гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Щитоподібна залоза як привід для занепокоєння

17.06.2016
Фото - Щитоподібна залоза як привід для занепокоєння

Тема патології щитоподібної залози для України має особливе значення, адже, незважаючи на те, що після аварії на Чорнобильській АЕС минуло вже 30 років і радіаційний фон давно не перевищує допустимих меж, кількість хворих не тільки не зменшується, а зростає з кожним роком. Медична статистика не радує: за підсумками 2015 року в Україні спостерігаються близько 2 мільйонів пацієнтів із захворюваннями щитовидки, з них близько 40 тисяч пацієнтів з онкопатологією.

Роль щитоподібної залози в організмі

Щитоподібна залоза - своєрідний «генератор» енергії в організмі. Вона виробляє гормони тироксин (T4), трийодтиронін (Т3), і тиреокальцитонин, що впливають на енергетичний обмін в кожній клітинці і тим самим регулює всі процеси в організмі - дихання, травлення, сон, активність, і відповідає за правильну роботу внутрішніх систем - від серцево-судинної до репродуктивної.

У свою чергу, Т3 і Т4 виробляються під впливом тиреотропного гормону (ТТГ) гіпофіза. Якщо функція щитоподібної залози не порушена, то, відповідно, рівень ТТГ визначається в межах норми.

Захворювання щитоподібної залози

Оскільки вплив гормонів щитоподібної залози на організм не має вузької спрямованості, то і клінічна картина захворювань дуже різноманітна. Саме тому пацієнти, які мають проблеми з щитовидкою, часто подовгу лікуються у різних фахівців, не підозрюючи про справжні причини нездужання. Люди можуть скаржитися на підвищену стомлюваність, слабкість, головний біль, зниження працездатності, дратівливість, депресію, пояснюючи їх втомою. І при цьому навіть не здогадуватися, що справа в порушенні роботи щитоподібної залози.

Ознаки, що дозволяють запідозрити дисфункцію щитоподібної залози:

  • Втома, навіть після тривалого сну;
  • Зміна маси тіла як в одну, так і в інший бік;
  • Дратівливість, депресія, безсоння;
  • Розлади уваги і пам'яті;
  • Озноб або, навпаки, жар у всьому тілі;
  • Болі в м'язах і суглобах;
  • Порушення травлення, дисфункція кишковика;
  • Підвищення рівня холестерину.

Подібна симптоматика може свідчити про наявність прихованої патології щитоподібної залози, яку виявити можна тільки за допомогою спеціальних гормональних досліджень.

Характерні клінічні прояви захворювань щитоподібної залози пов'язані з надмірним або недостатнім рівнем вироблення гормонів.

На гіпертиреоз, причиною якого є підвищене вироблення гормонів, страждають переважно жінки. Прояви захворювання пов'язані із зростанням інтенсивності обмінних процесів. Якщо вас турбує підвищена дратівливість, різке зниження маси тіла, пітливість, серцебиття або аритмія, відчуття жару, тремор рук, підвищення температури тіла, не пов'язане з інфекціями, то це ознаки надлишку гормонів щитоподібної залози. При гіпертиреозі також виникають порушення менструального циклу і безпліддя.

Стан, пов'язаний зі зниженням вироблення гормонів щитоподібної залози, називається гіпотиреозом. Має латентний (прихований) перебіг і тому часто виявляється випадково при обстеженнях. При нездужаннях загального характеру, які часто списуються на результат перевтоми або вагітності, - слабкості, швидкій стомлюваності, зниженні працездатності, погіршенні пам'яті, стрімкому збільшенні ваги, набряклості, сухості шкіри, тьмяності і ламкості волосся, - можна запідозрити зниження функції щитоподібної залози. Як правило, для гіпотиреозу характерні порушення менструального циклу і рання менопауза. Вагітність на тлі гіпотиреозу виникає рідко, а якщо виникає, зазвичай, завершується мимовільним абортом або передчасними пологами.

Методи діагностики

Порушення функції щитоподібної залози легко виявляються за допомогою визначення рівня гормонів в крові. В даний час в лабораторії ДІЛА застосовуються найсучасніші і високочутливі методи діагностики, що дозволяють виявити навіть незначні зміни, а значить вчасно помітити приховані порушення функції щитоподібної залози. Висока специфічність і чутливість, інформативність і широка доступність зробили Програму 123 «Перевір здоров'я щитоподібної залози» одним з найважливіших методів обстеження при будь-яких її захворюваннях. Якщо ви роками безрезультатно лікуєте порушення серцевого ритму, неврологічні порушення, хвороби шкіри та травної системи, пройдіть Програму 123 і при виявленні порушень - зверніться до ендокринолога.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому