гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Унікальний досвід ДІЛА у боротьбі з COVID-19

12.02.2021
Фото - Унікальний досвід ДІЛА у боротьбі з COVID-19

Медична лабораторія ДІЛА надає якісні лабораторні послуги жителям України ще з 1998 року. Курс на інноваційні рішення, дотримання в роботі усіх необхідних національних і міжнародних стандартів та виняткова відповідальність перед споживачем дозволили заслужити звання Експерта з лабораторної діагностики. Яким був 2020 рік, що пройшов під знаком COVID-19, для лабораторії ДІЛА – читайте у статті.

За останні 100 років світ не бачив настільки масштабної пандемії. І для лабораторії ДІЛА, як і для кожної людини та кожного бізнесу, 2020 рік став важким та непередбачуваним, повним несподіванок та випробувань на міцність. Працювати доводилося у атмосфері невизначеності, панічних настроїв, відсутності необхідної інформації. Пандемія внесла свої корективи у чітку роботу персоналу та злагоджений робочий процес, змусила діяти швидко, відшукуючи нові шляхи подолання кризової ситуації.

Враховуючи досвід інших країн та спираючись на власні знання законів епідеміології стосовно механізму і шляхів передачі інфекції, ДІЛА зробила єдиний правильний висновок: головним кроком до подолання ситуації є вчасна діагностика та масове тестування населення.

Перший випадок COVID-19 в Україні офіційно було зареєстровано 3 березня. А вже 23 березня в ДІЛА було прийнято рішення не лишатися осторонь, а задіяти всі свої знання, ресурси та досвід на забезпечення доступної та якісної ПЛР діагностики населенню. ДІЛА однією з перших приступила до тестування, починаючи із 100 замовлень на день у квітні. На сьогодні лабораторія є лідером у галузі ПЛР діагностики, виконавши понад 320 тис. ПЛР тестів і понад 100 тис. тестів на антитіла. Фахівці ДІЛА розробили найбільш повний діагностичний алгоритм на підставі рекомендацій авторитетних світових організацій в галузі охорони здоров'я (CDC, ВООЗ та ін.), який дозволяє з високою ймовірністю встановити діагноз у найбільш прийнятні терміни.

В якому напрямку довелося працювати лабораторії?

Незважаючи на лавиноподібне поширення захворюваності на COVID-19, фахівці ДІЛА не згортали основну діяльність лабораторії, надаючи лабораторні дослідження з усіх напрямків діагностики. Можливо, комусь здається, що всі сили були кинуті на забезпечення потреби у ПЛР-тестах, але це не так. Нам довелося працювати у 2-х напрямках:

  • впровадження нових досліджень та послуг, яких вимагали COVID-19 і карантинні обмеження;
  • розвиток базової лабораторної діагностики, бо і в умовах пандемії люди хворіють на всі звичайні хвороби і потребують обстеження.
     

Діагностичні алгоритми розвивалися відповідно до вимог пандемії. Щоденне відстежування світових досягнень щодо діагностики та лікування нової інфекції, лягло в основу розробки комплексних досліджень стосовно прогнозу ускладнень COVID-19, які допомагають лікарю вчасно зреагувати і знизити ризик важкого перебігу та летальності.

Спираючись на доказові дані в ДІЛА дотримувались правильної послідовності запуску нових продуктів для діагностики COVID-19 від ПЛР до антигену. На сьогодні лабораторія пропонує найбільш оптимальні та перевірені дослідження, працює з різними видами біоматеріалу (назофарингеальний мазок, калові маси, бронхо-альвеолярний лаваж, венозна кров), що підвищує вірогідність виявлення вірусу.

Точність та достовірність кожного результату в ДІЛА забезпечується системою менеджменту якості, що відповідає вимогам міжнародних стандартів. В 2020 році ДІЛА розширила сферу акредитації за стандартом ДСТУ EN ISO 15189:2015 на дослідження COVID-19 і на сьогодні ми є єдиною приватною медичною лабораторією в Україні, що має державну акредитацію досліджень на COVID-19 методами ПЛР та ІХЛА. Кожен наш клієнт може бути впевненим, що результат, який він отримує, відповідає всім необхідним вимогам для оформлення документів для виїзду за кордон та захищений від підробок.

Які нові сервіси почали працювати в період пандемії?

Лабораторія ДІЛА завжди працювала відповідно до вимог часу. Протягом 2020 року було впроваджено багато сервісів, спрямованих на забезпечення доступності лабораторної діагностики. Це і оптимізація робочих процесів всередині компанії, і повне переформатування режиму у відділеннях та офісах. Одною з перепон стала посилена тривожність населення, страх заразитися і на вирішення цього питання також було докладено чимало зусиль.

  1. Послуга «Виклик медсестри додому» була автоматизована та розширена як географічно, так і збільшено кількість бригад. На сьогодні у різних містах України ми можемо і прийняти до 400 викликів на добу, замість 20.
  2. В контакт-центрі ДІЛА створено виділену інформаційну лінію COVID-19, яка на сьогодні прийняла та опрацювала більше 80 тис. звернень. Запрацював у посиленому режимі сервіс безкоштовних онлайн консультацій наших лікарів з унікальним професійним досвідом і загалом кількість дзвінків збільшилася у 7 разів.
  3. Впроваджено автоматизовану анкету, QR-код і водяні знаки на бланку для захисту результатів досліджень від підробок. Нові бланки результатів доступні з автоматичним перекладом на англійську та російську мови при додатковому замовленні послуги клієнтом. Бланки англійською мовою містять усі вимоги для перетину кордонів України та інших країн світу (QR-код, водяні знаки, інформацію про аналізатори, інформацію про міжнародну акредитацію ISO 15189).
  4. Наша лабораторна система інтегрована із сервісом Дій вдома для автоматичного дострокового припинення самоізоляції. В бланку результату дослідження на COVID-19 методом ПЛР міститься інформація про відносне вірусне навантаження (показник Ct), що дозволяє судити про заразність людини для оточуючих.
  5. Ми зауважили на різні потреби клієнтів для тестування на COVID-19 (від необхідності діагностики до отримання довідки для виїзду), забезпечивши точність і оптимальні терміни, доступність (60+ відділень), і можливість цілодобового доступу до лабораторної діагностики (відділення за адресою пр-т Голосіївський, 15). Наприклад, завдяки запатентованій європейській технології Fast Track Diagnostics від Siemens клієнт ДІЛА отримує точний та достовірний результат ПЛР тесту вже за 12 годин, і це один з найкращих термінів виконання на ринку сьогодні.
  6. Ми доклали максимум зусиль, щоб забезпечити безпеку нашого персоналу і пацієнтів при візиті до нас, впровадивши максимальні протиепідемічні заходи. Ми проводимо контроль кількості людей у приміщенні, які одночасно можуть знаходиться у відділенні, дотримання дистанції і масочного режиму, розділяємо потоки потенційно здорових та потенційно інфікованих. Окрім того, ми дезінфікуємо, миємо, провітрюємо, вентилюємо, знезаражуємо, обробляємо ультрафіолетом і знову дезінфікуємо.
  7. Ми проводимо санітарно-просвітницьку роботу серед споживачів, розміщуючи просту, зрозумілу інформацію про епідситуацію, запобіжні заходи, методи діагностики на сайті, плакатах, у буклетах та листівках.
     

Інвестиції тільки у розширення виробництва ПЛР в 2020 році склали близько 1 млн євро. Компанія має відділ технологічного розвитку, який підтримує контакти з провідними світовими виробниками обладнання та реагентів для пошуку кращих технологічних рішень. Вибором лабораторії є кращі виробники обладнання: Siemens, Abbott, Bio-Rad, Beckman Coulter, кращі реагенти. Але не дивлячись на це, в ДІЛА обов’язково проводиться власна валідація (перевірка) відповідно до вимог міжнародного стандарту ISO 15189, оскільки лабораторія несе персональну відповідальність за результат перед кожним своїм споживачем.

ДІЛА соціально відповідальний бізнес. Діяльність компанії абсолютно прозора і відкрита. Співпраця із різними благодійними фондами та участь у благодійних акціях зазвичай не афішується, але серед наших спільних проектів є Таблеточки, Краб і Клуб Добродій. ДІЛА завжди підтримує лікарів, спортсменів, військових. Персонал ДІЛА працював і працює понаднормово, щоб вчасно виявляти хворих і не допускати поширення епідемії, забезпечуючи профогляди практично для всіх великих бізнесів, зберігаючи робочі місця, захищаючи людей від небезпеки.

Ситуація з COVID-19 унікальна, і у звичайних людей і у фахівців був відсутній досвід як з цим боротися. Але ДІЛА змогла дати гідну відповідь новим викликам сьогодення, зберігаючи і примножуючи надбання минулих років.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому