Діагностичний напрямок
Діагностика харчової алергії
Загальна характеристика
Поширеність алергії на арахіс неухильно зростає в останні роки, що робить її найактуальнішою харчовою алергією у дітей і другою за поширеністю харчовою алергією у дорослих.Лише близько 20 відсотків дітей позбуваються даного виду алергії, тому алергія на арахіс, як правило, триває все життя. Арахіс (він же земляний горіх) має високу подивність, однак алергія на арахіс є найпоширенішою причиною смертельних харчових алергічних реакцій. Хоча в усьому світі арахіс споживають переважно у смаженому вигляді, його часто вживають як арахісове масло та додають до багатьох харчових продуктів, таких як хлібобулочні вироби, цукерки, пластівці, соуси та маринадиЧерез це уникати їх може бути важко. Також існує ризик перехресного забруднення алергенами арахісу на підприємствах з виробництва харчових продуктів, які обробляють арахіс. Більшість алергічних реакцій на арахіс виникає через вживання арахісу або продуктів, що містять арахіс, але просте доторкання до арахісу може спровокувати реакцію у деяких алергіків.Важкість алергії на арахіс може коливатися від легкої до важкої та може змінюватися з часом.Найчастіше симптоми з’являються протягом двох годин після вживання арахісу Симптоми можуть стосуватися шкіри-кропив'янка, свербіж, екзема, шлунково-кишкового тракту-біль у животі, діарея, нудота, блювання, спазми ,серцево-судинної системи-запаморочення, непритомність, слабкий пульс та дихальних шляхів хрипи, закладеність носа, задишка, повторюваний кашельі ,анафілаксію- загальну реакцію , яка може супроводжуватись погіршеннім дихання, викликати різке падіння артеріального тиску та вплинути на серцевий ритм. Найсерйозніша алергічна реакція, анафілаксія, може виникнути протягом кількох хвилин після контакту з алергеном та може бути смертельною.Також, можуть мати місце прояви орального алергічного синдрому (ОАС), також відомим як синдром харчової алергії на пилок, а саме свербіжта висип у роті, першіння в горлі, набряк губ, рота, язика , свербіж вух.Найбільш поширеними продуктами, що викликають перехресну реакцію з арахісом є рослинна їжа, наприклад, горіхи, фрукти, соєві боби, овочі та бобові.
Маркер
Маркер алергії до арахісу
Клінічна значущість
Виявлення сенсибілізації до арахісу на рівні екстракту алергену
Склад показників:
Алерген арахіс, sIgE (f13)
Одиниця виміру: Кілоодиниця алергена на літр
Референтні значення:
Правила підготовки пацієнта
венозна кров
Правила доставки біоматеріалів до лабораторії
венозна кров
Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.