гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

ДІЛА бере участь у першому всеукраїнському дослідженні щодо поширеності COVID-19

23.06.2021
Фото - ДІЛА бере участь у першому всеукраїнському дослідженні щодо поширеності COVID-19

Протягом літа 2021 року по всій Україні проходитиме перше масштабне дослідження щодо вивчення імунного статусу українців до COVID-19. Загальнонаціональний проект впроваджують п’ять організацій у партнерстві – Товариство з обмеженою відповідальністю «МЛ «ДІЛА», державна установа «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України», громадська організація «Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка», приватне підприємство «Центр соціальних експертиз ім. Ю. Саєнка» та Товариство Червоного Хреста України, які разом зі Світовим банком фінансують його проведення. 

Мета дослідження – визначити рівень розповсюдженості антитіл до SARS-CoV-2 серед дорослого населення України. Це дозволить оцінити інтенсивність розповсюдження епідемії COVID-19 та визначити найбільш уражені групи населення (за віком, статтю, територією проживання тощо) до вірусу SARS-CoV-2. 

Дослідження має дві складові – медичну та соціологічну: 

  1. Медична складова є основною. Її мета – визначити в учасників наявність або відсутність антитіл класу IgG до вірусу SARS-CoV-2.  
  2. Соціологічна складова – опитування українців щодо їх досвіду захворювання на COVID-19, поведінки під час епідемії, дотримання карантинних норм, а також щодо соціально-демографічних факторів, які можуть вплинути на зараження. Опитування проводитиметься професійними інтерв’юерами паралельно із забором крові.
     

У рамках дослідження лабораторія ДІЛА виступає медичним партнером. Наше головне завдання – активна участь у рамках медичної складової. ДІЛА надає обладнання та витратні матеріали для медичних працівників, проводить  навчання персоналу, залученого у дослідженні, та їх супровід під час проведення польових робіт. Адже до кожної команди виїзду входить медичний працівник з місцевого закладу охорони здоров'я, який відповідає за забір крові в учасників. Також ДІЛА забезпечує доставку зразків з населених пунктів та  проведення аналізу зібраного біоматеріалу на антитіла до SARS-CoV-2.

Робота мобільних бригад, відбір зразків крові та опитування розпочалися 7 червня та триватимуть протягом 4-6 тижнів. Аналіз даних буде проведений у період з липня по серпень 2021 року. Остаточний звіт з дослідження буде опублікований орієнтовно вже у вересні. 

Усього до участі  дослідженні запрошено майже 9 тисяч людей з усієї України, буде відібрано більше 6 тисяч зразків. Учасники дослідження відбираються випадковим чином, а участь є добровільною та анонімною. Долучитися до дослідження за власним бажанням не можна. Люди, які вже отримали щеплення, також будуть виключені .

Результати дослідження будуть використані Радою національної безпеки та оборони України, Міністерством охорони здоров’я України, Центром громадського здоров’я та іншими державними установами і громадськими організаціями для визначення реальних масштабів поширення COVID-19. Це сприятиме раціональному плануванню подальших протиепідемічних і профілактичних заходів. 

Докладніше про дослідження на сайті Центру громадського здоров'я

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому