гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Апендектомія/дивертикулектомія (при непухлинній патології)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Патоморфологічна діагностика

Загальна характеристика

Запалення хробаковидного відхвістя-апендицит та здійснюване при цьому оперативне втручання- апендектомія,є самою поширеною операцією в черевній порожнині. В залежності від ступеню та поширення запального процесу( катаральний, деструктивний) залежить важкість перебігу хвороби та віддалені гнійні ускладнення в черевній порожнині, що можуть спричинити смерть пацієнта

.Дивертикуліти товстого кишківника - не вроджені зміни, а набуті утворення ( т.н. гернізація слизової кишківника), в яких може відбуватись запалення, перфорація, що веде до утворення нориць кишківника з прилеглими до нього сусідніми органами , абсцеси , навіть кишкову непрохідність.                                                                      

Відокремлено слід розглядати запалення дивертикула Меккеля, бо він є вродженою аномалією розвитку пупково- кишкової протоки  , має симптоми аналогічні з апендицитом, хоча на операції апендикс абсолютно інтактний. Розташований дивертикул Меккеля на протилежному боці від брижі здухвинної кишки, просвіт його може бути вкритий не лише слизовою  кишківника, а й слизовою шлунку, чи 12-палої кишки, в стінці можуть бути й острівці підшлункової залози.

Показання для призначення

1. Наявність у пацієнта симптомів гострого апендициту- операція апендектомія.   2. При інтактному апендиксі під час оперативного втручання, виявлення патологічних змін( запалення, кровотеча,перфорація) дивертикула Меккеля- операція дивертикулектомія.  3. Дивертикули товстого кишківника.

Маркер

Маркер морфологічних ознак в досліджуваній тканині.

Клінічна значущість

Диференційна діагностика запальних процесів в тонкому та товстому кишківниках.


Склад показників:

Гістологічне дослідження

Метод: Патоморфологічна мікроскопія

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

зразок тканини

Біоматеріал для дослідження: зразок тканини. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Ємність з формаліном, формалін має повністю покривати зразок. Умови доставки: Температура від 9 до 25 градусів, 7 дн.

Інтерференція:

  • Керуючись перевагою в препараті тих, чи інших морфологічних ознак, проводять інтерференцію форм  запалення: -альтеративне запалення;  -ексудативне запалення ;-проліферативне запалення. За перевагою тих, чи інших форм запалення проводять інтерференцію  між гострим, підгострим та хронічним запаленням.

Інтерпретація:

  • Патогістологічний висновок згідно з гістологічною класифікацією пухлин ВООЗ. Кодування за системою ICD (ICD-10 Version:2019, Міжнародна класифікація хвороб), SNOMED CT (Систематизована медична номенклатура - Клінічні терміни)

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому