гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

ДІЛА оголошує полювання на мутантів

01.07.2021
Фото - ДІЛА оголошує полювання на мутантів

Віруси постійно змінюються в результаті мутацій, і SARS-Cov-2 не виняток. Одним штамам притаманне більш швидке поширення, іншим - більш висока заразність. Відмінності можуть бути і в клінічній картині при зараженні різними штамами. Наприклад, у Британського штаму B.1.1.7 на 50% вище ризик інфікування оточуючих, і, на відміну від Уханьского, практично не зустрічається аносмія - втрата можливості відчувати запахи. Але при цьому захворювання протікає важче і з більш високим рівнем летальності. Новий штам Дельта (B.1.617.2), який швидко поширюється по всьому світу має ще більш високу контагіозність (час зараження становить 5-10 секунд, на відміну від 15 хвилин у менш контангіозних штамів) і може інфікувати людей з імунною відповіддю. Ще однією особливістю Дельта-штаму є можливість передачі в різних вікових групах, у тому числі від 12 до 20 років. Інкубаційний період коротший і складає 1-3 дні, а час виведення з організму набагато більший - 13-15 днів. У заражених B.1.617.2 спостерігається підвищене вірусне навантаження.

До того ж інфіковані різними варіантами вірусу пацієнти по-різному реагують на лікування, мутації можуть знижувати чутливість до тих чи інших лікарських препаратів. Впливають зміни в генетичному коді вірусу і на ймовірність повторного зараження: антитіла, вироблені в процесі захворювання одним штамом, не завжди можуть нейтралізувати «мутанта». І він проходить цей бар'єр, знову заражаючи організм.

Саме тому для лабораторної діагностики важливо, щоб нові мутації SARS-Cov-2 не призвели до того, що вірус буде «вислизати» із зони видимості тест-системи. Наш новий тест Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК RT-ПЛР-якісний, (мутації) спрямований на виявлення 10-ти можливих мутацій коронавіруса SARS-Cov-2. Дослідження дозволяє не тільки визначити наявність або відсутність інфікування, а й ідентифікувати штам вірусу.

Чому важливо знати штам?

У разі інфікування це дозволяє:

  • Дати клінічну та епідеміологічну оцінку захворювання - про ступінь заразності, небезпеку для оточуючих, необхідність застосування екстрених карантинних заходів та обстеження контактних осіб.
  • Дати консультацію пацієнту щодо ефективності вакцинації, необхідності та термінів повторної вакцинації.
  • Визначитися із необхідністю додаткових обстежень.
     

Точно знаючи штам SARS-Cov-2, лікар може прогнозувати перебіг і можливі наслідки хвороби, призначати ефективне лікування і профілактичні заходи для попередження небезпечних ускладнень.

Таким чином, новий тест Коронавірус (SARS-Cov-2), COVID-19, РНК RT-ПЛР-якісний, (мутації) має високу діагностичну цінність як для лікаря так і для пацієнта, оскільки дозволяє не тільки виявити наявність або відсутність збудника, але і в разі виявлення вірусу виявити мутації в його геномі. А це буде впливати на розробку тактики лікування і супроводу як самого пацієнта, так і контактних осіб. До того ж ідентифікація штаму допоможе в прогнозуванні можливих наслідків захворювання для здоров'я і життя пацієнта, а також в ухваленні рішення щодо необхідності повторної вакцинації.

Дослідження рекомендовано:

  • за наявності ознак ГРВІ, пневмонії, в тому числі при негативному ПЛР, який не визначає мутації;
  • після контакту з хворими або за підозри на COVID-19;
  • при повторному інфікуванні;
  • людям, які знаходяться в зоні постійного ризику інфікування новими штамами SARS-Cov-2 - це, насамперед,  працівники митниці, аеропортів, залізниць, прикордонники, студенти, медики, які доглядають за хворими COVID-19;
  • людям, які повернулися з країн, де поширені мутовані штами, навіть за відсутності симптомів (щоб виключити безсимптомне носійство);
  • хворим COVID-19 після вакцинації, особливо важливо при наявності антитіл;
  • за тяжкого перебігу захворювання, що не піддається стандартної терапії, яка показала свою ефективність у випадках з іншими штамами.
     

Впровадження нового дослідження в клінічну практику дозволить запобігти поширенню мутованих штамів SARS-Cov-2 серед населення України. Результат: стабілізація епідеміологічної ситуації в країні, а головне - збереження людських життів та поліпшення здоров'я нації.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому