гаряча лінія для пацієнтів
icon
0 800 217 887
7:00 - 20:00
Консультація лікаря для пацієнтів
icon
0 800 219 696
7:00 - 20:00
F
гаряча лінія для лікарів
icon
0 800 752 180
7:00 - 20:00
Багатоканальний телефон для мешканців міста Київ

Вдосконалення діагностики COVID-19. Виявлення загальних антитіл IgA/IgM/IgG до коронавірусу

02.10.2020
Фото - Вдосконалення діагностики COVID-19. Виявлення загальних антитіл IgA/IgM/IgG до коронавірусу


Пандемія коронавірусної хвороби змінила життя майже всієї планети в цілому і торкнулася кожного з нас зокрема. Інфекція злякала швидким поширенням, відсутністю специфічного лікування та неможливістю вакцинуватися проти неї найближчим часом. І хоча прояви COVID-19 нагадують ГРВІ сухим кашлем, болем у м'язах, задишкою, відчуттям стиснення у грудях, у частини людей хвороба може ускладнитися важким запаленням легень з розвитком тяжкого гострого респіраторного синдрому (ТГРС), що потребує госпіталізації та тривалого лікування.

Але часто інфекція перебігає у безсимптомній або легкій формі: лихоманка, кашель, втрата нюху. Як тоді дізнатися, перехворіли ви чи ні (адже трохи нездужали місяць тому)? Чи не становите небезпеки для оточуючих? Чи можете без страху відвідувати рідних, друзів та ходити на роботу? Ці та інші питання хвилюють багатьох людей. Для оцінки імунної відповіді на існуючу чи перенесену коронавірусну хворобу, а також для уточнення діагнозу при негативному ПЛР-тесті, впроваджене дослідження на загальні антитіла до коронавірусу IgA/IgM/IgG.

Що таке антитіла взагалі і навіщо досліджувати IgA до коронавірусу?

Антитіла, або імуноглобуліни (Ig) - специфічні білки, які виробляє імунна система у відповідь на потрапляння будь-якого інфекційного агента в організм людини, навіть при відсутності яскравих ознак хвороби. Антитіла розпізнають чужинця, знешкоджують і зберігають інформацію про нього на випадок нової зустрічі.

Імуноглобуліни класу А (IgA) починають формуватися і стають доступні для визначення приблизно з 2-го дня від початкових проявів хвороби, досягають піку через 2 тижні та зберігаються тривалий час. Антитіла класу А вважаються маркерами ранньої діагностики коронавірусної хвороби. Включення IgA в загальний тест забезпечує кращий діагностичний результат на ранніх стадіях захворювання за рахунок підвищення чутливості та специфічності.

Імуноглобуліни класу М (IgM) починають синтезуватися на першому тижні захворювання і їх підвищення в крові спостерігається після 5-го дня. Вони вважаються маркерами гострої первинної інфекції і можуть зберігатись впродовж 2-х місяців і більше.

Імуноглобуліни класу G (IgG) синтезуються останніми, приблизно з 3-го тижня після потрапляння вірусу в організм і зберігають інформацію про збудника. Зазвичай IgG є архівом пам'яті перенесених інфекцій, довічно або протягом кількох років. Механізми розвитку імунної реакції на коронавірус на сьогодні вивчаються і поки що достеменно невідомо, чи є взагалі або скільки триває імунний захист у тих, хто перехворів. Але в будь-якому випадку, виявлення IgG свідчить про факт зустрічі з коронавірусом і імунній відповіді організму.

Як проводиться тестування для виявлення COVID-19?

На сьогоднішній час для виявлення вірусної РНК використовують метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Але існує багато випадків, коли при тестуванні методом ПЛР зразків з верхніх дихальних шляхів від осіб з типовими симптомами COVID-19 були отримані негативні результати. Однією з причин отримання хибнонегативних результатів ПЛР є некоректний забір матеріалу або його транспортування, що практично унеможливлюється в лабораторії, яка отримала міжнародну акредитацію по ДСТУ EN ISO 15189:2015 на дослідження COVID-19. Інший недолік використання лише ПЛР для діагностики COVID-19 – це наявність безсимптомних або дуже легких форм інфекції, таких осіб не перевіряють на вірусну РНК (що було б недоцільно), але вони складають велику групу пацієнтів, тому реальний рівень інфекції невідомий. У зв'язку з цим при діагностиці частіше використовують комплекс тестів і разом з ПЛР зазвичай застосовують імуноферментний аналіз для виявлення специфічних антитіл до SARS-CoV-2 або його антигенів.

Враховуючи накопичений досвід з діагностики, ми впровадили нове дослідження «Коронавірус (SARS-CoV-2), COVID-19, антитіла загальні IgA/IgM/IgG, якісний», завдяки якому можна швидко отримати відповідь на питання по виявленню збудника:

■ починаючи вже з 2-го дня від появи початкових симптомів (для встановлення діагнозу на самих ранніх стадіях);

■ з 8-го дня після появи симптомів ГРВІ, схожих на COVID-19, коли ПЛР нерідко вже негативний (що дозволяє не пропустити хворобу).

Поряд з беззаперечними перевагами комплексного підходу до діагностики, який дає можливість отримати найповнішу інформацію про наявність чи відсутність коронавірусу в організмі, існують певні обмеження, які слід враховувати, плануючи обстеження:

1. У випадку ранньої інфекції, коли антитіла відсутні або їх рівень дуже низький та знаходиться за межами чутливості тест-системи, результат серологічного дослідження може бути негативним. В цьому випадку за наявності клінічних проявів захворювання рекомендується провести повторне обстеження цим же самим методом в цій же лабораторії через декілька днів. Для встановлення остаточного діагнозу необхідно враховувати не тільки результати серологічного тесту, а також дані тестування в ПЛР, наявність клінічних симптомів захворювання та рентгенологічні дані обстеження легенів.

2. До хибнонегативних та хибнопозитивних результатів можуть призвести недотримання правил підготовки. Потрібно обов’язково повідомити, якщо ви протягом останніх двох тижнів перед дослідженням приймали ліки з імуносупресивною або імуностимулюючою дією – це також може спотворити результат.

Коли і кому показане обстеження

В останніх дослідженнях було показано, що IgA починають підвищуватися через 2 дні після появи початкових симптомів, а IgM та IgG через 5 днів після початку хвороби. Тому обстежуватись можна вже з перших днів нездужання. Також дослідження доцільне:

  • тим, хто хоче дізнатися, чи хворів він чи ні незалежно від того, були ознаки захворювання або не було;
  • тим, хто підозрює коронавірусну хворобу зараз, навіть при негативному ПЛР-тесті.

Як розуміти отримані результати

Якщо ви отримали позитивний результат, це вказує на наявність антитіл:

  •  ймовірний перебіг коронавірусної хвороби зараз або перенесена хвороба в минулому;
    Якщо ви отримали негативний результат, це означає, що антитіл класу А, М, G в крові немає або вони містяться в надто низькій кількості. Це може бути при:
  •  ранніх строках інфікування вірусом SARS-CoV-2
  •  відсутності інфікування збудником коронавірусної хвороби
  •  особливості імунної відповіді людини, що призводить до відстроченого утворення антитіл, або їх відсутності (особи з імуносупресією: СНІД та ін.)
 
При COVID-19 важливо вчасно спрогнозувати важкий перебіг, щоб звернутись по лікарську допомогу. Виявити і попередити ризик розвитку ускладнень на тлі коронавірусної інфекції допоможуть:
Завантажте наші додатки
для iOS та Android
Замовте виклик медсестри додому