гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Вітамін D: вітамін або гормон?

13.07.2017
Фото - Вітамін D: вітамін або гормон?
Загальновідомо, що вітамін D, перш за все, відіграє ключову роль в кальцієво-фосфорному обміні і впливає на мінеральну щільність кісткової тканини. Ці «класичні» функції дозволили застосовувати препарати вітаміну D для профілактики рахіту у дітей, а також для профілактики та лікування остеопорозу у дорослих. На даний час до активної форми вітаміну D (кальцитріолу) виявлені специфічні рецептори (Vitamin D Receptors, або VDR) в клітинах різних органів і тканин, що дозволяє класифікувати вітамін D як D-гормон, який регулює безліч біологічних реакцій в організмі, а не тільки кальцієво-фосфорний обмін.

Метаболізм і основні ефекти вітаміну D

Вітамін D об'єднує групу речовин, з яких найбільш відомі вітамін D3 (холекальциферол) і вітамін D2 (ергокальциферол). Вітамін D3 синтезується в шкірі людини і тварин зі свого попередника (похідного холестерину) під впливом ультрафіолетових променів сонячного світла, а також надходить в організм з харчових продуктів тваринного походження (риб'ячий жир, вершкове масло, яйця, молоко). Вітамін D2 можна отримати тільки з їжі рослинного походження (дріжджі, хліб, гриби, деякі овочі).
 
Вітаміни D2 і D3 біологічно неактивні. Для активації необхідний процес перетворення в печінці в кальцидіол, а потім в нирках до біологічно активної форми - кальцитріолу.
 
«Некласичні» ефекти D-гормону:
  • регуляція обміну речовин;
  • стимуляція продукції інсуліну;
  • участь у функціонуванні імунної системи;
  • протизапальний, антибактеріальний, протираковий, антигіпертензивний і ряд інших ефектів;
  • участь в роботі репродуктивної системи.
Останні наукові дані свідчать про те, що низький рівень вітаміну D тісно пов'язаний:
  • з високим ризиком загальної смертності;
  • з ризиком серцево-судинних захворювань;
  • з виникненням онкологічної патології (рак молочної залози, рак передміхурової залози і товстої кишки);
  • з саркопенією (дефіцит м'язової маси);
  • з ожирінням, метаболічним синдромом, а також розвитком інсулінорезистентності та цукрового діабету 1 і 2 типу у дорослих.

Вплив вітаміну D на репродуктивну функцію

Поряд з впливом на більшість життєво важливих процесів у організмі людини вітамін D здатний впливати на репродуктивні органи як безпосередньо, за допомогою зв'язування зі своїм рецептором, так і опосередковано, через стимуляцію синтезу стероїдних гормонів (естрогенів, прогестерону, тестостерону), які необхідні для правильного функціонування репродуктивної системи у чоловіків і жінок.
 
В даний час існують переконливі дані про вплив вітаміну D на ряд гінекологічних захворювань:
  • ендометріоз;
  • синдром полікістозних яєчників;
  • лейоміому (гладком'язову пухлину) матки.
Крім того, в результаті деяких досліджень було показано, що у жінок з достатнім рівнем вітаміну D ймовірність завагітніти значно вище в порівнянні з жінками з дефіцитом вітаміну D.

Поширеність дефіциту вітаміну D

Дефіцит вітаміну D в сучасних умовах - це нова метаболічна пандемія. В групі ризику з розвитку дефіциту вітаміну D знаходяться:
  • немовлята;
  • люди з обмеженим перебуванням на сонці (працюючі в закритих приміщеннях, на підземних роботах, в нічну зміну);
  • темношкірі;
  • люди з ожирінням;
  • люди з захворюваннями, що супроводжуються порушенням всмоктування жирів.
В зону ризику дефіциту вітаміну D потрапляють жителі всієї території Європи, в тому числі й України, так як кут падіння ультрафіолетових променів сонячного світла цих регіонах Земної кулі не дозволяє повноцінно використовувати механізм синтезу вітаміну D3 в шкірі.
 
З віком кількість людей з дефіцитом вітаміну D збільшується, що пов'язано зі зниженням вмісту попередника вітаміну D3 в шкірі літніх людей.

Діагностика

Найбільш адекватним методом оцінки вмісту вітаміну D є визначення в крові його проміжного метаболіту 25-гідроксивітамину D [25 (OH) D], який повною мірою відображає сумарну кількість вітаміну D, що виробляється в шкірі з його попередника під дією ультрафіолетових променів та надходить з харчових продуктів і харчових добавок.

Профілактика

В даний час корекція дефіциту вітаміну D стосується людей будь-якого віку, а не тільки немовлят. Вибір оптимальної дози вітаміну D залежить від вихідної концентрації 25 (OH) D в сироватці крові, а подальші дослідження рівня вітаміну D необхідні для визначення ефективності проведеного лікування.
 
На думку експертів Міжнародного ендокринологічного суспільства, дефіцит вітаміну D визначається як рівень 25 (OH) D в сироватці крові менше 50 нмоль/л. Рівень 50-75 нмоль/л розцінюється як недостатність вітаміну D, а оптимальний вміст становить понад 75 нмоль/л. Згідно з рекомендаціями «The Vitamin D Society», канадського суспільства експертів з вивчення вітаміну D, оптимальним рівнем 25 (OH) D в сироватці крові можна вважати 100-150 нмоль/л.
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому