гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Комплексна діагностика ІПСШ

09.08.2021
Фото - Комплексна діагностика ІПСШ

 

За оцінками ВООЗ, у світі щодня відбувається більше одного мільйона випадків зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) і щороку фіксується майже 400 млн нових випадків хламідіозу, гонореї, сифілісу або трихомоніазу. Зазвичай ці інфекції викликають запалення слизових оболонок органів сечостатевої та репродуктивної систем. Без своєчасної та адекватної терапії вони набувають хронічної форми, несприятливо впливають на перебіг вагітності, можуть стати причиною жіночого і чоловічого безпліддя. Під час вагітності ІПСШ можуть передаватися від матері до плоду. Для точного виявлення інфекцій, що передаються статевим шляхом, медична лабораторія ДІЛА пропонує сучасне дослідження «Скринінг 7 ІПСШ – напівкількісний», а також Програму 167 «Партнерська турбота».

Комплексні дослідження дозволяють швидко виявити інфекційних збудників, призначити ефективне лікування і уникнути ускладнень.

Для чого призначають скринінги?

  • виявлення збудників ІПСШ за наявності симптомів;
  • періодичне профілактичне обстеження;
  • прогноз обсягу терапії;
  • контроль ефективності лікування.
     

Більшість ІПСШ протікають безсимптомно або зі слабо вираженими клінічними проявами, тому можуть довго залишатися не виявленими. Ці інфекції часто мають серйозні наслідки: окрім безпосереднього впливу самого патогена, вони призводять до запальних захворювань органів малого тазу, несприятливих наслідків вагітності, безпліддя, вроджених патологій плоду, збільшують ризики розвитку деяких видів раку. Своєчасна діагностика ІПСШ у одного з партнерів дозволяє уникнути зараження іншого партнера. А у разі, коли інфікування вже відбулося – негайно звернутися до лікаря для лікування виявленої інфекції.

Кому потрібно проходити дослідження?

  • жінкам і чоловікам, у яких більше одного статевого партнера;
  • всім людям, які ведуть активне статеве життя – в порядку планового обстеження;
  • парам, які планують вагітність;
  • при обстеженні на безпліддя;
  • після незахищених статевих контактів.
     

Регулярно здавати аналізи на ІПСШ повинні не лише люди з групи ризику, а й всі інші – з профілактичною метою. Адже інфекції можуть не мати зовнішніх симптомів, але мати руйнівну дію на весь організм.

Загальна інформація про ІПСШ

Що це? Захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ) – це загальна назва ряду інфекцій бактеріальної, вірусної або протозойної природи. Вони можуть викликати запальні процеси в різних відділах сечостатевої системи.

Як передаються? Отримати інфекцію нескладно. Навіть під час одного статевого акту може передаватися більше 25 видів збудників: найчастіше це трихомонади, міко- та уреаплазми, хламідії, гонококи, віруси гепатиту і ВІЛ.

Шляхи передачі:

  • незахищені статеві контакти, включаючи оральний, вагінальний і анальний секс з інфікованим партнером;
  • користування загальними шприцами і голками;
  • тілесні контакти;
  • гемоконтактний – взаємодія з кров'ю зараженої людини;
  • застосування нестерильних медичних інструментів;
  • зрідка – користування предметами гігієни і побуту зараженого пацієнта.
     

Венеричні ІПСШ передаються при незахищеному статевому акті (включаючи орально-генітальні форми). Поцілунки, орально-статеві контакти і спільне користування сексуальними іграшками у багато разів збільшують ймовірність зараження.

Також можливі й інші шляхи передачі. Інфікування вірусом папіломи, наприклад, можливе під час тісного побутового контакту, а піхвова трихомонада (Trichomonas vaginalis) може довго зберігатися у вологому середовищі – на мокрих рушниках, гладких поверхнях. Вертикальний шлях передачі передбачає інфікування дитини матір'ю. Для СНІДу та гепатитів B і C характерні також парентеральні шляхи.

Як проявляється? Симптоматична картина залежить від конкретного захворювання, його стадії і тривалості перебування інфекційного збудника в організмі. Серед найбільш частих симптомів ІПСШ:

  • виділення зі статевих органів;
  • висип на обличчі, губах або в районі геніталій;
  • почервоніння і набряк статевих органів;
  • свербіж і печіння;
  • больові відчуття;
  • збільшення або болючість лімфовузлів.
     

Більшість захворювань на ранніх стадіях протікають безсимптомно, що робить профілактичні обстеження особливо важливими для збереження здоров'я і репродуктивних функцій, а в деяких випадках – і життя.

Види ІПСШ

Залежно від типу збудника, ІПСШ діляться на кілька груп.

Бактеріальні інфекції. Сьогодні цей тип ІПСШ є найбільш поширеним. До бактеріальних інфекцій, що передаються статевим шляхом, відносять:

  • Сифіліс - важке хронічне захворювання, яке викликає мікроорганізм Treponema pallidum (бліда трепонема). Воно вражає не тільки органи сечостатевого тракту, а й внутрішні органи, а також мозок, викликаючи небезпечні для життя стани.
  • Гонорею, що викликається бактерією Neisseria gonorrhoeae. Це мікроорганізм, який має тропізм до слизистих оболонок сечостатевої системи (найкраще розмножується в даному середовищі), тому призводить до їх ураження. Однак у деяких випадках інфекційний процес зачіпає пряму кишку, очі і порожнину рота.
  • Хламідіоз – одну з найпоширеніших ІПСШ, викликану Chlamydia trachomatis. Інфекція вражає не тільки сечостатеву систему, а й суглоби, очі та інші органи (називається сексуально придбаний реактивний артрит).
     

Окрім того, до групи бактеріальних інфекцій входять пахова гранульома, м'який шанкр, інфікування уреаплазмами та інші.

Вірусні. Ці інфекції є серйозною проблемою, оскільки не піддаються повному вилікуванню. При своєчасному виявленні можна зняти симптоми і зупинити прогресування хвороби, подовживши життя хворого і підвищивши його якість.

До найнебезпечніших вірусних ІПСШ відносяться:

  • ВІЛ. На останніх стадіях вірус імунодефіциту призводить до розвитку синдрому набутого імунодефіциту – СНІД.
  • Генітальний герпес, який викликають віруси сімейства Herpesviridae. Хвороба уражає статеві органи, мозок і довгі відростки нейронів.
  • Гепатити В і С. Вони призводять до ураження печінки, при хронічному перебігу можливі тяжкі наслідки.
     

Грибкові інфекції. Найчастіше їх розвиток відбувається на тлі зниження місцевого імунітету. Це може бути викликано прийомом антибактеріальних препаратів, стресами, вагітністю та порушеннями імунної системи.

Найпоширенішою грибковою інфекцією є кандидоз, відомий як молочниця. Його викликають грибки, що входять до складу нормальної мікрофлори. Якщо у одного з партнерів ці грибки починають надмірно розмножуватися, захворювання може передаватися при статевих контактах.

Паразитарні патології. Їх викликають складні багатоклітинні організми, які при потраплянні в організм починають в ньому розмножуватися і завдають серйозної шкоди.

Лабораторна діагностика ІПСШ

Загальний шлях передачі ІПСШ – статевий. З клінічної та епідеміологічної точки зору це означає, що одну інфекцію часто супроводжує інша. Тому доцільно проводити скринінг усіх ІПСШ одночасно. З цієї ж причини рекомендується обстежити всіх статевих партнерів пацієнта. Захворювання мають схожу клінічну картину. Незважаючи на те, що ІПСШ супроводжуються різними симптомами (наприклад, гнійні виділення характерні для гонореї, пінисті з зеленим відтінком – для трихомоніазу), ці особливості не дозволяють диференціювати ІПСШ між собою. Єдиний метод точно диференціювати захворювання – лабораторна діагностика.

Ще одна особливість інфекцій, що передаються статевим шляхом – практично безсимптомний перебіг. Так, близько половини хворих з хламідіозом не мають взагалі ніяких значимих для пацієнта симптомів. Тому лабораторний скринінг доцільно проводити всім сексуально активним людям, які не використовують бар'єрний метод контрацепції, а не тільки пацієнтам з ознаками ІПСШ.

Склад комплексу «Скринінг 7 ІПСШ – напівкількісний» ретельно підібраний для виявлення та диференціальної діагностики найпоширеніших і небезпечних збудників:

  • Trichomonas vaginalis. Піхвова трихомонада є одноклітинним паразитичними мікроорганізмом, що викликає трихомоніаз. У людини її можна виявити тільки в сечостатевих шляхах. Trichomonas vaginalis харчується за рахунок глікогену, синтезованого епітеліальними клітинами слизової піхви під дією естрогенів, тому трихомоніаз частіше виявляється у жінок репродуктивного віку.
  • Chlamydia trachomatis. Це внутрішньоклітинний паразит, який є збудником одразу декількох захворювань – трахоми і венеричної лімфогранульоми, а також хламідійної інфекції сечостатевої системи (урогенітального хламідіозу). Вона передається статевим шляхом і від матері до дитини під час пологів, проте можлива і контактно-побутова передача. Цей мікроорганізм – найбільш частий збудник негонококового уретриту.
  • Mycoplasma genitalium. Діагностика цього збудника ІПСШ важлива, оскільки вимагає лікування іншими групами антибіотиків, ніж, наприклад, хламідіоз.
  • Neisseria gonorhoeae. Гонококк є грамнегативною бактерією, що викликає одне з найбільш поширених венеричних захворювань – гонорею. Найчастіше інфікування відбувається в результаті незахищеного статевого контакту з інфікованим партнером. Однак іноді Neisseria gonorhoeae передається побутовим шляхом через предмети особистої гігієни (рушники, губки) а також вертикальним шляхом – під час пологів від інфікованої матері до дитини.
  • Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum і parvum. Ці внутрішньоклітинні бактерії можуть як входити до складу нормальної мікрофлори статевих шляхів, так і викликати їх запалення у чоловіків і жінок, особливо при наявності ІПСШ.
     

Дослідження, що входять до складу скринінгу, проводяться методом ПЛР. Полімеразна ланцюгова реакція дозволяє виявити в зразку біологічного матеріалу (у виділеннях уретри, цервікального каналу або піхви) фрагменти ДНК збудника інфекції. ПЛР-діагностика є високочутливим методом і дозволяє виявити збудника навіть при малому його утриманні в зразку.

Програма 167 «Партнерська турбота» включає виявлення наступних збудників:

  • Treponema pallidum – виявлення сумарних антитіл до збудника сифілісу, яке може використовуватися як високоефективний надчутливий скринінговий тест для діагностики раннього інфікування сифілісом
  • HBsAg – поверхневого антигену вірусу гепатиту В, який дозволяє виявити захворювання в гострій або хронічній формі
  • Anti-HCV. Це специфічні імуноглобуліни до білку вірусу гепатиту С, які свідчать про можливе інфікування або раніше перенесену інфекцію.
  • ВІЛ 1/1о/2 – серологічна діагностика, спрямована на виявлення антитіл і антигену вірусу імунодефіциту людини.
     

Особливостями перебігу ІПСШ є стерта клінічна картина і тривалий рецидивуючий перебіг, поява нових штамів збудників захворювань, стійких до традиційних лікарських препаратів. У зв'язку з цим актуальність лабораторної діагностики незаперечна.

Лабораторна діагностика інфекцій, що передаються статевим шляхом – це не тільки спосіб визначити захворювання, коли у вас з'явилися явні симптоми, але і можливість припинити їх розвиток на початковій стадії.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому