гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №39 "Скринінг пухлин шлунко-кишкового тракту"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Онкоскринінги

Загальна характеристика

Діагностика будь-якого захворювання будується на підставі різнобічного обстеження з використанням різних, не тільки лабораторних методів та здійснюється виключно лікарем.

Під онкоскринінгом або ранньою діагностикою пухлин розуміють різноманітні обстеження пацієнта. 

Наявність шкідливих звичок, неправильний спосіб життя, погане харчування, екологія, генетична схильність, велика кількість стресових ситуацій є факторами ризику розвитку онкології.

Невмотивована  втрата ваги, або постійні нудота, блювота ( з домішками крові), часті, сильні болі в животі, кров у калі, проноси, закрепи – можуть вказувати на злоякісні новоутворення у ШКТ.

Показання для призначення

•          Для ранньої діагностики пухлин при скринінговому обстеженні груп ризику

•          Для диференціальної діагностики злоякісних утворень шлунково-кишкового тракту та доброякісних захворювань, таких як панкреатит, захворювання печінки

•          Для діагностики та оцінки ефективності терапії карциноми підшлункової залози

•          Для діагностики РЕА негативних карцином товстого кишківника

•          Для діагностики С-клітинної карциноми

•          Для раннього виявлення метастазування пухлини підшлункової залози

•          Для моніторингу перебігу раку товстої кишки, шлунка, жовчного міхура та жовчних проток 

•          Для контролю за ефективністю лікування раку підшлункової

Маркер

Маркери  пухлин органів ШКТ

Клінічна значущість

Ведення контролю (моніторингу) за перебігом захворювання,  ефективності хірургічного лікування,  хіміо- або променевої терапії , виявлення ранніх рецидивів у хворих з вже встановленим діагнозом злоякісного новоутворення.

•Диференціація хворих з холангіокарциномою і первинним склерозуючим холангітом від тих, що мають тільки ПСХ.

•По наростанню чи зниженню концентрації СА-242 в динаміці можливо оцінити ефективність проведеного лікування та виявити рецидиви пухлини. 

• Практично всі пацієнти з дуже високими показниками СА 19-9 (понад 10 000 од./мл) мають віддалені метастази. Крім того, незначне (до 100, максимум до 500 Од/мл) підвищення Са-19-9 може свідчити про такі захворювання, як:- гострий та хронічний гепатит;- жовчнокам'яна хвороба;- холецистит;- цироз печінки;-муковісцидоз; - інші запальні захворювання шлунково-кишкового тракту та печінки. 

Ізольоване використання дослідження з метою скринінгу та діагностики онкологічних захворювань є неприпустимим. Інформацію не можна використовувати для самодіагностики та самолікування.


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 4 години Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Див. посилання по кожному показнику.

  • Див. посилання по кожному показнику.

Інтерпретація:

  • Зміни показників  дозволяють комплексно оцінити стан пацієнта та виявити патологію.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому