гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Здоров'я жінки – здоров'я країни

21.10.2021
Фото - Здоров'я жінки – здоров'я країни

 

Контроль жіночого здоров'я – запорука краси і довголіття. Профілактика та своєчасне лікування вбережуть від ускладнень, які можуть виникнути на тлі хронічних захворювань і навіть перерости в небезпечні хвороби і стани. Програма 181 «Здоров'я жінки 25-45 років» і Програма 179 «Здоров'я жінки 45-60 років» розроблені експертами ДІЛА згідно актуальних міжнародних протоколів медичної практики. Комплексні скринінги включають вкрай важливі для жінок лабораторні дослідження. Програми рекомендовані всім жінкам, які піклуються про своє здоров'я.

Спеціальні комплексні скринінги орієнтовані, перш за все, на попередження і ранню діагностику захворювань, що протікають безсимптомно. Хворобу завжди легше вилікувати на ранніх стадіях, і програми від медичної лабораторії ДІЛА покликані оцінити функціональний стан більшості органів і систем, виключити небезпечні аутоімунні, ендокринні, онкологічні захворювання.

Результати досліджень дозволяють:

  • оцінити загальний стан жіночого організму;
  • визначити ризики розвитку цукрового діабету;
  • оцінити роботу серцево-судинної системи, щитовидної і паращитовидної залози, печінки і нирок.
     

Регулярна лабораторна діагностика дозволить зберегти жіноче здоров'я якомога довше і запобіжить розвитку небезпечних для життя захворювань, в тому числі онкологічних. Комплекси лабораторних досліджень призначені для жінок без конкретних скарг на порушення здоров'я. Оптимальні у якості щорічного чекапа.

Склад програм

Програми включають всі необхідні дослідження для оцінки загального стану жіночого організму, а також функціонування основних органів і систем. Вони дозволяють своєчасно виявити запальні, ендокринні або інфекційні захворювання, а також ризики розвитку поширених метаболічних патологій. Скринінги рекомендовані в якості обов'язкового щорічного обстеження.

Обидві програми включають:

  • Загальний розгорнутий аналіз крові (33 показники). Дослідження спрямовано на лабораторну діагностику стану здоров'я жінки – системи кровотворення, наявності запальних і інфекційних (включаючи вірусні та бактеріальні), процесів в організмі, а також алергічних реакцій.
  • Дослідження основних біохімічних маркерів для оцінки стану щитовидної залози, ризику розвитку цукрового діабету та оцінки функцій паращитовидних залоз. У комплекс входить кількісне визначення тиреотропного гормону (ТТГ), рівня глюкози та паратгормону (1-84) (ПТГ).
  • Лабораторну оцінку ризиків розвитку серцево-судинних патологій і виникнення тромбозів – визначення рівня холестерину.
  • Оцінку функції печінки і нирок шляхом визначення рівня аланінамінотрансферази (АЛТ), загального білірубіну і креатиніну.
     

До складу Програми 181 «Здоров'я жінки 25-45 років» додатково входить визначення рівня гомоцистеїну, а Програма 179 «Здоров'я жінки 45-60 років» включає поглиблений ліпідний профіль (холестерин ліпопротеїдів низької щільності і тригліцеридів), а також оцінку ризику розвитку залізодефіцитної анемії, діагностику дефіциту і надлишку заліза в організмі (рівень феритину).

Кожен з цих показників відіграє важливу роль в діагностиці жіночого здоров'я.

Загальне розгорнуте дослідження крові

Загальне розгорнуте дослідження крові – найбільш поширений метод первинної лабораторної діагностики стану жіночого здоров'я. Воно відображає стан всієї кровоносної та включає найважливіші показники крові:

  • визначення концентрації гемоглобіну;
  • величини гематокриту;
  • концентрації еритроцитів;
  • тромбоцитів і лейкоцитів;
  • лейкоцитарну формулу;
  • розрахунок еритроцитарних індексів.
     

Відхилення будь-якого з показників за межі референтних значень вказує на наявність захворювання або запального процесу.

Стан щитовидної залози – важливий маркер жіночого здоров'я

Тиреотропний гормон (ТТГ). Гормони щитовидної залози беруть участь практично у всіх процесах організму, регулюючи обмін речовин і синтез деяких вітамінів, а також в здійсненні функцій інших гормонів. Так, ТТГ надає стимулюючу дію на всіх етапах синтезу гормонів щитовидної залози, що впливають на утилізацію вуглеводів, поглинання глюкози м'язами, білковий обмін, окислення жирних кислот. Тиреотропний гормон допомагає підтримувати вагу в нормі і зберігає стрункість.

Нестача або надлишок ТТГ може призвести до порушення репродуктивної функції або жіночого безпліддя. Клінічні прояви дисфункції щитовидної залози у жінок:

  • порушення менструального циклу;
  • кісти яєчників;
  • ановуляція (відсутність дозрівання яйцеклітини);
  • невиношування вагітності та передчасні пологи, підвищені ризики прееклампсії під час вагітності;
  • післяпологовий тиреоїдит (запалення щитовидної залози);
  • порушення внутрішньоутробного розвитку плода;
  • розумова відсталість у дітей на тлі вродженого гіпотиреозу.
     

Паратгормон (1-84) (ПТГ). Це гормон паращитовидних залоз, що підтримує нормальну концентрацію іонів кальцію в крові. ПТГ необхідний в фізіологічних кількостях для формування кісткової тканини. За перевищення концентрації паратгормону (гіперпаратіроідізмі) у жінок спостерігається дратівливість, погіршується пам'ять і порушується сон. У дорослих може розвиватися остеопороз і остеопенія, виразка шлунку і панкреатит, можливий розвиток ниркової недостатності.

Рання діагностика і своєчасне лікування щитовидної залози і паращитовидних залоз дозволяють запобігти або скоригувати порушення репродуктивних функцій, завчасно підготуватися до вагітності і народити здорових дітей.

Глюкоза в крові

Глюкоза – основне джерело енергії для клітин організму, єдине джерело енергії для головного мозку і клітин нервової системи. Здоровий жіночий організм підтримує певний рівень цукру в крові. Баланс глюкози залежить від гормонів підшлункової залози: інсуліну і глюкагону.

Дослідження рівня цукру використовується для скринінгу здорових жінок, для діагностики предіабету і діабету, а також при обстеженні вагітних. Глюкозу натщесерце важливо перевіряти навіть здоровим жінкам, оскільки діабет може протікати безсимптомно і діагностується вже на стадії судинних ускладнень.

Не виявлений своєчасно цукровий діабет 2-го типу може призвести до серйозних наслідків:

  • інфекцій нирок і сечового міхура;
  • діабетичної ретинопатії;
  • втрати зору;
  • ниркової недостатності;
  • коронарної хвороби серця;
  • інфаркту та інсульту;
  • трофічних незагойним виразок на ногах;
  • гіпертонічної хвороби і виникнення небезпечних ситуацій.
     

Діабету передує предіабет, при якому в організмі жінки вже відбуваються перші патологічні зміни. Різниця між діабетом і предіабетом полягає, перш за все, в рівні цукру в крові.

Здоров'я серцево-судинної системи

Згідно з даними ВООЗ, жінки частіше за чоловіків вмирають від серцево-судинних захворювань. Тому Програма 181 «Здоров'я жінки 25-45 років» і Програма 179 «Здоров'я жінки 45-60 років» включають визначення рівня холестерину. Знати свій ліпідний статус потрібно кожній жінці, яка піклується про здоров'я серцево-судинної системи, хоче знизити ризики розвитку атеросклерозу та ішемічної хвороби серця. Рівні холестерину і тригліцеридів в крові є важливими показниками ліпідного метаболізму. При підвищенні холестерину на стінках судин починають відкладатися бляшки, що звужують просвіт і знижують кровообіг. Це може стати причиною ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, гіпертонії, інсульту, облітеруючого склерозу судин ніг.

Порушення жирового обміну можуть траплятися на тлі:

  • вікових змін в жіночому організмі;
  • незбалансованого харчування;
  • малорухливого способу життя;
  • ендокринних захворювань.
     

Зміни біохімічних маркерів ліпідного статусу можуть свідчити про схильність до серцево-судинних захворювань.

Біомеркери функції печінки і нирок

Величезне значення для здоров'я і самопочуття жінки має стан її печінки і нирок. Основними біохімічними маркерами функцій цих органів є:

  • Аланінамінотрансфераза (АЛТ). Це один з печінкових ферментів, основна частина якого міститься в гепатоцитах (клітинах печінки), тому АЛТ є базовим маркером патологій органу. Оскільки фермент в незначній кількості міститься в клітинах серцевого м'яза, при її ураженні активність аланінамінотрансферази також може підвищуватися.
  • Білірубін загальний – це сума проміжних продуктів метаболізму гемоглобіну, що містяться в сироватці крові (непрямого і прямого білірубіну). Визначення рівня білірубіну має важливе значення при діагностиці захворювань крові, оцінці стану печінки, виявленні гепатиту і деяких захворювань підшлункової залози, а також інших тканин і органів, пов'язаних з жовчовивідними шляхами.
  • Креатинін. Це кінцевий продукт розпаду креатину, який грає важливу роль в енергетичному обміні. Зміна рівня креатиніну свідчить про порушення функцій нирок, а також про деякі захворювання м'язової системи.
     

Зазначені біохімічні маркери є важливими показниками жіночого здоров'я, так як впливають на стан безлічі органів і систем.

Феритин і жіноче здоров'я

Програма 179 «Здоров'я жінки 45-60 років»  включає визначення рівня феритина. Феритин – найбільш поширена форма депонування заліза в організмі. Це важливий біохімічний маркер запасів заліза, який одразу реагує на зміни. Ще одна функція феритина – реагувати на запальні процеси.

Жінки, на відміну від чоловіків, схильні до залізодефіцитної анемії (низького гемоглобіну), оскільки протягом життя втрачають гемоглобін під час менструацій і вагітності. Більш того, ймовірність завагітніти при залізодефіцитних станах знижується на 60%. Нестача заліза і безпліддя мають прямий зв'язок, оскільки порушується процес дозрівання яйцеклітини і овуляція. Крім того, при нестачі цього мікроелемента погіршується постачання тканин і клітин киснем, що негативно впливає на роботу яєчників і призводить до погіршення якості яйцеклітин.

Залізодефіцитна анемія проявляється такими неприємними для жінки симптомами:

  • почуттям втоми і підвищеної втомлюваності;
  • дратівливістю;
  • блідістю шкірних покривів;
  • ламкістю нігтів і випаданням волосся;
  • тахікардією;
  • нудотою, печією, блювотою
  • рясними менструаціями;
  • болем і набряком суглобів;
  • частими носовими кровотечами, кровоточивістю ясен;
  • хворобливістю м'язів;
  • гіперпігментацією шкіри;
  • загальними ознаками зниження імунітету.
     

Щоб не доводити організм до появи перерахованих вище симптомів, необхідно здавати кров на феритин.

Кому рекомендовані програми?

Дослідження рекомендується проходити з профілактичною метою жінкам, які:

  • вважають себе практично здоровими, але хочуть оцінити функціональний стан організму і виявити можливі ризики розвитку захворювань;
  • відчувають, що є певні проблеми зі здоров'ям, але не можуть визначити причину і характер нездужання;
  • бажають знизити ризики виникнення захворювань в майбутньому;
  • хочуть переконатися у відсутності проблем зі здоров'ям.

Як підготуватися? Кров з вени можна здати вранці до 11 годин натщесерце, через 8-12 годин після останнього прийому їжі (виключити жирну їжу). Або протягом робочого дня у відділенні ДІЛА, перерва після їжі повинна бути не менше 6 годин

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому