гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Як не втратити рухливість або чому важлива рання діагностика захворювань суглобів

04.11.2020
Фото - Як не втратити рухливість або чому важлива рання діагностика захворювань суглобів


Захворювання суглобів не виникають спонтанно – неприємні відчуття вже свідчать про те, що хвороба досягла певної стадії. Зазвичай ранкова скутість рухів або невеликі болі після фізичних навантажень нікого не насторожують. Але саме ці прояви є першими симптомами захворювань суглобів, які є лідерами в списку причин втрати працездатності. За статистикою ВООЗ, більше половини людей старше 50 років страждає від артритів, а після 60 років цей показник і зовсім наближається до 100%. Багато захворювань призводять до ураження не тільки кістково-м'язової системи, а й можуть призвести до порушень роботи серця, легень, нирок, печінки та інших внутрішніх органів. З огляду на таку поширеність і ризики втрати працездатності, питання ранньої діагностики захворювань суглобів набувають першорядного значення. Програми 195 «Ревмопроби» і 152 «Болять суглоби? Перевір!» від медичної лабораторії ДІЛА дозволять вчасно діагностувати захворювання суглобів і одразу розпочати їх лікування. Це допоможе зберегти рухливість, легкість рухів і в більшості випадків позбавить від сильних болів.

Комплексний скринінг включає перелік необхідних лабораторних досліджень, за допомогою яких можна запідозрити або виявити захворювання на початкових стадіях, коли його клінічні прояви ще можуть явно не проявлятися. Обстеження допоможе своєчасно поставити діагноз і призначити адекватне лікування.

Ознаки захворювань

Суглоби включають в себе епіфізи (кінцеві відділи, «головки») кісток, вкриті хрящової тканиною, завдяки чому кістки можуть здійснювати різноманітні рухи одна щодо іншої. Кістки з'єднуються між собою за допомогою зв'язок, а також капсули - сумки зі сполучної тканини із зовнішнім щільним шаром. Внутрішня оболонка капсули виробляє синовіальну рідину, яка виконує функцію внутрішньосуглобової змазки.

Больові відчуття можуть свідчити про різні захворювання:

  • артрити (включаючи ревматоїдний);
  • хондрокальциноз (окостеніння суглобових хрящів);
  • анкілозуючий спондилоартрит (хвороба Бехтерєва – окостеніння зв'язок, в результаті чого хребет може повністю втрачати свою гнучкість, перетворюючись в суцільну кістку. Зазвичай в першу чергу страждає хребет, потім процес охоплює периферичні суглоби і внутрішні органи – очі, серце, нирки);
  • артроз і остеоартроз (розростання кісткових відростків - остеофітів, які заважають нормальному руху в суглобі);
  • подагра.

Запальні процеси в суглобах також можуть протікати на тлі інфекційних або системних захворювань – ГРВІ, туберкульозу, скарлатини, гонореї і хламідіозу, а також хронічних стафілококових або стрептококових інфекцій. Ці фактори стають частою причиною порушень рухливості з боку кістково-м'язової системи. Запальні процеси – природна біохімічна реакція організму у відповідь на пошкодження тканини. Вони можуть протікати гостро або в хронічній формі. Так, при ревматоїдному артриті хронічне запалення супроводжується підвищенням швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ) і вмісту С-реактивного білка, а також збільшенням концентрації специфічних антитіл.

Що входить в програму?

Скринінгова Програма 152 «Болять суглоби? Перевір!» від ДІЛА включає наступні дослідження:

  • ревматоїдний фактор (РФ);
  • антистрептолізін-О (АСЛ-O);
  • сечова кислота;
  • С-реактивний білок (С-РБ).

Висока чутливість Програми 152 «Болять суглоби? Перевір?» дозволяє проводити як ранній скринінг системних захворювань, так і уточнювати діагноз при неясній клінічній картині.

Кожен із зазначених показників може свідчити як про захворювання суглобів, так і про інші запальні і аутоімунні патології.

Лабораторні маркери

Ревматоїдний фактор. Кількісне виявлення ревматоїдного фактора використовується в якості маркера запальної і аутоімунної активності. Найчастіше це дослідження проводиться для виявлення ревматоїдного артриту і синдрому Шегрена, однак концентрація РФ може підвищуватися і при системних захворюваннях сполучної тканини аутоімунного генезу: червоному вовчаку, склеродермії, дерматоміозиті. У літніх людей аутоантитіла можуть підвищуватися і без клінічних проявів хвороби.

Кількісне визначення ревматоїдного фактора має діагностичне значення при:

  • Виявленні ревматоїдного артриту при явних симптомах – больових відчуттях, палінні, припухлість суглобів, утворення підшкірних вузликів.
  • Клінічних проявах синдрому Шегрена. До них відносяться сухість слизових оболонок, суглобові і м'язові болі.
  • Діагностиці інших аутоімунних патологій.

У здорових людей концентрація РФ не повинна перевищувати референсних значень. На кількісні значення ревматоїдного фактора можуть впливати: ендокардит, сифіліс, туберкульоз, деякі форми онкопатологій, ниркова недостатність і хвороби дихальної системи.

Антистрептолізин-О. АСЛ-О - маркер стрептококової інфекції в організмі. Стійке збільшення його концентрації може бути пов'язано з розвитком ревматизму. Антитіла АСЛ-О виробляються проти стрептолізину – ферменту гемолітичного стрептококу групи А. Streptococcus pyogenes викликає ангіну, скарлатину та інші інфекції, включаючи ураження шкіри (піодермію, імпетиго). Стрептококова інфекція успішно лікується сучасними антибіотиками, проте в ряді випадків вона може спровокувати важкі ускладнення – ревматизм і клубочковий нефрит. Ці хвороби є частою причиною артеріальної гіпертензії, вади серця, серцевої і ниркової недостатності.

Зазвичай концентрація АСЛ-О підвищується через 7-8 днів після зараження Streptococcus pyogenes, досягає максимальних значень через 4-7 тижнів і повільно знижується через півроку.

Кількісне визначення рівня антистрептолізина-О призначається при підозрі на перенесену стрептококову інфекцію, при наявності клінічних проявів ревматизму і гломерулонефриту, а також при лікуванні цих захворювань. Контроль АСЛ-О дозволяє здійснювати оцінку ефективності терапії.

С-реактивний білок. Це загальний маркер запалення, який підвищується при всіх ревматичних захворюваннях. Кількісне визначення його рівня дозволяє контролювати тяжкість перебігу патологічних процесів. СРБ синтезується в печінці і є показником гострої фази запальних процесів. Рівень С-реактивного білка підвищується протягом 2-3 годин після інфекційного ураження, травми або перенесеного хірургічного втручання. СРБ швидко реагує на зміни динаміки захворювання, після одужання приходить в норму за короткий час. Ступінь підвищення С-реактивного білка пов'язана з об'ємом ураження тканин і активністю запальних процесів.

Сечова кислота. Підвищена концентрація цієї речовини є однією з ознак подагри, вона також підвищується у людей, що піддаються променевої, протипухлинної та хіміотерапії, - часта загибель клітин при цих видах лікування може призвести до підвищеної концентрації сечової кислоти. Якщо швидкість вироблення сечової кислоти перевищує швидкість її виведення з організму, відбувається порушення пуринового (білкового) обміну. Відкладення пуринових кристалів на стінках суглобів супроводжується гострими больовими відчуттями і зниженням рухливості, аж до повного анкілозу (нерухомості). Окрім того, надлишок сечової кислоти може осідати в нирках, утворюючи камені.

Коли призначається дослідження?

Скринінг призначають для диференційної діагностики артритів, синдрому Шегрена і інших аутоімунних захворювань:

  • При виявленні змін, властивих системним патологіям запальної тканини. До цих змін відносяться підвищення швидкості осідання еритроцитів, зниження або збільшення комплементу C1q.
  • При наявності ознак аутоімунних патологій - тривале підвищення температури, больові відчуття в суглобах, втомлюваність, стрімке схуднення, шкірні зміни.
  • При ревматоїдному артриті для визначення активності запальних процесів і контролю терапії.
  • При наявності болю в суглобах, скутості або зниженні рухливості суглобів, подагричних явищах (гострі напади артриту, особливо в гомілковостопному/заплесново-плеснових/першому плеснофаланговому суглобі, подагричні вузлики з типовою локалізацією: суглоби, вуха, суглобова сумка ліктьового відростка, подушечки пальців, сухожилля).

Відхилення будь-якого показника від референсних значень вимагає консультації фахівця.

Результати скринінгу розшифровуються індивідуально, на підставі скарг, даних анамнезу, інструментальних та функціональних досліджень суглобів. Помилково негативні результати при визначенні концентрації АСЛ-О можуть бути при нефротичному синдромі, прийомі кортикостероїдних препаратів і антибіотиків. Підвищитися показники можуть при гіперхолестеринемії і інших порушеннях ліпідного обміну, а також захворюваннях печінки. Хибно позитивні показники рівня сечової кислоти спостерігаються на тлі сильних стресів, надмірної фізичної активності, збагаченого пуринами раціону (м'ясо, шоколад), прийому стероїдних засобів, діуретиків, бета-блокаторів, вітаміну С, диклофенаку, ібупрофену і деяких інших препаратів. Частота хибнопозитивних результатів на визначення РФ підвищується з віком.

Підготовка. Біоматеріалом для дослідження служить венозна кров. Кров здається натщесерце, після голодування 8 годин (якщо інше не визначено лікарем). Можна пити воду. Біоматеріал приймається відповідно до графіка взяття біоматеріалу в ДІЛА.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому