гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Каріотипування при онкогематологічних захворюваннях

Повернутися

Діагностичний напрямок

Діагностика онкогематологічних захворювань

Загальна характеристика

Цитогенетичний аналіз клітин кісткового мозку(каріотип) або стандартне каріотипування клітин кісткового мозку, стандартна цитогенетика у метафазних пластинках - це дослідження, метою якого є оцінка кількості і структури хромосом клітин кровотворної тканини. Матеріал для  кісткового мозку отримують шляхом аспірації кісткового мозку методом стернальної пункції або трепанобіопсії клубової кістки. Більшість пухлин кровотворної системи пов'язана з виникненням генетичних змін у гемопоэтической клітині, які призводять до її злоякісної трансформації і появи пухлинного клона. П Генетичні порушення специфічні для певного захворювання, тому їх виявлення вважається може впливати на прогноз певного захворювання, та бути достовірним діагностичним критерієм. Крім того, наявність деяких генетичних аномалій захворювання, його чутливість до тих або інших способів лікування і, відповідно, допомагає вибрати найкращу тактику ведення пацієнта і тактику терапії. Стандартне цитогенетичне дослідження клітин кісткового мозку є вивченням кількості і структури хромосом клітин і дозволяє виявити геномні(порушення у кількості хромосом) і хромосомні(зміни в їх структурі) мутації. Хромосоми - це структури в ядрі клітини, в яких компактно зібрана генетична інформація у вигляді ДНК. Коли клітина знаходиться в стані спокою, хромосоми упаковані в клітинному ядрі і візуально розрізнити їх одину від одної неможливо. Проте в одну з фаз поділу клітини, яка називається метафаза, хромосоми вибудовуються в одну площину в центрі клітини, формуючи так звану метафазную пластинку. Саме такі метафазні пластинки і вивчаються в процесі цитогенетичного дослідження. Кровотворні клітини кісткового мозку постійно діляться, тому частина з них під час узяття якраз знаходитиметься в метафазі свого ділення. Перевага такого методу цитогенетичного дослідження в тому, що воно не вимагає додаткових дій на клітини для стимуляції ділення і отримання метафаз. Після обробки біоматеріалу різними хімічними речовинами клітини фіксують на предметних стеклах і роблять забарвлення. Існує декілька методів забарвлення хромосом, кожен з яких дозволяє краще диференціювати ті або інші особливості їх будов . Проте в одну з фаз поділу клітини, яка називається метафаза, хромосоми вибудовуються в одну площину в центрі клітини, формуючи так звану метафазную пластинку. Саме такі метафазные пластинки і вивчаються в процесі цитогенетичного дослідження.  Хромосоми аналізується як за допомогою мікроскопа, так і з використанням комп'ютерних аналітичних систем, які істотно підвищують якість і швидкість дослідження.

Каріотипування проводиться як мінімум на двадцяти добре забарвлених, повних метафазних пластинках з хорошим розкидом хромосом. Дослідник підраховує їх кількість і проводить оцінку структури кожній шляхом зіставлення двох аналогічних хромосом і порівняння їх з цитогенетичними картами. 

Показання для призначення

1. Верифікація діагнозу онкогематологічних захворювань. 2. Диференційна діагностика онкогематологічних захворювань. 3. Визначення типу, підтипу, варіанту, стадії, фактроів ризику захворювання, що дозволяє обрати подальшу тактику ведення та тактику лікування, спрогнозувати перебіг захворювання. 4. Моніторинг ефективності під час та після терапії. 5. Підтвердження та визначення глибини реміссіі.

Маркер

Оцінка кількості та структури клітинних хромосом. Виявлення геномних та хромосомних мутацій. 

Клінічна значущість

1. Верифікація діагнозу онкогематологічних захворювань. 2. Диференційна діагностика онкогематологічних захворювань.   4. Моніторинг ефективності під час та після терапії.  5. Підтвердження та визначення глибини реміссіі. 


Склад показників:

Каріотипування при гемобластозах

Метод: Цитогенетичний

Правила підготовки пацієнта

аспірат кісткового мозку

Примітки:Спеціальної підготовки не потрібно.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

аспірат кісткового мозку

Біоматеріал для дослідження: Аспірат кістк.мозку. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з натрій-гепарин (можливо літій-гепарин), min об'єм 1-2 мл кісткового мозку. ПреА обробка перед транспортуванням: пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 24 год. Коментар: при кімнатній температурі влітку - до 20 год.

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Цільна ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з натрій-гепарин (можливо літій-гепарин), 3-5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 48 год.

Інтерференція:

  •  При аспираціі кісткового мозку для декількох аналізів останні його  порціі можуть бути значно розведені перефірийною кров'ю. Тому матеріал для цитогенетичного дослідження необхідно набирати одразу  після пункції. Розведення кров'ю приведе до немолжливості отримання  необходної кількості (метафазних пастинок так, як клітини перифирійної крові не знаходятся у стані ділення)..Недостатність кількіості кісткового мозку також  може бути причиною неможливості правильного виконання аналізу.В  деяких випадках стандартне цитогенетичне дослідження неінформативно. Це буває при недостатній кількості метафазних пластинок в досліджуємому матеріалі, а також якщо  зміни в хромосомах дуже малі( і візуально не змінюють  її структуру чи кільсть клітин з  мутацією на фоні лікування значно зменшилась) У таких обставинах рекомендують виконання дослідження  методом FISH.

Інтерпретація:

  • В заключенні цитогенетичного дослідження міститься інформація про мутацію та частку метафазних пластин, в яких вона виявлена. Інтерпретацію здійснює лікар-спеціаліст з медичної генетики.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому