гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Трихомоніаз, TRICHOMONAS VAGINALIS (InPouch ТV)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Запальні захворювання органів малого тазу

Загальна характеристика

Трихомоніаз – інфекція, що передається статевим шляхом. Її збудником є Trichomonas vaginalis  одноклітинний найпростіший мікроорганізм, який паразитує в нижніх відділах сечостатевих шляхів. Дуже часто, особливо у чоловіків, інфекція перебігає безсимптомно. Клінічними проявами трихомоніазу у жінок є: аномальні вагінальні виділення (рясні, жовтувато-зелені, з запахом), свербіж зовнішніх статевих органів, болісний і почащений сечопуск, дискофорт при статевому акті. У чоловіків трихомоніаз найчастіше проявляється уретритом. Трихомоніаз часто поєднується з іншими запальними процесами сечостатевої системи (вульвовагінальним кандидозом, бактеріальним вагінозом, іншими ІПСШ (хламідіоз, M.genitalium).
Незважаючи на те, що у жінок Trichomonas vaginalis вражає лише нижні відділи сечостатевої системи, ця інфекція несе значні ризики: підвищує ризик передчасних пологів, ризик інфікуванні ВІЛ та іншими ІПСШ.
У зв’язку зі складним життєвим циклом Trichomonas vaginalis діагностика інфекції може бути утрудненою. Це обґрунтовує доцільність використання різних методів – і молекулярних і культуральних. При виявленні Trichomonas vaginalis одним із методів діагноз вважається встановленим.

Показання для призначення

• Аномальні вагінальні виділення (зміна кількості, кольору, консистенції, запаху вагінальних виділень), свербіж слизової піхви і вульви;
• Дизурія (болісний, почащений сечопуск);
• Гострий/хронічний простатит
• Контроль ефективності терапії трихомоніазу (не раніше ніж через 21 день після прийому антибактеріальних препаратів).
• Обстеження за відсутності симптомів - профілактичне обстеження на ІПСШ (необхідне тому що >50% осіб мають безсимптомний перебіг гонореї).
• В комплексі обстеження жінки з обтяженим акушерсько-гінекологічним анамнезом (передчасні пологи).
• Присутність трихомонад в описі результату рідинної цитології або мікроскопії вагінальних виділень.

Маркер

Маркер наявності збудника інфекції Trichomonas vaginalis в біоматеріалі, який досліджується

Клінічна значущість

Виявлення збудників інфекції Trichomonas vaginalis

Склад показників:

Виявлення Trichomonas vaginalis (InPouch ТV)

Метод: <Не визначено>
Діапазон вимірювань: не застосовується

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 120Р
не виявлено

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

урогенітальний мазок (жіночий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.Важливо:Припинити прийом інтравагінальних засобів різного призначення (супозиторії, сперміциди, спринцювання, тампони, місцеві процедури та ін.) за 48 годин. Проходити обстеження не раніше ніж через 48 годин після гінекологічного огляду, вагінального УЗД, кольпоскопії та інших інтравагінальних гінекологічних процедур.Примітки:У незайманих (virgo) та до 14 років, незалежно від наявності статевого життя, приймається тільки доставлений БМ.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 24 години Припинити прийом місцевих антибактеріальних та антисептичних препаратів. За 2 години Утримуватися від сечовипускання.

еякулят (In Pouch)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):Утримуватися від статевих контактів 48 годин. За 24 години Припинити прийом місцевих антибактеріальних та антисептичних препаратів. За 2 години Утримуватися від сечовипускання. Безпосередньо перед обстеженням провести туалет зовнішніх статевих органів.Примітки:Забір еякуляту проводиться шляхом маструбації в стерильний контейнер в ВДЦ за попереднім записом (перелік відділень, доступних для взяття БМ запитуйте за телефоном: 0 800 217 887) або поза МЛ ДІЛА, заздалегідь придбавши контейнер InPouch ТV у відділенні. Перед початком переглянути інструкцію. Доставлений біоматеріал еякулят лише за позицією "Трихомоніаз, TRICHOMONAS VAGINALIS (InPouch ТV), з доставленого контейнеру" у всіх відділеннях.

instr_IN_POUCH_TV.pdf

cеча (InPouch)

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 24 години Припинити прийом місцевих антибактеріальних та антисептичних препаратів.Примітки:Здати біоматеріал сеча (перша порція ранкової сечі) можна у ВДЦ (перелік відділень, доступних для взяття БМ запитуйте за телефоном: 0 800 217 887) або поза МЛ ДІЛА, заздалегідь придбавши контейнер InPouch ТV у відділенні. Перед початком переглянути інструкцію. Доставлений біоматеріал сеча лише за позицією "Трихомоніаз, TRICHOMONAS VAGINALIS (InPouch ТV), з доставленого контейнеру" у всіх відділеннях.

instr_IN_POUCH_TV.pdf

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

урогенітальний мазок (жіночий)

Біоматеріал для дослідження: Мазок із заднього зводу піхви. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Транспортне середовище InPouch. Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 24 год.

урогенітальний зішкріб (чоловічий)

Біоматеріал для дослідження: Зішкребок із уретри. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Транспортне середовище InPouch. Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 24 год.

еякулят (In Pouch)

Біоматеріал для дослідження: еякулят (InPouch) . Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Транспортне середовище InPouch. Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 24 год.

cеча (InPouch)

Біоматеріал для дослідження: сеча (InPouch) . Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Транспортне середовище InPouch. Умови доставки: Температура від 18 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Не виявлена
  • Прийом антибіотиків і / або інших антибактеріальних, протигрибкових, місцевих протизаплідних препаратів спотворює результати дослідження.

Інтерпретація:

  • Позитивний результат - в біологічному матеріалі виявлена ДНК Trichomonas vaginalis
  • Негативний результат - в біологічному матеріалі ДНК Trichomonas vaginalis не розпізнається.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому