гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Еозинофільний катіонний білок (ЕКБ)

Повернутися

Діагностичний напрямок

Маркери алергії

Загальна характеристика

Еозинофільний катіонний білок (ЕКБ) є специфічним маркером активності еозинофілів. Він секретується в кров сенсибілізованими еозинофілами при алергічних і запальних реакціях. Його вміст у крові корелює з виразністю алергічних реакцій. Підвищена концентрація EКБ не завжди вказуює на розвиток алергічного процесу, тому що спостерігається і при неалергічних захворюваннях, таких як бактеріальний синусит, новоутворення нирок, інфекції, спричинені респіраторно-синцитіальним вірусом. Результат дослідження слід оцінювати разом з даними додаткових лабораторних та інструментальних досліджень. ЕКБ має цитотоксичну активність по відношенню до різних клітин і мікроорганізмів, що проявляється в перфоруванні мембран клітин-мішеней. EКБ може мати негативні ефекти в організмі: нейротоксичність (посилює свербіж у пацієнтів з АД), викликає загибель епітелію бронхів, збільшує секрецію бронхами слизу, має токсичну дію на міокард.

Показання для призначення

1) Бронхіальна астма (БА): - оцінка ступеню важкості захворювання, - прогноз астматичного нападу при сезонної астмі, - контроль ГКС-терапії, що проводиться. 2) Оцінка інтенсивності еозинофільного запалення при паразитарних і аутоімунних захворюваннях. 3) Діагностика DRESS-синдрому (непереносимість медикаментозних препаратів). 4) Діагностика еозинофільного запалення слизової кишечника. 5) Диф. діагностика між гиперреактивностю бронхів та бронхіальною астмою.

Маркер

Маркер інтенсивності алергічного (еозинофільного) запалення.

Клінічна значущість

Оцінка тяжкості алергічних захворювань, зокрема БА, атопічного дерматиту та ін. Прогноз виникнення нападу БА. Контроль ефективності терапії (підбір дози ГКС при БА, підбір дієти при АД).

Склад показників:

Еозинофільний катіонний білок (ЕКБ)

Метод: Хемілюмінесцентний імуноаналіз
Діапазон вимірювань: 0.2 - 2000
Одиниця виміру: Нанограм на мілілітр

Референтні значення:

Вік
Ч
Ж
Коментарі
0 - 130Р
0.2 - 24

                                                                    

Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Примітки:Дослідження проводиться у будь-який час протягом доби, незалежно від прийому їжі.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Інтерференція:

  • Прийом аспірину і доксицикліну може супроводжуватися еозинофілією і підвищенням рівня еозинофільного катіонного білка.

Інтерпретація:

  • Бронхіальна астма; атопічний дерматит; алергічний риніт, кон'юнктивіт, отит; харчова алергія; гіпереозинофільний синдром; паразитози (зокрема, гельмінтози); важка бактеріальна інфекція; аутоімунні захворювання, асоційовані з еозинофільним запаленням; стани, пов'язані з активацією еозинофілів (ідіопатична еозинофілія, реактивна еозинофілія при злоякісних новоутвореннях та ін.); синдром Чарга-Стросса (алергічний гранулематозно-некротизуючий васкуліт); DRESS-синдром.
  •  Не має клінічного значення.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому