гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Українки розповіли свої історії лікування раку шийки матки

11.02.2022
Фото - Українки розповіли свої історії лікування раку шийки матки

 

Рак шийки матки – це саме той випадок, коли своєчасний огляд та регулярний скринінг є найнадійнішими способами профілактики. Самостійно виявити передракові стани, коли захворювання ще добре піддається лікуванню, неможливо. На ранніх стадіях ще немає болю, відчуття дискомфорту та інших ознак, які можуть насторожити. В той час як лабораторне дослідження є цінним і точним методом діагностики. Скринінг на схильність до раку шийки матки є важливим аспектом охорони жіночого здоров'я у всьому світі. Ефективність ПАП-тесту у боротьбі з раком шийки матки визнана у більшості країн, а кількість випадків летального результату внаслідок впровадження тесту там скоротилися більш ніж на 80%. Це пов'язано із поширенням скринінгових програм, які стали доступнішими.

В Україні рак шийки матки знаходиться на 3-му місці за смертністю серед злоякісних новоутворень у жінок, загалом у Європі – на 7-му. Головні причини – невчасне звернення до лікаря та пізнє виявлення. Як в Україні лікують рак шийки матки? Як упоратися з цим важким діагнозом? І чому важливо не опускати руки за хвороби? ДІЛА розповість історії трьох українок, які пережили цю хворобу. Кожна історія – приклад того, що рак – не вирок, якщо його правильно лікувати. Але тільки в тому випадку, якщо звернутися до лікаря вчасно.

Просто, безболісно, доступно, а головне – своєчасно, виявити патологічні зміни у шийці матки можна за допомогою обстеження у ДІЛА:

  • ПАП-тест методом рідинної цитології зі знижкою 10% при замовленні онлайн;
  • Комплексна Програма 129 "Захисти себе від раку шийки матки" (ПАП-тест методом рідинної цитології та ВПЛ, Комплексне генотипування ДНК 28 типів, напівкількісний формат, REAL TIME ПЛР) - знижка 15% вже включена у вартість.
     

Дізнавайтеся деталі Акції за посиланням.


«Чоловік від мене не відходив»

Тетяна Іванівна Б., мешкає у Чернівцях, їй 40 років, працює. Два роки тому їй поставили діагноз – рак шийки матки. Вона пройшла важкий шлях від діагностики до реанімації, але все це тривалий час продовжувала вірити у одужання. Жінка запідозрила недобре після того, коли менструація настала вдруге на місяць. Так тривало 3 або 4 місяці, коли вона звернулася до лікаря.

 «Як це завжди і буває, все виявилося несподівано. На тлі повного здоров'я, навіть у моєму віці, у мене раптом почалися проблеми – біль унизу живота. У поліклініці на огляді гінеколог сказала, що на шийці матки у мене з'явився поліп. Одразу ж направили на операцію. Коли віддалену пухлину обстежили, одразу повідомили, що в мене рак шийки матки.

Чесно кажучи, спершу не хотілося навіть вірити в це, до того навіть не уявляла, що таке рак, і що це може статися саме зі мною. Переживання та страхи з'явилися пізніше. Вдома, звичайно, всі переживали, мама дивилася таким жалісним поглядом, постійно плакала, чоловік від мене не відходив. Я забороняла мамі плакати, а чоловік забороняв мені дивитися щось погане в інтернеті, він мене взагалі сильно підтримував.

В обласному онкодиспансері повідомили, що необхідне оперативне лікування. Я не повірила. Було вирішено одразу їхати до Києва. Онкологія – це взагалі такий діагноз, коли час є одним із найцінніших ресурсів. У всіх сенсах цього слова.

Коли отримуєш такий діагноз, лікарі постійно кажуть зробити одне чи інше, треба щось видалити або не можна зберегти, посилаються на протоколи и нормально нічого не пояснюють.  Мені пощастило, в мене був лікар, який все пояснив та цікавився моїм здоров’ям. Мені розробили план лікування, спершу обстеження, операції, тривале відновлення. Коли є план – добре, адже ти знаєш, що на тебе чекає і що буде потім. Мені зробили операцію, видалили уражену область, перевірили порожнину. Загалом всі органи мені вдалося зберегти, і я не чекала, що лікарі можуть бути настільки крутими! Але, поговоривши з лікарями, я зрозуміла, що мій випадок – скоріше виняток із правил. У 99% не вдається зберегти органи. І ще мені сказали, що якби я регулярно здавала мазок на цитологію (звичайний ПАП-скринінг), усіх цих кіл пекла можна було б уникнути, і питання про видалення органів навіть не порушувалося б. На жаль, іншим жінкам не щастить, як мені.

Зараз я почуваюся чудово і стала «маніяком» щодо власного здоров'я. Проходжу обстеження кожні три-чотири місяці. Тепер моє здоров'я на першому місці, все інше зачекає. Хочу звернутися до жінок: «Багато хто з нас забуває про себе, забуває, що потрібно відвідувати лікаря, регулярно здавати аналізи. Я про себе не забуваю. Якщо я сама про себе не подбаю, то хто?».

Дійсно, регулярний ПАП-тест дозволяє своєчасно виявити зміни на шийці матки. Мазок Папаніколау є процедурою взяття зразків клітин з шийки матки, потім ці клітини вивчають під мікроскопом. Дослідження необхідне для виявлення клітинних аномалій, які можуть вказувати на рак шийки матки та інші захворювання – наприклад, запальні процеси та інфекції. Пап-тест здатний виявляти передракові стани і навіть дуже малі пухлини, які можуть призвести до розвитку раку шийки матки.

Регулярне його проходження з початком статевого життя на 80% знижує ризик захворіти на рак шийки матки.

До факторів, що підвищують ризик раку шийки матки, належать:

  • ранній початок статевого життя з великою кількістю статевих партнерів;
  • куріння;
  • непостійне використання засобів бар’єрної контрацепції;
  • травми шийки матки;
  • спадковість, рак шийки матки у матері/бабусі/сестри;
  • ВІЛ-інфекція;
     

За їх наявності показане більш інтенсивне спостереження.

«Добре, що перевірилася»

Ганна, 32 роки, народила доньку три роки тому. Нарешті, у неї з'явився час, щоб звернутися до лікаря. Та й привід знайшовся – із чоловіком запланували ще одного малюка. І ось на огляді, як грім серед ясного неба, пролунав страшний діагноз – рак шийки матки! Вона знала після вагітності про те, що має якісь проблеми з шийкою матки, але не прислухалася до порад лікарів негайно вилікуватися, а хвороба за 3 роки дуже стрімко спрогресувала. На щастя, рак шийки матки у неї виявили на такій стадії, коли операція ще була можлива. Ганна житиме і виховуватиме свою доньку. Проте через операцію більше не зможе мати дітей.

«Коли ми з чоловіком запланували другу дитину, я й подумати не могла, що в мене знайдуть рак. Раніше про такий діагноз навіть не замислювалася, тим більше, що його можуть поставити саме мені. Новина була дуже болісною, було дуже важко морально. Виявилося, що рак розвивався довго, з юного віку була заражена папіломавірусом, але й здогадатися не могла, що все зайде так далеко. Та й післяпологова ерозія додалася, що швидше за все і прискорило процес.

Якби я регулярно перевірялася у гінеколога та здавала всі необхідні аналізи, всього цього не було б. Але ж я весь час з малюком, то часу не було, то ще якісь причини були. Отже, дівчата, постійно перевіряйтеся і робіть мазок, рак може розвинутися швидко і дуже непомітно!»

Головна користь тесту Папаніколау полягає в тому, що він є ефективним методом виявлення негативних станів шийки матки та врятував життя мільйонам жінок. Рак проявляється тоді, коли здорові клітини шийки матки перетворюються на аномальні та починають безконтрольно рости. Вони проникають глибоко у тканини і, розвиваючись, можуть поширюватися на інші органи.

«Хвороба не обирає»

Діана із Харкова. Їй 44 роки. Вона мати двох дітей і в неї чудовий чоловік. «Але хвороба не обирає», - згадує жінка. У 2019 році їй поставили діагноз рак шийки матки 4-ої стадії, неоперабельний. За два роки лікування Діана отримала понад 30 сеансів променевої терапії.

«Коли дізнаєшся про свій діагноз, дуже важливо мати якийсь стимул, маячок, знати, що люди виживають і з 4 стадією. Інформації про успішні клінічні випадки знайшла дуже мало, чомусь багато хто боїться говорити про це. Але моїм стимулом стала подруга знайома, у якої 10 років тому був діагностований рак головного мозку. Вона перемогла хворобу і зараз живе повноцінним життям. У скрутні моменти я згадувала Регіну, і думала: «Вона змогла, і я теж зможу!». Був рецидив. Я пройшла його.

За ці непрості два роки свого життя час я багато зрозуміла, у тому числі й те, що мало роботи лише лікарів. Сама людина теж має відповідати за своє життя. Зараз я почуваюся чудово. Регулярно проходжу огляди, бо рак може повернутися. Якби я відповідальніше ставилася до свого здоров'я, моє життя могло скластися по-іншому….

Хочу звернутися до всіх жінок. Будь ласка, уважніше ставтеся до свого життя та свого здоров'я!».

Такі історії – не рідкість. І далеко не кожна жінка готова розповісти про свою боротьбу зі смертельною недугою. Тим більше, якщо мова заходить про подібні діагнози. Але кожна, хто ділиться своїм досвідом боротьби з онкологією, дає шанси іншим, хто все ще не наважується на візит до лікаря, побачити у наведеному прикладі себе і зробити цей крок – крок до здоров'я.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому