходження обстежень на виявлення вірусу гепатиту

При наявності симптомів бажано, звичайно, відразу ж звернутися до лікаря і пройти відповідні дослідження. Також обов'язкову перевірку необхідно проходити у випадках високого ризику інфікування наступній категорії людей:
 
  • що проходять діаліз;
  • які проживають разом з інфікованими гепатитом на території однієї житлової площі;
  • що мають хронічні хвороби печінки;
  • ВІЛ-інфіковані;
  • ті, хто сумнівається в стерильності використаних колючих та ріжучих інструментів при отриманні косметичних, стоматологічних і тату послуг у відповідних закладах;
  • учасники незахищених статевих контактів;
  • мед. персонал та ін.
     

Симптоми гепатиту

З огляду на багатий перелік джерел виникнення хвороби - прояв гепатиту може мати різноманітні симптоми. Найвідомішою ознакою гепатиту вважається жовтяниця - у пацієнта з'являється відповідний відтінок шкіри і очей. Також про хворобу може свідчити відмінний від норми, що описана окремо для кожного виду гепатиту нижче, відтінок сечі, відчуття виснаженості, підвищена температура тіла, нудота. Через велике розмаїття симптомів, зазвичай, на ранніх стадіях гепатит нерідко помилково приймають за інші недуги.
 
Давайте ж розберемося з найбільш поширеними видами гепатиту, щоб бути готовими допомогти собі або своїм близьким, які зіткнулися з цим захворюванням.
 

Види гепатиту

1. Вірусний гепатит

Найбільш поширений і небезпечний вид, джерелом виникнення якого є віруси. За типом збудника виділяють наступну класифікацію:
 

Гепатит A

Походження

Гепатит A, або так звана «хвороба Боткіна», відома як захворювання брудних рук. Поширюється фекально-оральним шляхом, при вживанні немитих овочів і фруктів, забрудненої води або ж передається від носія вірусу. Щорічно вірусом інфікуються приблизно 10 млн. жителів планети. Найвища поширеність гепатиту A спостерігається в країнах третього світу з високим рівнем антисанітарії.

Профілактика

Кращою профілактикою гепатиту A є вакцинація. Уберегтися від вірусу також можна, виконуючи прості правила особистої гігієни, споживаючи продукти харчування, воду, в чистоті яких є впевненість.

Симптоми

Інкубаційний період вірусу гепатиту А налічує від двох тижнів до місяця. Буває, що прояви інфекції у людини можуть бути відсутніми і зовсім. Ознаки гепатиту A:
 
 

Діагностика

Для діагностики захворювання в медичній лабораторії ДІЛА в залежності від етапу інфекційного процесу рекомендують пройти наступні дослідження: Гепатит А, антитіла до вірусу IgM, Гепатит А, антитіла до вірусу IgG, Гепатит А, РНК вірусу методом REAL TIME ПЛР (кров, біоптат та ін.) – якісн.
 
Також можна перевірити здоров'я печінки завдяки скринінговій програмі 114 "Печінкові проби", а також загальний розгорнутий аналіз крові і загальний аналіз сечі за призначенням лікаря.
 

Гепатит B

Походження

Гепатит B за рівнем небезпеки для людини значно випереджає гепатит C. Ці 2 види викликають важкі ускладнення, що негативно впливають на печінку: розвиток цирозу у 57% ситуацій, первинний рак – у 78%, тому важливо знати, як убезпечити себе і своїх близьких від зараження.

У віруса, що викликає гепатит B, є кілька шляхів проникнення в організм:
 
  • взаємодія людини з інфікованою кров'ю (переливання, ін'єкції, нанесення тату, отримання послуг в салонах краси)
  • прямий контакт з носієм інфекції через слину, сім'яну рідину і різні виділення;
  • спільне використання засобів особистої гігієни з інфікованим;
  • від матері дитині.


Профілактика

Для профілактики гепатиту B варто остерігатися інтимних зв'язків без презервативів, вторинного використання приладів для ін'єкцій, робити манікюр та інші процедури, що пропонують салони краси, у перевірених майстрів. Найсильнішим захистом від вірусу є вакцина.

Симптоми

Інкубаційний період вірусу гепатиту B займає приблизно 3 місяці. Бувають випадки, коли він триває до півроку. Симптоми гепатиту B вказані на макеті:
 
 

Діагностика

Діагностувати гепатит B в лабораторії ДІЛА допоможе скринінгова програма 162 "Перевірся на гепатит В", Гепатит В, HBsAgГепатит В, ДНК вірусу методом REAL TIME ПЛР - якісн. Окрім цього, лікар може призначити біохімії Фібромакса і Фібротеста для оцінки фіброзу печінки.
 

Гепатит C

Походження

Гепатит C переважно потрапляє в організм під час контакту з інфікованою кров'ю: переливання, ін'єкції, косметичні процедури. Рідше зустрічаються випадки передачі вірусу статевим шляхом, через плаценту. У світі налічується 71 млн. жителів із діагнозом хронічний гепатит С. Більшість з них зіткнулися з такими сумними наслідками, як розвиток цирозу, пухлини печінки, через що по всьому світу за статистикою щороку фіксується близько 500 тис. летальних випадків.

Профілактика

Повністю уберегтися від цього захворювання досить складно через відсутність вакцини, поширеності та легкості передачі інфекції, але є нескладні способи убезпечити себе. Профілактикою гепатиту С можна вважати використання стерильного обладнання для ін'єкцій,  ретельний вибір салонів краси для таких процедур як тату, манікюр чи педикюр та ін.

Симптоми

Інкубаційний період гепатиту C варіюється від 14 днів до півроку. Найстрашніше в цій інфекції - це те, що після зараження близько 80% носіїв вірусу не відчувають ніяких проявів вірусу, а при гострій формі симптоми схожі на звичайну застуду або грип. Не дарма гепатит C часто називають «Лагідний вбивця». Ознаки гепатиту C представлені нижче:
 
 

Діагностика

З діагностикою гепатиту C допоможе Програма 163 "Перевірся на гепатит С", Гепатит С, Anti-HCV антитіла до вірусу - скринінг, Гепатит С, РНК вірусу методом REAL TIME ПЛР – якісн. Також при ускладненнях цього типу гепатиту лікарі рекомендують тести на фіброз так само, як і у випадку гепатиту B - біохімії Фібромакса і Фібротеста, а також перевірити Біохімію крові.
 

Гепатит D

Походження

Гепатит D проявляється тільки в якості супутньої форми гепатиту B. Інфіковані цими видами гепатиту схильні до більшої небезпеки розвитку печінкової недостатності, цирозу печінки. Дані інфекції дають найважчі наслідки для печінки і прискорюють летальний результат від супутніх захворювань. Гепатит D передається під час інтимних відносин і через маніпуляції з кров'ю.

Профілактика

Профілактика гепатиту D ідентична описаній для гепатиту типу B.
 
Вакцина від гепатиту B за умови, що раніше людина не стикалася з цим вірусом, забезпечує захист також від інфікування гепатитом типу D.

Симптоми

Симптоми гепатиту D – яскраво виражені прояви гепатиту B. Крім того, стрімко збільшується ступінь розвитку ускладнень через прогресуючий цироз.

Діагностика

Діагностувати захворювання можливо, пройшовши дослідження Гепатит D, загальні антитіла та Гепатит D, РНК вірусу методом REAL TIME ПЛР - якісн.
 

Гепатит E

Походження

Вірус цього типу поширюється фекально-оральним способом переважно через забруднену воду. Найвища концентрація носіїв вірусу спостерігається в країнах Східної і Південної Азії через тотальну антисанітарію і в результаті потрапляння фекалій переносника вірусу в джерела системи водопостачання.

Профілактика

Щоб уберегтися від гепатиту Е, необхідно дотримуватися санітарно-гігієнічних норм, особливо в країнах Азії, мити овочі, фрукти перед їжею, відмовитися від пиття води сумнівного походження.

Симптоми

Інкубаційний період вірусу гепатиту Е варіюється від 3 до 9 тижнів.
 
Симптоми гепатиту Е найчастіше схожі з проявами деяких захворювань печінки.
 
 

Діагностика

Підозри на гепатит Е розглядаються, якщо в недавньому минулому була поїздка до країни, де поширений вірус, присутні явні симптоми гепатиту і виключені всі інші форми. Точний діагноз гепатиту Е ставиться на підставі дослідження конкретних антитіл IgM до вірусу.
 

2. Аутоімунний гепатит

Походження

Аутоімунний гепатит також не часто зустрічається. Причини його походження медициною ще до кінця не вивчені, проте вважається, що на його появу впливають генетична схильність і фактори зовнішнього середовища.
 
При аутоімунному гепатиті імунна система перемикається і замість того, щоб захищати, починає руйнувати печінку, наче це чужорідний орган. Цей тип гепатиту нерідко виникає одночасно з іншими аутоімунними хворобами, але також може розвиватися і автономно.

Профілактика

Поки не встановлені першопричини аутоімунного гепатиту, профілактики не існує.

Симптоми

Не виключено, що хвороба буде розвиватися без явних ознак, проявляючи себе виключно за появи ускладнень. Симптомами аутоімунного гепатиту вважається слабкість, швидка стомлюваність пацієнта, можлива поява жовтого відтінку шкіри, жар, висипання.

Діагностика

Для діагностики аутоімунного гепатиту призначають пройти дослідження на Антитіла до мікросом печінки і нирок, ANTI-LKM – скринінг та Антитіла до розчинного печінкового антигену (anti-SLA) - якісн.
 

3. Токсичний гепатит

Походження

Токсичний гепатит викликають яди, які впливають на організм людини. Серед речовин, що руйнують печінку, найбільш відомі мед. препарати, промислові і рослинні отрути, спиртне.

Профілактика

Щоб уникнути захворювання токсичним гепатитом необхідно чітко дотримуватися техніки безпеки в роботі з токсичними речовинами, вести ЗСЖ, по можливості відмовитися від алкоголю, а при вживанні перевіряти якість, кількість і походження спиртних напоїв, приймати ліки відповідно до інструкції і лише за призначенням лікаря.

Симптоми

За відсутності ускладнень хвороба може не проявлятися взагалі. За інших обставин може турбувати праве підребер'я, жар, висип, швидка стомлюваність, нудота, пожовтіння шкіри і слизової, кровотеча, здуття живота.

Діагностика

Для діагностики даного виду гепатиту знадобиться перевірка рівня білірубіну, альбуміну, протромбіну, і ферментів: лужна фосфатаза, гамма-глутамілтранспептідаза і лактатдегидрогеназа. Рекомендуємо перевірити стан печінки - Програма 114 "Печінкові проби".
 

Підготовка до проходження досліджень на гепатит

Всі аналізи на гепатит проводять за допомогою взяття крові з вени. Біоматеріал беруть у клієнта зранку натщесерце через 8 годин після останнього прийому їжі (якщо інше не призначено лікарем). Можна пити воду. Біоматеріал приймається згідно із графіком взяття біоматеріалу в МЛ ДІЛА. Для отримання коректного результату за добу перед здачею бажано виключити вживання жирної їжі, спиртних напоїв, відмовитися від сильних фізичних навантажень.
 

Розшифровка результатів досліджень на гепатит

В першу чергу варто відзначити, що коректно інтерпретувати результати, поставити діагноз на підставі показників і призначити лікування може тільки фахівець в цій галузі медицини.
 
Для загальної обізнаності, розповімо, що розрізняють якісний і кількісний тип дослідження вірусних гепатитів. Якісні дослідження виключають невизначеність в питанні наявності / відсутності вірусу в організмі. Кількісні дослідження допомагають визначити число частинок вірусу в крові.
 
«Негативний» результат дослідження свідчить про те, що в організмі людини не виявлено ознак конкретного вірусу. Тобто, реакція на присутність антигенів певного типу гепатиту в крові була негативною або їх число було в межах норми.
 
«Позитивний» результат не варто відразу розцінювати як ознаку того, що людина хвора. Причиною такого лабораторного висновку може бути недотримання клієнтом правил підготовки або технічні нюанси. При позитивному результаті необхідно проконсультуватися з лікарем щодо подальших дій.
 
 
 
 
Увага! Для постановки точного діагнозу, призначення 
лікування токсичного гепатиту  необхідно звернутися до лікаря. 
Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров'я.
 
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому