гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Професійний захід з ендокринології «У фокусі – порушення кісткового метаболізму. Практичні алгоритми» від МЛ ДІЛА

25.10.2017
Фото - Професійний захід з ендокринології «У фокусі – порушення кісткового метаболізму. Практичні алгоритми» від МЛ ДІЛА
 
13 жовтня у Києві з великим успіхом відбулася спеціалізована ендокринологічна колегія на тему «У фокусі – порушення кісткового метаболізму. Практичні алгоритми», організована експертами медичної лабораторії ДІЛА для практикуючих лікарів-ендокринологів. Захід зібрав провідних фахівців у сфері остеопорозу, порушень кісткового метаболізму, обміну вітаміну D, які ділилися своїми знаннями і досвідом з присутніми більше, ніж 70 лікарями.
 
Відкрила колегію медичний директор МЛ ДІЛА Сідорова Ірина В’ячеславівна. У своєму вступному слові вона назвала остеопороз «німою» епідемією 21 століття, проблемою, що обговорювалася на визначних світових конгресах у 2017 році: 19 Конгресі ЕSЕ у Лісабоні, 21 ЕSE Postgraduate course, вперше проведеному Європейською асоціацією ендокринологів в Україні.
 
Доктор медичних наук Балацька Наталія Іванівна (Український науково-медичний центр остеопорозу) зупинилася на ролі маркерів кісткового метаболізму в алгоритмі діагностики та лікування системного остеопорозу та остеотропних препаратах. У скринінгу ризику розвитку остеопорозу провідна роль належить дослідженню «β-Cross Laps (β-СTx)». Він регламентований для пацієнтів, що мають ризик вторинного остеопорозу та жінок у післяменопаузі, чоловіків старше 50 років. Зростання рівня маркера «β-Cross Laps» в крові на 2 стандартних відхилення відповідає збільшенню ризику переломів шийки стегна вдвічі. Показаннями для визначення «β-Cross Laps» є скринінг ризику остеопорозу, вибір препарату для терапії остеопорозу, моніторинг ефективності лікування і контроль комплайенса пацієнта, а також, визначення періодів «канікул» (перерви)/відновлення терапії остеопорозу. Зниження рівня «β-Cross Laps» на 30% і більше від вихідного на тлі проведеного протягом 3-6 місяців лікування, свідчить про ефективність проведеної терапії. 
 
Доцент кафедри ендокринології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, кандидат медичних наук Бобрик Марина Іванівна зупинилася на основних ендокринних причинах порушення метаболізму кісток. Марина Іванівна відзначила надані МЛ ДІЛА референси по ß-CROSS LAPS для різних вікових категорій, - в тому числі для пацієнтів молодого віку та дітей, переваги послуги зберігання біологічного матеріалу пацієнтів з можливістю дозамовлення необхідних лікарю досліджень. У підсумку сформований універсальний алгоритм скринінгу остеопорозу, який складається з: 
  • ß-CROSS LAPS (високоспецифічний маркер резорбції кісткової тканини);
  • остеокальцину (маркер остеогенезу);
  • 25 ОН D;
  • кальцію іонізованого;
  • креатиніну.
Завідувач кафедри ендокринології  Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, доктор медичних наук Комісаренко Юлія Ігорівна у своїй доповіді навела останні дані з Протоколів діагностики, профілактики та ліквідації D-дефіцитних станів (США, 2016), особливо при D-дефіциті у вагітних. У 2016-17рр. виявлено чітке співвідношення між концентрацією материнського 25 (OH) D та ризиком передчасних пологів. У висновку: визначення рівня 25 (OH) D в сироватці крові залишається найкращим та статистично потужним показником стану забезпеченості вітаміном D. Під час вагітності цільовим рівнем 25(OH) D є ≥100 nmol/l при визначенні його рівня мінімум двічі.
 
З огляду на те, що лабораторна діагностика в ендокринології, як і сама ендокринологічна наука, розвиваються дуже динамічно, ендокринологічна колегія з МЛ ДІЛА допомагає лікарям бути в курсі останніх актуальних діагностичних підходів.
 
В ході роботи колегії її учасники мали змогу задати спікерам будь-які питання, почули від експертів вичерпні відповіді, обмінялися думками з колегами. Особливий інтерес викликали підсумки 19 Конгресу ЕSЕ у Лісабоні, 21 ЕSE Postgraduate course, універсальний алгоритм скринінгу остеопорозу, який складається з: ß-CROSS LAPS (високоспецифічний маркер резорбції кісткової тканини), остеокальцину (маркер остеогенезу), 25 ОН D, кальцію іонізованого, креатиніну та клінічні випадки наведені спікерами. 
 
Учасники колегії висловили задоволеність форматом заходу, відзначили професіоналізм спікерів та практичну направленість доповідей.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому