гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

«Омікрон»: що нам відомо сьогодні?

02.02.2022
Фото - «Омікрон»: що нам відомо сьогодні?

 

Люди у всьому світі переймаються новим варіантом COVID-19 «Омікрон». Як ніколи стали актуальними засоби індивідуального захисту, причому бажано з високим ступенем захисту (N95), соціальна дистанція та антисептики. Через «Омікрон» багато країн серйозно посилили антиковидні протоколи і знову запровадили ПЛР-тести для приїжджих. Експерти ДІЛА проаналізували останні наукові дані про новий варіант коронавірусу, з якими ви можете ознайомитись у статті.

Почнемо з того, що штам «Омікрон», який вперше ідентифікований у Південній Африці у листопаді минулого року, значно відрізняється від своїх попередників. Усього за 3 тижні крива щоденних заражень у ПАР різко пішла вгору, це призвело до чергового посилення обмежувальних заходів і навіть переполоху на світовому фондовому ринку. Втім, за кілька тижнів статистика різко пішла на спад.

Тим часом вчені отримують дедалі більше даних про новий штам. Варіант коронавірусу COVID-19 «Омікрон» викликає занепокоєння ВООЗ насамперед через мутації, які можуть вплинути на його поведінку. Підтверджується попередня інформація про високу заразність «Омікрону». Але навіть зараз про нього все ще відомо небагато, тому продовжуються численні дослідження з метою оцінки шляхів його передачі, швидкості поширення, тяжкості хвороби та ризику повторного зараження.

Коли і як виник «Омікрон»?

У ВООЗ дізналися про новий штам 24 листопада від влади ПАР, де на той момент вже більше двох тижнів захворюваність впевнено прогресувала. Того ж дня спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров'я взяли новий варіант під посилений контроль. Він отримав назву «Омікрон» та офіційний номер B.1.1.529, а вже 26 листопада у ВООЗ офіційно заявили про занепокоєння. До речі, розшифрувавши геном «Омікрону», вчені встановили, що перші випадки зараження ним у ПАР діагностували ще 9 листопада.

Коли вірус інтенсивно поширюється та спричиняє численні інфекції, ризики його мутацій зростають. Чим більше можливостей поширення вірусу, тим більше можливостей його змін.

Поява нових варіантів на кшталт «Омікрону» нагадує нам, що до кінця пандемії COVID-19 ще не близько. У той же час не слід забувати про актуальні заходи для запобігання поширенню коронавірусу: це все ті ж соціальне дистанціювання, носіння масок, регулярне миття рук та інтенсивне провітрювання приміщень. Не менш важливим є і те, щоб вакцини та інші засоби протидії вірусу були доступні повсюдно. Саме відсутність доступу до вакцин, зокрема у країнах на півдні Африки, робить їх населення особливо вразливим до вірусу. А ми вже знаємо, що чим швидше поширення, тим більше мутацій.

Чим небезпечні ці мутації?

Ще у грудні вченим практично нічого не було достовірно відомо про новий варіант SARS-CoV-2, оскільки масштабні дослідження тільки почали проводитися. Було встановлено лише те, що «Омікрон» істотно відрізняється від попередніх штамів: у його геномі нарахували понад 50 мутацій, кожна з яких може впливати на набір білків, що виробляються, і, відповідно, на властивості самого вірусу. Причому з п'ятдесяти виявлених мутацій майже три десятки розташовані на тій ділянці геному, що відповідає за склад і, відповідно, форму спайкового білка – того самого, з якого складаються всім відомі шипи коронавірусу, що нагадують корону.

Що це означає?

  1. Оскільки саме шипи відповідають за проникнення вірусу всередину клітини, будь-яка зміна форми спайкового білка може вказувати на те, що SARS-CoV-2 еволюціонував і навчився ефективніше проникати в клітини. Це означає, що збільшилася його заразність.
  2. Головне завдання антитіл як у вакцинованих, так і у хворих, полягає в нейтралізації спайкового білка. Тому будь-які зміни у структурі шипа можуть послабити дію вакцин та знизити рівень імунного захисту.

Численні дослідження підтвердили, що «Омікрон» поширюється зі швидкістю, небаченою для «Дельти», яку раніше вважали вкрай заразним штамом. Одну з причин підвищеної заразності знайшли вчені з Гонконгу – у верхніх дихальних шляхах вірус копіюється у 70 разів швидше за «Дельту». Тому він так швидко поширюється. Однак саме в бронхах та носоглотці SARS-CoV-2 найменш небезпечний: серйозніші проблеми починаються тоді, коли він спускається в легені. А от у легенях «Омікрон» значно поступається «Дельті» за швидкістю реплікації. Це пояснює попередні висновки про те, що перебіг інфекції менш тяжкий.

А що з тестами та вакцинами?

Щодо тестів, клієнти ДІЛА можуть бути спокійними. Ми тримаємо руку на пульсі подій: як би швидко не мутував вірус, ми використовуємо актуальні тест-системи останнього покоління для точної ідентифікації збудника. Наші тест-системи адаптовані на виявлення високоспецифічних та висококонсервативних ділянок і генів (N, RdRp, ORF1ab, E) тому вони точно виявляють РНК SARS-CoV-2. До речі, медична лабораторія ДІЛА першою в Україні впровадила можливість визначити, чи є виявлений збудник COVID-19 новим штамом «Омікрон».

Вакцини розробляти з нуля теж не потрібно: це той самий коронавірус. Наприклад, одну з виявлених зараз мутацій було виявлено вченими ще в «Альфі». Розробники вакцин ретельно стежать за всіма змінами у вірусному геномі та перевіряють ефективність своїх препаратів проти всіх штамів. Згідно з попередньою інформацією UK Health Security Agency (UKHSA, Агентство охорони здоров'я Великобританії), існуючі сьогодні вакцини ефективно захищають від тяжкого перебігу інфекції та летального результату. Гірші справи із захистом від повторного інфікування. Є дані про те, що антитіла, які виробилися до «Дельти», здатні нейтралізувати «Омікрон» у 10 разів гірше, а ті, що організм виробив до уханьського штаму – у 40 разів.

Але, незважаючи на це, наявні сьогодні вакцини забезпечують значний захист від ускладнень та смерті внаслідок хвороби. Вакцинація дозволяє захиститися від інших широко поширених штамів, таких як «Дельта».

Як захистити себе та своїх близьких від «Омікрону»?

Найкращий захист від «Омікрону» – вакцинація. Це поки що єдиний на сьогоднішній день спосіб уникнути якщо не інфікування, то потенційних проблем у вигляді серйозних ускладнень, спричинених COVID-19. Якщо друга доза вакцини була отримана більше ніж півроку тому, є чіткі рекомендації щодо необхідності отримання третьої (бустерної) дози. Численні дослідження вчених з Америки та Європи підтверджують ефективність бустерної дози у підвищенні імунного захисту. Цифри можуть бути різними залежно від препарату, віку людини та інших факторів. Проте статистика підтверджує, що третя, бустерна, доза вакцини, наприклад, Pfizer-BioNTech збільшує вміст специфічних антитіл, які працюють проти «Омікрону», в 25-30 разів. Це робить ризик повторного інфікування мінімальним. Тому потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви вже перехворіли на COVID-19. Хоча у людей, які одужали після коронавірусної інфекції, може розвинутись певний природний імунітет до вірусу, ми все ще не знаємо, як довго він триматиметься, і наскільки добре ви захищені. Вакцинація є найнадійнішим захистом.

Також не варто забувати про запобіжні заходи. Нагадуємо, що механізми поширення «Омікрону» такі самі, як у попередніх штамів. Отже, запобіжні заходи повинні бути тими ж:

  • не забувайте про соціальну дистанцію;
  • ретельно мийте руки;
  • одягайте маски;
  • уникайте великих скупчень людей.
     

На особливу ​​небезпеку наражаються ті, хто довго перебуває в закритих приміщеннях з великою кількістю людей. У таких умовах, за словами епідеміологів, важливу роль відіграє провітрювання приміщення.

Якщо ви все ж таки відчуваєте симптоми респіраторного захворювання або знаходились у контакті з інфікованим пацієнтом, пройдіть тест на COVID-19 та інші ГРВІ. Чим швидше ви пройдете дослідження, тим швидше буде можливість розпочати лікування, запобігти ризикам розвитку серйозних ускладнень і менша ймовірність заразити своїх рідних та близьких.  Бережіть себе та регулярно перевіряйте своє здоров'я.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому