гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Що потрібно знати про штам «Дельта» і чи очікувати нового спалаху?

11.10.2021
Фото - Що потрібно знати про штам «Дельта» і чи очікувати нового спалаху?


Індійський штам вірусу SARS-COV-2 «Дельта» сьогодні домінує практично в усьому світі. В Україні згідно з даними лабораторії ДІЛА «Дельта» сьогодні виявляється практично в 100% випадків у хворих. У цьому матеріалі наші експерти розкажуть, чому варто побоюватися нових штамів і які відмінності в проявах при зараженні «Дельтою».

ВООЗ назвала новий штам домінуючим варіантом коронавірусу SARS-CoV-2 в Німеччині і США і вже в травні 2021 МОЗ України визнали цей різновид вірусу гострою і реальною проблемою для українців. Станом на сьогодні ми кожен день спостерігаємо зростання захворюваності, що свідчить про розпал третьої хвилі пандемії і цілком можливо скоро будуть введені нові обмежувальні заходи або локдаун.

Відповідно до класифікації Центру по контролю і профілактиці захворювань США (CDC, Centers for Disease Control and Prevention), новий «індійський» штам «Дельта» (B.1.617), як і «британський» (B.1.1.7) відноситься до небезпечних мутацій, що спричиняє серйозні ускладнення.

Головні відмінності B.1.617:

  • штам «Дельта» більш заразний;
  • більш стійкий до антитіл, які виробилися в результаті вакцинації і перенесеної попередньої коронавірусної хвороби;
  • у нього коротший інкубаційний період – від 1 до 3 днів при періоді в 3-7 днів у інших штамів;
  • він довше виводиться з організму;
  • він може передаватися в різних вікових групах, включаючи дітей і підлітків;
  • штам «Дельта» спричиняє застудні симптоми в більш важкій формі;
  • він менш чутливий до лікування моноклональними антитілами.

Фахівці CDC наголошують, що інфікування штамом «Дельта» призводить до більш частих госпіталізацій. Однак на сьогоднішній день поки що недостатньо клінічної інформації, щоб оцінити ризики летальності.

Саме через «Дельту» в США та Ізраїлі змушені були повернутися до маскового режиму.

Чому новий штам назвали «Дельта»? Звідки він прийшов і як швидко поширюється?

Кожен новий штам коронавіруса SARS-CoV-2 отримує свою назву – букву грецького алфавіту. Так, британський штам назвали «Альфа», південноафриканський – «Бетою», бразильський штам отримав маркування «Гамма», а індійський  – «Дельта». Вже зареєстровані і такі: Йота, Капа, Лямбда. Секвенування геномів вірусів і накопичення даних проводиться в різних лабораторіях по всьому світу з метою пролити світло на значення найбільш поширених мутацій, а також визначити роль цих мутацій у розвитку клінічних симптомів і ураження легень.

«Дельту» вперше виявили в Індії восени 2020 року, а перший геном опублікували в міжнародній базі GISAID 7 жовтня минулого року. Однак говорити про те, що штам з'явився саме в Індії не можна, там його лише вперше виявили та ідентифікували.

4-й варіант коронавірусу відноситься до найбільш поширеної лінії B. Цей штам відрізняється наявністю характерної мутації P681R в районі загальної для всіх варіантів «фурінової вставки» – фрагмента S-білка (шипа), завдяки якому вірус має здатність проникати в клітини людини. Тепер нова мутація зробила проникнення вірусу в клітини набагато легше і простіше, і робить це він в рази швидше за інші штами. В результаті поширення інфекції відбувається значно швидше.

Згідно з постійно оновлюваними даними ВООЗ, 4 жовтня 2021 повідомлення про наявність дельта-варіанту надійшли з 192 країн, тоді як тижнем раніше мова йшла про 187 держав.

Висока контагіозність (заразність) нового варіанту підтверджується не тільки швидкою динамікою поширення, але і оцінкою частки інфікованих контактів (secondary attack rate). Цей показник відображає відсоток інфікованих вірусом SARS-CoV-2, які контактували з хворими. Згідно з інформацією, озвученою експертом ВООЗ Наталією Виноград, новий штам здатний інфікувати людину всього за 5-10 секунд, в той час як «Альфа», «Бета» і «Гамма» заражають приблизно за 15 хвилин.

Чи відрізняються симптоми, спричинені штамом «Дельта»?

Поки ми не володіємо достовірно підтвердженою інформацією про те, що штам «Дельта» призводить до більш важкого перебігу COVID-19. Дослідження, які виконувались в Шотландії і були опубліковані в журналі Ланцет, доводять, що новий варіант SARS-CoV-2 здатний вражати більше молодих людей. Окрім цього, серед захворілих є вакциновані AstraZeneca і Pfizer. Це свідчить про те, що штам здатний долати захист антитіл.

Достовірно відомо, що інкубаційний період у «Дельти» в кілька разів коротший в порівнянні з попередніми варіантами – 1-3 дні в порівнянні з 7-10. А період виведення з організму в рази довше і може досягати 3-х тижнів. Це робить період госпіталізації і процес одужання значно довшим.

Якщо говорити про різницю в симптоматичній картині, то необхідно відзначити наступні характерні особливості:

  • дуже рідко зустрічається аносмія – відсутність здатності сприймати запахи;
  • частіше проявляються симптоми ГРВІ з підвищенням температури тіла, нежитем, кашлем, першінням в горлі;
  • можливі кишкові прояви – блювота і діарея, які складають близько 15%.

За даними ZOE COVID Study app, коронавірусна інфекція, спричинена новим штамом «Дельта», клінічно більш схожа зі звичайною застудою.

Чому «Дельтою» заражаються навіть перехворіли і вакциновані?

Згідно з результатами нещодавно опублікованого дослідження в Journal Pre-proof за участю Фонду Освальда Круза, вакцинація людей, які раніше хворіли інфекціями, спричиненими іншими штамами, зокрема «бразильським» і «південноафриканським», менш ефективна проти «Дельти». І здатність антитіл до нейтралізації варіанту «Дельта» в 11 разів нижче. Подібність нового штаму з клітинними рецепторами набагато вища, ніж у клонів, які циркулювали на початку пандемії. До того ж у нового варіанту антигенний профіль досить сильно відрізняється від інших вже вивчених вірусів.

Саме тому антитіла, які виробилися в процесі попереднього захворювання або вакцинації, не завжди здатні нейтралізувати «мутанта». В результаті вірус проходить захисний бар'єр імунної системи, знову заражаючи організм.

Як визначити штам «Дельта»?

ПЛР-дослідження, як і раніше, залишається «золотим стандартом» виявлення вірусу SARS-CoV-2. Головною умовою коректного тестування є суворе дотримання правил підготовки і взяття біоматеріалу. Відзначимо, що чим неприємніша процедура взяття мазка з носоглотки, тим більша ймовірність отримання достовірних і точних результатів.

Провідні світові виробники постійно контролюють появу нових мутацій і своєчасно коригують діагностичний діапазон своїх молекулярно-генетичних тест-систем. Це дозволяє за допомогою ПЛР-дослідження виявляти найбільш поширені штами вірусу SARS-CoV-2.

А ми продовжуємо і далі спостерігати за еволюцією коронавірусу в Україні. Адже абсолютно всі віруси, і SARS-CoV-2 не виняток, постійно мутують і змінюються. З'являються нові штами і більш небезпечні варіанти. Пацієнти, інфіковані різними варіантами вірусу, по-різному реагують на лікування – мутації SARS-CoV-2 можуть знижувати чутливість до лікарських препаратів. Тому дуже важливо точно встановити, який саме штам спричинив COVID-19. Знання штаму дозволяє більш ефективно оцінити стан пацієнта, краще прогнозувати перебіг і можливі наслідки інфекції, своєчасно коригувати лікування. До того ж це дає можливість лікареві вчасно вживати заходів запобігання небезпечних для життя станів.

Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому