гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплекс №9 "Скринінг функцїї прищитоподібних залоз та діагностика дефіциту вітаміну D"

Повернутися

Діагностичний напрямок

Оцінка стану кальцієво-фосфорного обміну

Загальна характеристика

Паратиреоїдний гормон - білок, який синтезують прищитоподібні залози. Паратгормон підвищує концентрацію Са ++ і Фосфатів в крові. Синтез, секрецію, і гідролітичне розщеплення паратгормону регулює концентрація кальцію. Зниження її призводить до стимуляції синтезу і вивільнення гормону, а підвищення викликає зворотний ефект. Біологічною активністю володіють ПТГ 1-84 (інтактний - «цілісний») і N- кінцевий фрагмент ПТГ 1-34. Кальцій - найважливіший макроелемент, який бере участь у формуванні кісткової тканини, зубів, скороченні мускулатури і м'язу серця, стимулює секрецію ряду гормонів, бере участь в регуляції секреторної діяльності шлунка, являє собою "Фактор IV" згортання крові, має протизапальну і десенсибілізуючу дію, знаходиться в біологічному антагонізмі з іонами натрію і калію. У сироватці крові представлений трьома основними фракціями: пов'язаний з білком сироватки крові (близько 40%) і кальцій в комплексі з іншими аніонами (близько 15% представлено в комплексами з фосфатом і цитратом). Частина, що залишилася представляє собою вільний кальцій - не зв'язаний з білками (іонізірованний- активний, Кальцій іонізований, Са ++). Паратгормон, кальцитонін і вітамін D - основні кальційрегулюючих гормони.25 (OH) D - 25 гідроксікальціферол - відображає сумарну концентрацію вітаміну D в формах D3 (холекальциферол) і D2 (ергокальциферол). Холекальциферол (вітамін D3), утворюється переважно в шкірі під дією ультрафіолетових променів. Джерелом ергокальциферолу (вітамін D2), служить тільки їжа. По дії в організмі людини вітаміни D2 і D3 подібні як якісно, так і кількісно. Рівень 25 (OH) D вважається найкращим індикатором вітаміну D в організмі. Дефіцит вітаміну D пов'язаний зі збільшенням ризику розвитку ряду онкологічних захворювань, цукрового діабету, розсіяного склерозу, серцево-судинних захворювань, туберкульозу. Недостатність вітаміну D проявляється рахітом у дітей і остеомаляцією (зниженням мінералізації кісток) у дорослих, прояви дефіциту вітаміну D схожі з проявами гіперпаратиреоїдизму, який може розвиватися вторинно. Магній (Mg) - антагоніст кальцію. Є кофактором ряду ферментативних реакцій, відіграє роль фізіологічного фактора росту, підтримує запас пуринових і піримідинових основ, необхідний на всіх етапах синтезу білків. 

Показання для призначення

Даний комплекс дозволяє адекватно провести діагностику та диференційну діагностику гіповітамінозу Д, гіперпаратиреозу та супутніх порушень кальцієвого обміну. 

Маркер

Маркер D-дефіцитних станів та супутніх порушень регуляції кальцієвого обміну. Маркер порушень функціональної активності прищитоподібних залоз та регуляції метаболізму кальцію і фосфору. 

Клінічна значущість

Діагностика гіповітамінозу Д і порушень кальцієвого обміну. Діагностика первинного, вторинного і третинного гіперпаратиреозу.  


Правила підготовки пацієнта

венозна кров

Умови підготовки (якщо інше не визначено лікарем):За 3 доби Виключити ангіографію з контрастом Флуоресцеїн. Припинити прийом препаратів біотину, полівітамінів, біодомішок для волосся, нігтів, шкіри. За 8 годин Витримати голодування, виключити жирну їжу. Можна пити воду. Для дітей до 1 року - бажано дотриматись максимально можливого проміжку між годуваннями, або безпосередньо перед наступним годуванням. Погодити з лікарем прийом препаратів кальцію.

Правила доставки біоматеріалів до лабораторії

венозна кров

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифуговану пробірку зберігати в холодильнику. Умови доставки: Температура від 2 до 8 градусів, 24 год.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 72 год. Коментар: завжди окрема пробірка, матеріал потребує збереження анаеробних умов перед тестуванням.

Біоматеріал для дослідження: Сироватка ВК. Тип пробірки, об’єм БМ в пробірці: Вакутейнер з розподільним гелем, 3,5 мл. ПреА обробка перед транспортуванням: центрифугувати пробірку. Умови доставки: Температура від 2 до 25 градусів, 24 год.

Інтерпретація:

  • Діагностика та диференційна діагностика гіповітамінозу Д, гіперпаратиреозу та супутніх порушень кальцієвого обміну.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому