гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Алергія на домашніх тварин

30.01.2019
Фото - Алергія на домашніх тварин
 
Якщо у Вас з’являється закладеність носа, свербіж очей чи сльозотеча або чхання, кашель після гри з собакою або кішкою, ймовірно, Ви маєте алергію на домашніх тварин. До того ж подібні симптоми можуть виникати і без контакту з твариною. Це відбувається через те, що алергени, завдяки своїм аеродинамічним властивостям, легко переносяться повітрям, прикріплюються до одягу і волосся і можуть поширюватися з одного середовища в інше. Наприклад, основний алерген кішки часто зустрічався в будинках, де не утримуються домашні тварини і в громадських будівлях, включаючи школи, дитячі садки та лікарні.
 
Важливими джерелами алергенів є лупа, слина, сеча домашніх тварин. Крім того, шерстка домашнього улюбленця може збирати пилок, спори цвілі та інші зовнішні алергени. Найбільш поширеною алергією на домашніх тварин є алергія на сімейство котячих. Саме у кішок алергени відносяться до числа найбільш активних.
 
Всупереч поширеній думці, немає дійсно «гіпоалергенних порід» собак або кішок. Алергенність кішок і собак не залежить ні від породи,  ні від довжини шерсті, ні від інтенсивності її випадіння.
 
 

СИМПТОМИ АЛЕРГІЇ НА ДОМАШНІХ ТВАРИН

Симптоми алергії варіюються від легкого до важкого ступеня, в залежності від індивідуальної чутливості та рівня впливу алергенів. У високочутливих людей респіраторні симптоми або висип можуть проявитися протягом декількох хвилин після дотику до кішки чи собаки, або перебування у будинку, де утримується домашня тварина.
 
Найбільш характерні симптоми гіперчутливості до епідермальних  алергенів тварин:
  • чхання, водянисті виділення або закладеність носу;
  • свербіж, почервоніння очей, сльозотеча;
  • кашель, стиснення в грудях, задишка і хрипи;
  • шкірний висип або кропив'янка.
     
У деяких людей може з'явитися висип або кропив'янка після подряпин кішкою.
 
Сенсибілізація до алергенів тварин вважається основним фактором ризику розвитку астми і риніту* 
 

ДІАГНОСТИКА АЛЕРГІЇ НА ДОМАШНІХ ТВАРИН

Оскільки симптоми, що перераховані вище, можуть спостерігатись також при інших захворюваннях,  на першому етапі діагностичного пошуку фахівцями медичної лабораторії ДІЛА рекомендується проведення скринінгу -   дослідження, що не вказує на точну причину алергії, але дає важливу інформацію - що є причиною симптомів у пацієнта, це алергія чи ні? 
 
Скринінгове дослідження «Phadiatop» дозволить виявити пацієнтів з алергією на домашніх тварин, оскільки включає найважливіші інгаляційні алергени, зокрема, алергени кішки та собаки. Для дітей до 4-річного віку МЛ ДІЛА пропонує скринінг «Phadiatop Infant» - суміш алергенів тварин, інгаляційних алергенів, та харчових алергенів.
 
У разі позитивного результату скринінгового дослідження, наступним кроком для розуміння причинного алергену рекомендовано визначення специфічних IgE в крові або проведення шкірного прік-тестування. Слід зауважити про існування певних обмежень проведення шкірних тестів, що обумовлено необхідністю відміни протиалергічних препаратів, складністю постановки у дітей раннього віку, можливістю розвитку алергічної реакції та неможливістю проведення у вагітних та дітей до 3-х років. У медичній лабораторії ДІЛА Ви можете пройти обстеження на наявність алергії до наступних домашніх тварин:
 

При підозрі на алергію до декількох тварин можливе проведення комплексного дослідження - Алергопанелі «Тварини» 6 алергенів. У складі даного дослідження- алергени кішки, собаки, морської свинки, папуги, коня, гусячого пір’я. Дане дослідження допоможе зрозуміти алергенами якої тварини обумовлені симптоми.
 
Якщо у Вас  виникли  наступні питання:
  • «Хочу завести кота чи собаку, але є сумніви в відсутності алергії»
  • «У мене є алергія на кота, чи може бути ще реакція на інших пухнастих улюбленців».
  • «Хочу зрозуміти чи можливо  вилікувати алергію або хоча б полегшити симптоми»

МЛ ДІЛА пропонує поглиблене дослідження – молекулярну алергодіагностику.  Цей сучасний метод, що входить до національних та Європейських протоколів обстеження та лікування пацієнтів з алергією, дозволяє зрозуміти, чи причиною чутливості у Вас є саме алергени кота, собаки, чи прояви алергії зумовлені іншими причинами. Тільки такі дослідження дозволять підібрати найсучасніше лікування  причини алергії (алерген-специфічна імунотерапія АСІТ- терапія), що дозволить значно зменшити прояви або на багато років позбутись алергії, а не терапію, яка призводить тільки до полегшення симптомів.
 
З цією метою використовуються  дослідження Молекулярний пакет «Алергокомпоненти собаки», Молекулярний пакет «Алергокомпоненти кота» 
 

ПРОФІЛАКТИЧНІ МІРИ

У разі, якщо Ви не маєте змоги повністю уникнути контакту з домашньою твариною, необхідно дотримуватись наступних мір:
  • тримайте кішку або собаку на вулиці. Кращий спосіб зменшити кількість домашніх алергенів у приміщені;
  • помістіть домашнього улюбленця в одну кімнату. Якщо Ви не можете тримати свого вихованця на вулиці, найкраще обмежити тварину однією кімнатою;
  • тримайте вихованця подалі від своєї спальні. Оскільки Ви проводите багато часу в своїй спальні, намагайтеся не пускати тварину в спальню, щоб зменшити симптоми;
  • використовуйте високоефективні повітряні фільтри.
 

ПЕРЕВАГИ ДІАГНОСТИКИ АЛЕРГІЇ В МЛ ДІЛА ДЛЯ ПАЦІЄНТА

  • Достовірні результати дослідження, що обумовлені еталонним методом виконання
  • Встановлення точної причини алергії завдяки наявності в МЛ ДІЛА широкого спектру найбільш значимих алергенів та алергокомпонентів
 
* (Konradsen JR et al., Allergy Clin Immunol. 2015)
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому